Hlavní obsah

Generální vagus Bank chce sezónu 303 ještě vylepšit

PRAHA

Před dvěma lety po vážném zranění v Kitzbühelu nevěděl, zda se znovu postaví na lyže a poměří síly se světovou elitou. Letos sjezdař Ondřej Bank prožil životní zimu, když dokázal bodovat ve všech disciplínách Světového poháru a ukázal se jako jeden z nejvšestrannějších lyžařů v seriálu. Boje mezi brankami již utichly, Bank ale stále zůstává na sněhu...

Foto: archiv

Ondřej Bank

Článek

„Sezóna ještě neskončila. Čeká mě testování lyží, každý den dvanáct jízd. Je dobré to udělat teď a mít pak klid v létě,“ poznamenal Bank při pondělním setkání s novináři, na němž sklízel plody své úspěšné práce. Mimo jiné se dočkal i domu od jednoho ze svých partnerů. A současnou jedničku českého lyžování tak čeká stěhování z vyhlášeného „doupěte“ v Šumperku. „Zvykl jsem si v bytě bez topení a umyvadla, i když teď tam tedy začala lézt nějaká zvířátka....,“ komentoval se smíchem změnu životního standardu.

Letos Bank získal v sezóně 303 bodů, prodral se na historické 26. místo v pořadí SP a probojoval se do elitní třicítky hned ve třech disciplínách – slalomu, obřím slalomu a kombinaci. Jednoznačným cílem pro příští rok je proto další zlepšení "sezóny 303", jak letošní úspěšný rok nazval. Důraz dál hodlá klást na rychlostní disciplíny, v přípravě se chce soustředit mimo jiné na stabilizaci skoků. „Tam to není ono. Budu proto skákat i do vody v Acrobat Parku u Aleše Valenty. A přes léto snad na sjezdovkách v Chile,“ líčil třicetiletý lyžař.

Významný posun také chystá ve své firmě Vagus, kterou až dosud bral jako doplněk. Úspěch lyžařských brýlí a dalších doplňků neotřelého designu naznačil potenciál netradičních nápadů a Bank proto chystá rozjet i výrobu helem a kolekcí oblečení pro závodníky i volný čas. Na světlo světa v nejbližší době přijde i jeho golfová kolekce, jak jinak než hodně netradiční. „Golf miluji, ale to okolo mi není blízké. Proto jsem hledal designérku, která golf nesnáší, aby mi navrhla kolekci. Nebude to nic šíleného, ale bude to stát za to. Límeček tam musí být, ale zbytek…,“ směje se Bank, ve firmě hrdě nazývaný generální vagus.

Odpočinek však nehodlá hledat jen na greenech. Nově míří vysoko do oblak, po absolvování základního kurzu propadl parašutismu. „Chtěl bych se tomu přes léto hodně věnovat. Že je to nebezpečné? Já to považuji za velice bezpečný sport, je tam spousta pojistek… Výhodou je, že když se něco pokazí, tak to lyžařskou sezónu neovlivní,“ líčil s černým humorem. Lidé od padáků Bankově naturelu sedli. „Potkal jsem super lidi. Dole ani nevypadali jako sportovci, byla tam třeba jedna babička. Pak si ale natáhnou kombinézu, vezmou přilbu a brýle a letí po hlavě dolů…,“ vzpomínal na opojný pocit z volného pádu.

Reklama