Hlavní obsah

VIDEO: Drytooling má první šampióny. S mačkami a cepínem na umělé stěně

Petr VozdeckýSport.cz

Historicky první Mistrovství České republiky v drytoolingu na venkovní umělé stěně viděli o tomto víkendu diváci v lezeckém areálu Olympia v Brně. Pro širokou veřejnost téměř neznámé odvětví horolezeckého sportu přilákalo kromě řady zvědavců i špičky lezců této disciplíny ze Slovenska a Slovinska.

Foto: Sport.cz

Drytooling

Článek

„Drytooling není ve skutečnosti nic nového. Jen ho děláme na umělých stěnách dostupnější širšímu spektru zájemců, protože skutečných přírodních terénů u nás není mnoho, například v Podkrkonoší. Za opravdovými drytoolingovými stěnami pak musí zájemci minimálně do Rakouska,“ popisuje hlavní organizátor českého mistrovství Radek Lienerth z Horolezeckého oddílu Lokomotiva Brno.

Pro laika až nepochopitelné schopnosti udržet se na umělé skalní stěně na minimálním počtu chytů s plochou mnohdy poloviční než padesátihaléř předvádělo třicet nejlepších lezců. Včetně osmičky žen, z nichž některé dokázaly mužům směle konkurovat. „Drytooling je horolezecká disciplína, která přichází na řadu tam, kde horolezec v zimě slézá ledovou stěnu a v některých pasážích led chybí. Lezec ale nemůže použít ani běžnou techniku zdolávání skalních stěn. K lezení používají cepíny a mačky,“ popisuje Lienerth.

Dřevěné překážky imitují ledovou plochu

„Na umělé stěně jsou pak pro lezce připraveny dřevěné překážky imitující ledovou plochu, do kterých může zasekávat jak mačky, tak i cepíny. V některých překážkách jsou vyvrtány otvory pro zasunutí cepínu jak je možné ve skutečnosti v ledových rampouších, na jiné kamenné chyty mohou cepíny pouze zavěšovat mnohdy do velmi malých plošek, na které zespodu často ani nevidí. Chce to značnou zkušenost a sílu v rukou.“

Mezi těmi, které se mohou směle zařadit mezi evropskou špičku, se objevila i teprve sedmnáctiletá závodnice Martina Kratochvílová, která nakonec obsadila druhé místo a je tak republikovou vicemistryní. Podle organizátorů je již ve svém věku reprezentační nadějí. „Já jsem se k tomu dostala přes kamarády. Je to lepší, než být přes zimu jenom na obyčejné umělé stěně. Je to prostě super pohyb,“ popsala nejmladší, ale pravděpodobně i nejmenší závodnice.

Drytoolingová úprava, která musela být pro tento závod na umělé stěně Olympia instalována, bude k dispozici pro zájemce o vyzkoušení tohoto sportu na stěně k dispozici od ledna po celou zimní sezónu.

DRYTOOL CUP BRNO 2010:
Ženy: 1. Hrozová Lucie 2. Kratochvílová Martina 3. Mázlová Jitka.
Muži: 1. Švingál Juraj 2. Matějec Mirek 3. Suchý Anton.

Reklama