Hlavní obsah

České tenistky vybojovaly ve Fed Cupu postup přes Slovenky ve čtyřhře

BRNO

České tenistky dokázaly v Brně porazit své slovenské sokyně 3:2 na zápasy a zahrají si baráž o elitní skupinu Fed Cupu. Rozhodnutí musela přinést závěrečná čtyřhra, ve které Nicole Vaidišová s Květou Peschkeovou porazily dvojici Dominika Cibulková, Janette Husárová 6:1, 2:6 a 6:4. Vaidišová před tím porazila v souboji týmových jedniček Dominiku Cibulkovou 2:1 na sety. V zápase dvojek podlehla domácí Petra Cetkovská Magdaléně Rybárikové 4:6, 3:6.

Článek

První sadu čtyřhry vyhrály Češky hladce 6:1. Jejich slovenské sokyně ale dokázaly utišit euforii brněnského publika a druhý set pro sebe získaly podobně snadno 6:2. Ve třetí hře rozhodujícího dějství nejen tohoto zápasu sice prorazil domácí pár podání soupeřek, ty jim ale vzápětí oplatily stejnou mincí při servisu Peschkeové.

V šesté hře prohrávaly Češky při podání Vaidišové 0:40, přesto dokázaly game získat ve svůj prospěch. Vzápětí domácí pár prolomil Slovenkám servis, ale Peschkeová si při tom svém počínala stejně neúspěšně. Festival ztracených podání podpořila o chvíli později i hostující Cibulková, což se stalo našim východním sousedkám osudné. Vaidišová totiž v poslední hře víkendového měření sil bývalých federálních partnerů servírovala nekompromisně. „Doufala jsem, že tam spadne nějaké eso,“ líčila Vaidišová pro Českou televizi své vnitřní pochody těsně před koncem zápasu.

Češky se po výhře 3:2 na utkání mohou těšit na baráž o elitní skupinu Fed Cupu. "Byly to nervy a jsem šťastná, že to dobře dopadlo,“ vyprávěla spokojená česká hráčka a dodala: „Nespojuji individuální úspěchy s těmito, ale na týmové úrovni je to zatím určitě vrchol.“ V původní nominaci na čtyřhru figurovala Iveta Benešová, nehrající kapitán Petr Pála se ale rozhodl poslat znovu na kurt nejlepší domácí tenistku. „Všichni se shodli, že to je nejlepší varianta,“ komentoval své nasazení Vaidišová.

Zvrat v souboji jedniček přinesla druhá sada 

Úvodní utkání nedělního programu přineslo souboj jedniček obou týmů. V prvním setu se Vaidišové nedařilo podle představ a podlehla své slovenské soupeřce 3:6. „Dominika hrála na začátku super tenis, já jsem hrála příliš uspěchaně,“ řekla České televizi česká tenistka a vzápětí s úlevou dodala: „Trenér mi říkal, ať se uklidním a hraji více do výměn, a já se naštěstí ve druhém setu chytila.“

Rozhodujícím momentem druhé sady byla sedmá hra, ve které se po boji povedlo Vaidišové prolomit podání soupeřky a od té chvíle na kurtu jasně dominovala. Zbývající dvě hry vyhrála bez ztráty míčku a vyrovnala stav na 1:1 na sety. Cibulkové se přestalo dařit především podání, během druhé sady si připsala čtyři dvojchyby, z toho dvě při posledních míčích setu.

„Nicole měla při sedmé hře pěkně nahráno na volej, který se jí nepodařil. Nenechala se ale zlomit,“ popsala nejdůležitější moment setu Iveta Benešová pro Českou televizi. Ta byla společně s Květou Peschkeovou nahlášená do čtyřhry, která brněnský zápas rozhodne. Nehrající kapitán týmu Petr Pála se ale nakonec rozhodl vsadit na Nicole Vaidišovou.

Poslední set opanovala Vaidišová 

Třetí set začala česká jednička stejně, jako skončila ten předešlý. S posílenou psychikou vlétla na soupeřku a suverénně vyhrála své podání. Posléze vedla při servisu Cibulkové už 40:0, ale Slovenka zabojovala a dokázala čtyřikrát odvrátit výhodu soupeřky. Vaidišová si ale fantastickým obouručným beckhandovým úderem po čáře vybojovala další výhodu, kterou již využila k získání druhého gamu.

Svůj zlepšený servis předvedla Vaidišová i v následující hře, kterou snadno získala. Ve čtvrtém gamu ztratila Cibulková opět své podání, prohrála sedmou hru v řadě a byla na kolenou. Poté obě hráčky získaly své podání a Vaidišová za stavu 5:1 nastupovala na kurt k servisu na celkové vítězství v zápase. Česká jednička nezaváhala, získala rozhodující set v poměru 6:1 a získala pro Češky vedení v poměru 2:1.

Cetkovská doplatila na špatný servis 

Petra Cetkovská ale poté prohrála i své druhé víkendové utkání, tentokrát s Magdalénou Rybárikovou 4:6 a 3:6. Česká hráčka sice prolomila své sokyni hned úvodní podání, ta jí ale vzápětí oplatila stejnou mincí. Cetkovská prohrála svůj servis i v 6. hře a přesto, že později utekla hrobníkovi z lopaty, Rybáriková dokázala první sadu získat.

Ve druhém setu se Slovenka ujala vedení už tři nula a s nadějemi českého týmu na rozhodnutí klání již po dvouhrách to vypadalo bledě. Cetkovská ale zabojovala a vyrovnala na 3:3. Vzápětí jí ale opět zradil servis a Rybáriková, i když s problémy, získala druhou sadu v poměru 6:4 a tím i srovnání zápasového skóre pro naše východní sousedky.

Fed Cup - Světová skupina II
Brno: ČR - Slovensko 3:2
Vaidišová - Cibulková 3:6, 6:3, 6:1.
Statistiky: Esa: 13:1. Dvojchyby: 5:5. Nevynucené chyby: 30:9. Vítězné míče: 22:10. Využité brejkboly: 6 z 13/4 ze 7. Celkem získané míče: 84:69. Čas utkání: 1:42 h.
Cetkovská - Rybáriková 4:6, 3:6.
Statistiky: Esa: 0:2. Dvojchyby: 2:2. Nevynucené chyby: 33:22. Vítězné míče: 12:19. Využité brejkboly: 3 z 14/5 ze 6. Celkem získané míče: 61:76. Čas utkání: 1:29 hod.
Vaidišová, Peschkeová - Cibulková, Husárová 6:1, 2:6, 6:4.

Reklama