Hlavní obsah

Bronzová naděje florbalistů padla v prodloužení

PRAHA

Čeští florbalisté skončili na mistrovství světa v České republice bez medaile. V dramatickém duelu o bronz dokázali v neděli otočit průběh zápasu se Švýcarskem, nakonec ale prohráli 4:5 v prodloužení. Vítězství Švýcarů zařídil 58 sekund před koncem nastavení Stucki a Čechům tak nevyšla odplata za poslední šampionát ve Švédsku, kde prohráli zápas o třetí místo 4:9.

Článek

Český kouč poslal do hry lehce poupravenou sestavu, v brance dostal příležitost zkušený Kafka a na pravém křídle třetího útoku nastoupil místo Sladkého Novotný. Kafka si připsal první úspěšný zákrok utkání, pak ale převzali aktivitu Češi. Jenže Cepek po Kožušníkově přiťuknutí namířil do brankáře a sám Kožušník vzápětí zazvonil o masku švýcarského gólmana Tönze.

Z ničeho nic udeřilo na druhé straně. Christoph Hofbauer švihl zápěstím u pravého mantinelu a trefil přesně nad Kafkovo rameno. Čechy stálo dobývání útočného pásma až moc sil a stejně jako v semifinále s Finskem zlobila koncovka. Z dobré pozice pálil mimo Richter i Kožušník, ofenzivní snahu našich navíc přibrzdilo vyloučení Nesměráka. Češi tlaku Švýcarů odolali a v závěru třetiny sahali po vyrovnání, Jakůbkovu střelu ale nestačil tečovat Cepek a Folta po Slaného dalekonosné ráně dorážel mimo.

Hned v úvodu druhé části se zjevil po průniku Zálesného před švýcarskou brankou Fridrich, gólman soupeře ale vyrovnání nepovolil. Obrovskou příležitost měla druhá řada za mohutného povzbuzování tribun o chvíli později, Zálesný ani Sikora ale netrefili míček před prázdnou brankou.

V polovině zápasu Zálesný neudržel na uzdě emoce a český tým musel čelit další přesilovce soupeře. Švýcaři však z tlaku vytěžili jen nastřelenou tyč. Zálesný mohl záhy po návratu na hřiště vyrovnat, v dobré pozici ale opět minul a Chrápkovu střelu vzápětí gólman soupeře vyškrábl z brankové čáry. Vyznamenal se i Kafka, který vytáhl mimo prostor branky ránu Bichsela.

Český kouč stáhl v průběhu prostřední části ze hry třetí útok, vyrovnání se ale domácí dočkali až devětapadesát sekund před koncem druhé třetiny. Foltovo nahození z rohu švýcarský gólman vyrazil před Sikoru, který mohutným bekhendem poslal míček do sítě. Úspěšný střelec však vzápětí český tým oslabil, když v návalu radosti proběhl skrz švýcarskou střídačku a švédští sudí mu bez milosti udělili dvouminutový trest a navrch osobních deset minut.

Ostřanský nadvakrát netrefil

Uběhlo jen 46 sekund ze třetího dějství a oslabená česká družina na Sikorovo vyloučení doplatila, když opět ukázal perfektní mušku Christoph Hofbauer. Vzápětí putoval na trestnou lavici Matthias Hofbauer, Ostřanský ale nadvakrát z dobré pozice netrefil. A přišel třetí úder Švýcarů. Stucki si vyměnil míček s Antererem a bez milosti prostřelil Kafku. Češi měli záhy další přesilovku a tentokrát byli úspěšnější, když Zálesný zachytil vyhození z rohu a přesnou ranou snížil na rozdíl jediného gólu.

Posledních pět minut dostalo O2 Arénu do varu. Nejprve totiž vyrovnal po přihrávce Zálesného Sikora a vzápětí uspěl nadvakrát Skalík. Těsný náskok Čechů ale vydržel jen chvíli, než Kafku prostřelil Matthias Hofbauer. Nervydrásající drama pokračovalo i v prodloužení. Kafka zlikvidoval Gerbera střelu maskou, Garčar na druhé straně zase mířil těsně mimo. Nastavení již spělo k závěru, když přišel rychlý kontr a s ním přesná a rozhodující střela Stuckiho.

Česko - Švýcarsko 4:4 (0:1, 1:0, 3:3 - 0:1)
Branky a asistence: 40. Sikora (Fridrich), 52. Zálesný, 57. Sikora (Zálesný), 58. Skalík - 5. Ch. Hofbauer, 41. Hofbauer (), 48. Stucki (Anterer), 70. Stucki. Vyloučení: 3:2, využití: 0:1. Rozhodčí: Polverari, Bengtsson (oba Švéd.). Diváci: 13211.
Česko: Kafka - Nesměrák, Chrápek, Jakůbek, Garčar, Slaný, Folta - Zálesný, Fridrich, Sikora (41. Skalík) - Kožušník, Cepek, Ostřanský - Richter, Fojta, Novotný. Trenér: Skružný.
Švýcarsko: Tönz - Bischel, M. Gerber, Dysli, Bill, Flury, Kamaj - M. Hofbauer, R. Gerber, Ch. Hofbauer - Antener, Stucki, Cadisch - Mendelin, Brunner, Zimmermann. Trenér: Düggeli.

Reklama

Související témata: