Hlavní obsah

Chci přivézt další zlatou medaili, říká krasobruslař Verner

Jako první Čech v historii se minulý víkend zúčastnil finále Grand Prix. Krasobruslař Tomáš Verner skončil čtvrtý, se svým výkonem ale není spokojený. Věří však, že o to více se motivuje na lednové mistrovství Evropy, kde bude obhajovat zlato. "Nejedu do Finska s tím, že musím přivézt zlatou medaili. Já ji jednoduše chci", prohlásil.

Článek

Ve finále Grand Prix jste skončil na čtvrtém místě, jak jste spokojený?

S umístěním jako takovým spokojený jsem. Být čtvrtý ve finále Grand Prix, kde jede jen šest nejlepších krasobruslařů na světě, je dobré. Nespokojený jsem ale se svým výkonem. Mrzí mě, že jsem nepředvedl čisté programy a neudělal si osobní maximum. Myslím, že o to více budu motivovaný na mistrovství Evropy i světa.

Jako jediný jste i přes malé zaváhání zvládl ve volné jízdě čtverný toeloop, v krátkém programu vám ale dělá stále velké problémy, čím to je? 

Tady je u mě problém v hlavě. V krátkém programu se soustředím na osm elementů, které musím zajet čistě, není zde prostor pro chyby. Ve volné jízdě, když upadnete na začátku, máte ještě sedm dalších skokanských prvků, abyste to napravili. V kraťasu ta možnost už není.

Neuvažoval jste o vynechání čtverného skoku v krátkém programu?

Rozhodně ne. Chci patřit mezi těch pár výjimečných mužů, kteří mají čtverný skok v krátkém programu. Vždyť zatím jsme jen tři. Věřím, že další čtverák se mi už povede. Vstup do soutěže pak bude úplně jiný a já získám potřebný náskok na své soupeře.

Jako první Čech jste se zúčastnil finále Grand Prix, na co budete vzpomínat?

Nadchlo mě, jak Korea žije krasobruslením. Diváci byli skvělí, i když se nám nedařilo, stále nám fandili. Na letišti nás čekaly davy lidí, připadal jsem si jak rocková hvězda. Jinak se mi moc líbil krok, který udělala Mezinárodní bruslařská unie (ISU), když spojila finále GP seniorů s juniory. Dala tím šanci mladým podívat se, jak jezdí špičkoví krasobruslaři. A my jsme zase viděli, jaká nám roste konkurence.

Překvapil vás někdo ze soupeřů?

Určitě Američan Jeremy Abbott, který zvítězil. Každý krasobruslař je něčím výjimečný, ale Jeremy není zrovna nijak výrazný. Proto bych ho před finále rozhodně nepasoval do role favorita. On ale odvedl skvělou práci, a proto vyhrál.

Co vás v nejbližší době čeká?

V pátek 26. prosince odlétám do Litvy na exhibiční vystoupení. Moc už se těším, protože tam budou i někteří olympijští vítězové. A ti vám vždy můžou do vaší kariéry něco dát, s něčím poradit. Od ledna se pak budu připravovat v Oberstdorfu a ve Švédsku na mistrovství Evropy. 

Blíží se vánoční svátky, jak je strávíte?

Brusle na pár dní odložím do šatny. Moc už se těším na rodinu, až se všichni sejdeme. K večeři si dáme kapra, kterého táta pořádně vykostí, aby nedošlo k nějakému zranění. Silvestr ale bude rozlítaný, vracím se zrovna z Litvy. Doufám, že se večer zastavím a vzpomenu si, kterou nohou mám vykročit do nového roku...

V lednu budete obhajovat titulu mistra Evropy...

Slovo obhajoba nemám rád (úsměv). Tohle mistrovství bude úplně jiné než minulé a já už se teď nemohu dočkat. Nejedu do Finska s tím, že musím přivézt zlatou medaili. Já ji jednoduše chci a udělám pro to všechno.

Reklama