Hlavní obsah

Byl jsem řízkožrout, ale nepřeháněl jsem to

Lyžař Lukáš Bauer se připravuje na svůj premiérový start v Tour de Ski, letošní vrchol běžecké sezóny, ve které figuruje na třetím místě průběžného pořadí. V rozhovoru nám prozradil jak prožil Vánoce, nebo co si myslí o Tour. O svátcích si také dopřál tradiční pochutiny. "Byl jsem klasický řízkožrout a salátožrout. Neomezoval jsem se, ale ani jsem to nepřeháněl," řekl Bauer.

Článek

V Novém Městě na Moravě se v pátek rozbíhá etapová Tour de Ski, vrchol pro běžce na lyžích v téhle zimě. Co od ní jako třetí v pořadí Světového poháru čekáte?

Pro mě je to premiéra v Tour. A platí to, co vždy. Vše do desátého místa beru, do pátého je to vynikající. Po Vánocích jsem na tom, myslím, dobře.

Neztloustl jste o svátcích?

Byl jsem klasický řízkožrout a salátožrout. Neomezoval jsem se, ale ani jsem to nepřeháněl.

A co dárky?

Byl jsem hodný. Dostal jsem košili, nějakou kravatu. Těšilo mě hlavně chystat dárky malým. Mates (syn Matyáš – pozn. aut.) dostal teréňáka na ovládání. Asi mu ho zabavím (úsměv).

Proč jste nakonec vynechal vánoční karlovarskou exhibici ve sprintu?

Byla by to loterie. Po vysokohorské přípravě před svátky jsem se jen postupně dostával do rytmu. Nevím, co mě v Tour čeká, tak jsem neriskoval, i když šlo o atraktivní závod.

Chystal jste se speciálně na Tour s jinde nevídaným cílovým výběhem do sjezdovky?

Ne. To se nedá. Spíše jsem přípravu před sezónou přizpůsoboval zdravotnímu stavu. Dát si trénink v protisměru na sjezdovce by nic neřešilo. Záležet bude, jak na tom kdo bude po předešlých sedmi závodech. Bude ale dobré si závěr prohlédnout, vědět, kde ještě přijde velké stoupání a kde už se naopak není čeho bát.

Ale ještě předtím vás čekají třeba i sprinty, kterým jste se snažil vyhýbat…

Nijak zvlášť jsem se na ně nechystal. Doufám, že to nebude tak špatné. Na předvánočním mistrovství Německa jsem byl šestý. To nemusí nic znamenat, ale Dušan Kožíšek – a ten boduje ve svěťáku – mi dal v kvalifikaci jen vteřinu a půl. To je dobrá ztráta.

Závody půjdou v rychlém sledu. Nebude čas vyhnat únavu ze svalů…

Když se dobře začne, únava tolik není cítit. Po sobotní patnáctce to chce být vpředu.

Je Tour – bitva sprinterů s těmi, co mají radši delší tratě – spravedlivá?

Loni se mi jako nezúčastněnému zdálo, že ano. Letos vypadl Oberstdorf a s ním i skiatlon s přezouváním, skejtařská patnáctka místo něj v Novém Městě nahrává sprinterům. Najet se na ně moc nedá, i když je to moje trať.

Ve hře je 800 bodů – 400 za celkové vítězství, po 50 za triumfy v etapách. Kolik urvete?

Tak 900 (smích). Ne, radši nepočítám. Až na konci.

Do tempa vás kdysi dostávala věhlasná dunivá Metallica. Co posloucháte teď?

Metallicu jsem si dával celý den. Ale pouštím si třeba i Eminema, poslouchám skoro vše.

V Novém Městě se už dva roky Světový pohár neběžel. Připomenete si opět, že je důležité nenechat se zdejší nevídanou atmosférou vyprovokovat?

Tady je strašně jednoduché přepálit tempo. Povzbuzování je jedinečné. Musím si dát pozor.

Změnily se nějak zdejší tratě?

Sobotní patnáctka je stejná jako ta, na které jsem tu v roce 2003 vyhrál. To je dobrý signál.

Co žluté číslo vedoucího bežce Světového poháru, které jste si přivezl z úvodních bitev na severu Evropy? Už jste si ho nechal zarámovat, jak jste plánoval?

Mám ho tady, ještě na něj chci podpis německého trenéra Neubera. Ten mě též připravoval.

Reklama