Hlavní obsah

Florbalisté jdou do akce, první je na řadě Rusko

PRAHA/OSTRAVA

Čtyřmi zápasy elitní divize odstartuje v sobotu v Ostravě florbalové mistrovství světa.Do hry zasáhne i český výběr, jenž od 17:10 nastoupí v ČEZ Areně proti Rusku. Na světovém šampionátu Češi sborné ještě nikdy nepodlehli a jasným cílem tak je vítězný vstup do turnaje. Zápas vysílá živě ČT 4.

Článek

Český tým se s Ruskem utká popáté v historii a jediným úspěchem našeho soupeře zůstává výhra po samostatných nájezdech z evropského šampionátu v roce 1994. Tři ostatní zápasy na mistrovství světa Češi s přehledem vyhráli.

„Nejsme v pozici, kdy bychom se měli řídit ruskou taktikou. Hrát bychom měli my,“ má jasno obránce Lukáš Nesměrák, která má jako jediný v reprezentaci s ruským florbalem větší zkušenosti: v Liberci totiž hraje s brankářem Ivanem Ponomarevem a obráncem Dmitrijem Uglanovem.

Bilance zápasů s Ruskem
4 utkání – 3 výhry – 0 remíz – 1 prohra
ME 1994 5:6 po sam. nájezdech, MS 1996 9:2, MS 2000 5:1, MS 2006 10:2

Informací o týmu nicméně mnoho neměli ani sami Rusové. „Původně měli jet na MS jen hráči z ruské ligy. Pak se kluci dozvěděli, že jedou, ale moc toho nevěděli. Nebyli ani na soustředění, protože nebyly peníze na proplacení cesty. K reprezentaci se připojili až v Ostravě,“ popisuje Nesměrák poměry v ruském florbalu.

Podle osmadvacetiletého beka je hra soupeře založena především na fyzických přednostech hráčů. „Ruský florbal je trochu jiný než náš. Hrají jako by bez pozic, nemají zavedený systém. Mají ale výbornou fyzičku a hodně toho naběhají,“ přibližuje Nesměrák.

Předpokládaná sestava ČR
Rytych - Trnavský, Chrápek, Jakůbek, Garčar, Folta, Nesměrák – Zálesný, Ostřanský, Sikora - Skalík, Cepek, Pavel Kožušník - Richter, Novotný, Sladký.

Reklama

Související témata: