Hlavní obsah

DC: Štěpánek napravil Berdychovo zaváhání, Češi hrají s Ruskem 1:1

MOSKVA

Příznivé zprávy z Ruska, ale mohlo být i lépe! Čtvrtfinále tenisového Davis cupu však bude otevřené až do neděle. Tomáš Berdych poprvé v kariéře ztratil výborně rozehraný pětisetový zápas proti Maratu Safinovi a remízu po prvním dnu tak zařídila ofenzíva Radka Štěpánka, který ve třech setech skolil antukáře Igora Andrejeva.

Článek

Ruskému kapitánovi Šamilu Tarpiščevovi vyšel tah s angažováním zkušeného Safina. Česká jednička sice vedla už 2:0 na sety, ale dělově podávající Rus zápas otočil a po takřka čtyřech hodinách rozjásal spoře zaplněné Lužniky.

Berdych přitom až do včerejška neprohrál v singlu duel, který trval pět sad. Až desátý díl seriálu mu přinesl zklamání. Poražený zkroušeně litoval neproměněných možností, ze sedmnácti brejkbolů využil proti Safinovi jediný.

Vše přitom začalo skvěle. V první sadě si Čech držel podání a ovládl i tie-break, byť až díky pátému setbolu. Ve druhém setu prolomil Berdych v sedmé hře Safinovo podání a pak odvrátil dva Rusovy brejkboly – 2:0! „Ani pak jsem ale nepředpokládal, že mi to Marat nechá,“ tvrdil Berdych. Safin ho bohužel stále více systematicky drtil neskutečným servisem, při kterém nastřílel 30 es! A Čech ztrácel fazónu, rychle přišel o třetí i čtvrtou sadu.

Moc spěchal

Před pátým dějstvím spěchal Berdych do šatny, zrada ale přišla v pátém gamu. Další bekhend v síti a ztracené podání. „Tomáš se začal trochu zbytečně rozčilovat, ztratil koncentraci, moc spěchal. Radil jsme mu, ať zkusí hru zpomalit, bohužel se to podařilo jen na chvíli,“ litoval nehrající kapitán Jaroslav Navrátil.

Rozjetý Safin střílel tvrdé údery od boku, jeho oponent v osmé a desáté hře nevyužil dva brejkboly a při prvním ruském mečbolu namířil míček do autu. „Děkuju kapitánovi, že mi věřil. Máme na to ukončit zápas už v sobotu,“ pronesl Safin.

Ale to se krutě spletl. Štěpánek předvedl agresivní výkon. Šance blonďatého „andílka“ Andrejeva byly nulové. Na ruské lavičce sedící Južnyj s Tursunovem po sobě zachmuřeně pokukovali. Dvorec ovládl Štěpánkův nátlakový tenis. Náběhy na síť a chytré voleje. „Nedal jsem mu vůbec šanci, byl to jeden z mých nejlepších zápasů v Davis cupu,“ věděl Štěpánek.

V sobotu od 12 hodin (přímý přenos na ČT2) je na programu čtyřhra. Koho do ní Navrátil pošle, nebylo včera pozdě večer jasné. „Varianty jsou možné všechny, ale nejmenší šanci nastoupit má asi Dlouhý,“ prozradil alespoň Navrátil. „Bod z debla bude klíčový.“

Davis Cup - čtvrtfinále:
Rusko - Česká republika 1:1
Safin - Berdych 5:7, 4:6, 6:3, 6:2, 6:4, Andrejev - Štěpánek 3:6, 2:6; 4:6.

Reklama

  4 : 6, 5 : 1 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 5 : 1 probíhá Živě
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová