Hlavní obsah

První ročník Středoškolské ligy v ultimate frisbee úspěšně zakončen

Jiří Voseček a Petr Kotěšovec

Po mistrovství republiky a Akademických hrách přišlo na řadu také zakončení Středoškolské ligy, která je novým projektem a jako soutěž vznikla teprve před rokem. Po březnovém halovém turnaji v Hradci Králové se školy sešly toto pondělí na pražském hřišti v Malešicích, aby zde odehrály venkovní turnaj.

Foto: Petr Kotěšovec

Start projektu Středoškolská liga se povedl. Devět zúčastněných škol v prvním ročníku možná není mnoho, ale při malém povědomí o ultimate frisbee je to dobré číslo.

Článek
Fotogalerie

Projekt Středoškolské ligy vznikl pod garancí České asociace létajícího disku (ČALD) a organizačně jej zajišťuje vzdělávací agentura ZAZO. Do letošního, prvního ročníku se zapojilo celkem devět škol, které se zúčastnily alespoň jednoho ze dvou turnajů. Jedná se především o města, kde již fungují některé ze zavedených týmů frisbee ultimate a s výukou na školách tak pomáhají jejich zkušení hráči, případně samotní studenti zúčastněných středních škol, kteří hrají ultimate frisbee i mimo školu. Úroveň zápasů na turnajích tak byla vyšší, než někteří očekávali.

"Myslím, že se první rok Středoškolské ligy povedl a vůbec samotný vznik soutěže považuji za úspěch. Zatím je to hlavně o městech a regionech, kde již ultimate frisbee nějakým způsobem funguje. To by měl být stavební kámen i do budoucna s tím, že bychom rádi, aby se zapojily všechny klasické ultimate frisbee týmy, které v současnosti fungují, a našly si každý alespoň jednu školu. Současně se budeme snažit dostat ultimate do výuky i na dalších školách, a to i tam, kde žádná již fungující základna není. K tomu by nám mohly pomoci rozvojové programy a projekty ČALD, jako je akreditované školení učitelů nebo tzv. training campy, soustředění pro začínající a mírně pokročilé hráče, pod vedením lektorů z řad zkušených hráčů," říká ke Středoškolské lize Zdeněk Krákora z agentury ZAZO.

Na venkovní turnaj se nakonec sjelo šest týmů, z Náchoda, Jičína, Hradce Králové, Písku, Českých Budějovic a Třeboně. Každý z nich odehrál pět zápasů, pokaždé s jiným soupeřem. Hrálo se na regulérním venkovním hřišti pro ultimate frisbee, vždy sedm hráčů proti sedmi. V nejsilnější sestavě přijel tým z českobudějovického gymnázia Jírovcova a suverénním vítězstvím potvrdil roli favorita. Spolu s druhým místem z březnového halového turnaje se tak toto gymnázium stalo nejúspěšnější školou letošního ročníku.

Venkovního turnaje se bohužel nezúčastnil vítěz halového turnaje, Gymnázium Říčany, ani tým ze čtvrtého místa, pražské Gymnázium Nad Alejí. Naopak se poprvé představilo Gymnázium Třeboň, které vybojovalo třetí místo. Již tradičně dobře si vedlo Gymnázium Písek, které obsadilo třetí místo v hale, respektive čtvrté na tomto venkovním turnaji. Lepařovo gymnázium z Jičína předvedlo výkon, který se od nich čekal již na halovém turnaji, kde ale skončili až šestí. Tentokrát vybojovali stříbrnou pozici.

Bez povšimnutí by neměl zůstat úspěch Gymnázia Boženy Němcové z Hradce Králové, které získalo na obou turnajích cenu Spirit of the Game.

"Pro příští rok uvažujeme o venkovních turnajích na menším hřišti pro hru pět na pět, jako je tomu v hale, a to především proto, aby to školy měly snazší při shánění dostatečného počtu hráčů a měly jich pak také dost na střídání. Kvalita obou turnajů byla dobrá a podle reakcí studentů má rozhodně liga smysl a potenciál do budoucna," zhodnotil akci Zděněk Krákora.

Výsledky:
1. Gymnázium Jírovcova České Budějovice
2. Lepařovo gymnázium Jičín
3. Gymnázium Třeboň
4. Gymnázium Písek
5. Jiráskovo gymnázium Náchod
6. Gymnázium Boženy Němcové Hradec Králové
Spirit of the Game: Gymnázium Boženy Němcové Hradec Králové

Reklama