Hlavní obsah

Pála byl už před čtyřhrou přesvědčený o postupu

Vyrovnanější tým a výborný debl byl podle Petra Pály klíčový pro úspěch českých tenistek ve fedcupové baráži v Izraeli. Díky vítězství 3:2 nad domácím celkem se Češky poprvé od zavedení současného formátu v roce 2005 dostaly mezi elitu.

Článek

Vývoj zápasu v podstatě odpovídal jeho představám. "Chtěli jsme to dotáhnout před čtyřhrou přinejhorším do stavu 2:2. Pak už jsem věřil, že čtyřhru vyhrajeme," řekl v telefonickém rozhovoru.

Oba body ve dvouhře však Češky překvapivě uhrály přes osmnáctou hráčku světa Šahar Peerovou. "To by nikdo neřekl," poznamenal Pála. Také jeho překvapil výkon pětatřicetileté Obzilerové, která měla být slabinou týmu a nakonec porazila Lucii Šafářovou i Petru Kvitovou. "Hrála famózní tenis, bohužel Petře po těch prvních dvou hrách sebrala vítr z plachet. I ve čtyřhře začala výborně, ale pak odpadla," komentoval její výkon kapitán.

Podařil se mu výborný taktický tah, když v sobotu zaskočil Peerovou nasazením osmnáctileté Kvitové a pro neděli místo trápící se Lucie Šafářové nasadil Ivetu Benešovou.

Pála se o nasazení Šafářové radil s jejím trenérem

O nominaci pro nedělní dvouhry se radil s trenérem Šafářové Davidem Kotyzou a debata podle něj byla velmi rychlá. "I kdyby ten zápas měla Iveta prohrát, tak by se rozehrála pro čtyřhru, a my jsme věřili, že Petra dneska vyhraje. Nakonec se to ukázalo jako dobré, protože Iveta ve čtyřhře hrála excelentně," vysvětlil důvody této varianty.

Překvapivé výhry českých tenistek z chvostu první světové stovky podle něj nebyly způsobeny jen horší formou izraelské jedničky. "Nesnižoval bych její výkon, dnes hrála stejně, jako když jsem ji viděl v poslední době. Ale obě holky hrály výborně, ony jsou sice za devadesátkou, ale ani jedna tam nepatří," vysvětlil.

Pála: Máme spoustu holek, co hrají dobře

V závěrečné čtyřhře zažíval horké chvilky v posledním gamu, když Izraelky měly při podání Benešové na postup čtyři brejkboly a Češky postupně nevyužily čtyři mečboly. "Myslel jsem si, že ta hra bude rychlejší," poznamenal.

Mezi elitou podle něj nejsou české tenistky bez šance. "Máme spoustu holek, co hrají dobře. Petra se zlepšuje a Iveta teď taky, navíc se do toho může vrátit Lucka," řekl ke kvalitě týmu.

V něm v Izraeli chyběla nejlepší Češka Nicole Vaidišová, která se krátce po vítězném zápase se Slovenskem na neurčito vzdala účasti ve Fed Cupu. Pála věří, že se vrátí. "Proč bych nevěřil, třeba ji právě tohle motivuje," dodal.

Reklama

Související témata: