Hlavní obsah

Bauer se tlaku v příští sezóně nebojí, vytváří si ho sám

PRAHA

O své nejúspěšnější sezóně ve Světovém poháru, o tréninku, o plánech do dalších let i o studiu na vysoké škole vyprávěl běžec na lyžích Lukáš Bauer při čtvrtečním on-line chatu se čtenáři Sport.cz. „Letos mi pomohl dobrý vstup do sezóny v Beitostolenu a Kuusamu, což se projevilo jak u mě, tak u celého týmu pohodou, která vydržela většinu roku,“ vrátil se například na samotný začátek sezóny.

Článek

Bauer ovládl letošní ročník SP zcela suverénně, do sezóny ale přitom vstupoval s podobným cílem jako v předešlých letech. „Chtěl jsem vyhrát nějaký závod SP a nejvyšším cílem bylo uspět na Tour de Ski, která pro mě po loňské absenci byla premiérová. O celkovém vítězství v SP jsem nepřemýšlel, protože v předchozích sezónách jsem měl vždy nějaké zdravotní výpadky. S těmi je skoro nemožné celkově vyhrát, když musíte jezdit velmi "rychle" a vyrovnaně celou sezónu,“ líčil.

Právě odstranění příčin zdravotních komplikací bylo klíčové. „Po operaci krčních mandlí a vyřešení problému s kolenem, které mě zlobilo od loňského prosince, jsem byl po většinu sezóny zdravý. Pomohl mi dobrý vstup do sezóny v Beitostolenu a Kuusamu, což se projevilo jak u mě, tak u celého týmu pohodou, která vydržela většinu roku. A nesmí se zapomenout na štěstí, které je potřeba vždy,“ dodal s úsměvem český reprezentant.

Čtenáři byli hodně zvědaví na Bauerův trénink, jeho kvalitu i kvantitu, stejně jako na další složky přípravy. „Ročně natrénuji kolem 10000 km a čistého času to bude kolem 900 hodin. Hlavními tréninkovými prostředky je běh (1500-2000km), kolečkové lyže (1500-2000), kolo (jak horské, tak silniční) a lyžování (cca 5500km). Tyto prostředky (objemy) se různě mění,“ vysvětloval závodník jabloneckého SKP.

Pokud by mohl, omezil by návštěvy posilovny. „Přímo posilovnu úplně v lásce nemám. Ale nevyhýbám se jí, i když spíše posilujeme prováděním různých speciálních cvičení třeba přímo při lyžování a dále třeba formou kruhových tréninků s využitím vlastní hmotnosti. Ale i na ty činky a stroje dojde,“ podotkl.

Tlaku se nebojí 

Během dubna si ale rodák z Ostrova nad Ohří ještě od tréninku odpočine, v květnu už ale nastartuje přípravu na následující sezónu, jejímž vrcholem bude mistrovství světa v Liberci. „Cíle do příští sezóny jsou jednoduché. S ohledem na MS v Liberci chci jednoznačně bojovat o to, abych tam získal individuální medaili a rádi bychom s celým týmem získali i medaili v závodě štafet. Minimálně v posledních třech letech je to pro nás velká motivace,“ vyprávěl.

V souvislosti s příští sezónou se vládce bílé stopy připravuje i na tlak, který na něm bude ležet. „Tlak, nebo ještě lépe očekávání ode mě bude určitě veliké. Většinou s tím ale nemám problém. Dosud jsem si jednoznačně vytvářel tlak zejména sám na sebe,“ doplnil Bauer.

Reklama