Hlavní obsah

Za odvoz sněhu z Jizerky na SP potrestala CHKO tři firmy

LIBEREC

Třem firmám udělila minulý týden Správa Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory pokuty za to, že v únoru odvážely z chráněných území na Jizerce sníh do běžeckého areálu v libereckém Vesci před závody Světového poháru v běhu na lyžích. Právu to v pondělí řekl ředitel Správy CHKO Jizerské hory Jiří Hušek s tím, že ale výši pokuty nemůže zatím uvést, neboť rozhodnutí zatím nejsou pravomocná.

Foto: Ondřej Duda

Bagry odváží sníh z chráněné lokality - ilustrační fotografie.

Článek

„Rozhodnutí pro jednotlivé firmy ale nejsou stejná, protože ani ta porušení zákona nebyla stejná,“ konstatoval Hušek. Podle ČTK byla výše jedné z pokut 1,8 miliónu korun. Maximální výše pokuty přitom podle zákona mohla být dva milióny korun.

„Výši pokut nemohu říci. Zatím se nám nevrátily všechny doručenky a pak mají ještě firmy patnáct dnů na to, aby se odvolaly. Předpokládáme, že tak učiní a věc bude řešit liberecké pracovičtě ministerstva životního prostředí, které může naše rozhodnutí zrušit, potvrdit anebo změnit výši pokuty,“ vysvětlil své důvody Hušek.

Tiskový mluvčí Organizačního výboru (OV) Mistrovství světa Liberec 2009 Zdeněk Soudný nechtěl v pondělí rozhodnutí komentovat. „Zatím o tom nic nevíme, nemáme žádné informace, a proto se k tomu nebudeme vyjadřovat. Navíc je to problém vlastně někoho jiného,“ uvedl Soudný pro Právo.

Neumannová si vysloužila nominaci na Ropáka roku

Pokuty ale dostaly firmy za to, že letos v únoru před Světovým pohárem v běhu na lyžích navážely pro OV sníh z osady Jizerka v Jizerských horách, která se nachází v pásmu druhé nejpřísněji chráněné zóny a evropsky významné lokalitě Natura 2000. Těžká technika vjela do míst, kde neměla co dělat, což vyvolalo odpor především ochránců přírody ale i místních lidí.

Bezprostředně poté se OV ústy svého tajemníka Jaroslava Honců hájil tím, že získali povolení od ředitele CHKO Jizerské hory Jiřího Huška. „Byla to naše ústního dohoda, která platí, označil nám místa, odkud můžeme sníh vzít,“ řekl v době, kdy byl sníh svážen z hor do Liberce, Honců.

Proti tomu se ale Hušek, který byl v té době na dovolené v Kanadě, ostře ohradil: „Organizátoři závodu si byli dostatečně vědomi skutečnosti, že sběr sněhu v CHKO Jizerské hory, který není možný bez vjíždění nákladních automobilů a těžké techniky, podléhá regulaci zákona o ochraně přírody a krajiny. Podrobnou informaci obdržel zástupce organizačního výboru Jaroslav Honců na neoficiální konzultační schůzce s vedoucím Správy CHKO. To byl jediný kontakt organizátorů s ochranou přírody a jakákoli jiná tvrzení se nezakládají na pravdě.“  Zástupce OV dostal podle něho jednoznačnou informaci, ze které vyplývaly zákonné mantinely pro případný sběr a svážení sněhu.

organizačního výboru Kateřina Neumannová získala za navážení sněhu z Jizerských hor do Liberce nominaci do soutěže Dětí Země Ropák roku.

Reklama

Související témata: