Hlavní obsah

Záhrobská: Doufala jsem, že otec přijde k rozumu. Chci, aby mi dal pokoj

Humbuk kolem sporů lyžařského klanu Záhrobských neutichá. Slalomářka Šárka Záhrobská promluvila na tiskové konferenci o vyhrocených vztazích se svým otcem Petrem. Uvedla, že nelituje, že se rozhodla popsat důvody předloňské změny trenéra. Nyní si podle svých slov především přeje, aby jí otec "dal pokoj a staral se o svůj život."

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Šárka Záhrobská na pondělní tiskové konferenci v Praze.

Článek

"Není mi vůbec příjemné, že musím řešit takové věci, a doufám, že se to velice rychle vyřeší a budu mít klid na přípravu. Stojím si ale za vším, co jsem řekla a nelituji toho. Jsem ráda, že jsem našla odvahu prezentovat věci, jak ve skutečnosti jsou," uvedla Záhrobská, která v pondělí poprvé o neshodách s otcem promluvila na veřejnosti.

V dřívějších rozhovorech například uvedla, že ji otec při tréninku přetěžoval, ničil jí tím zdraví, choval se k ní hrubě a byl na ni vulgární.

O jejich vztahu se rozhodla mluvit až dva roky poté, co s ním ukončila spolupráci. Důvodem prý bylo, že doufala, že se situace urovná. "Těžko se tomu dalo předejít. To samé, co se odehrává teď, by se dělo i tehdy. Nemyslím si ale, že by se tyhle problémy měly řešit na veřejnosti. Lidi mají horší problémy," řekla Záhrobská. Podle svých slov také doufala, že otec "přijde k rozumu". "Ale přišla jeho reakce po mém neúspěšném mistrovství světa a jeho neustálé vyjadřování do novin. Poté jsem si řekla, že se k tomu vyjádřím."

Petr Záhrobský starší už zřejmě svoji dceru trénovat nebude. Slalomářka si to momentálně neumí představit.foto: Právo/Petr Hloušek

Dalším impulzem byl červencový konflikt otce s matkou, která se s ním rozvádí a podala na něj trestní oznámení z důvodu vydírání. Loni v červenci Záhrobský podle trestního oznámení manželku napadl před dveřmi bytu jejich dcery, zatlačil ji dovnitř a vynutil si na ní podpis dohody o vzájemném vypořádání, v níž se bezúplatně vzdala svého podílu na domě a souhlasila i s převodem podílu na zisku z firmy ve výši 1,8 miliónu korun. Když manžel odešel, zamířila Jiřina Záhrobská na policii, kde vše oznámila jako vydírání. Znění protokolu o trestním oznámení má redakce Sport.cz k dispozici.

Jiřina Záhrobská podala trestní oznámení na svého manžela Petra.foto: Sport.cz

Po všech těchto záležitostech Šárka Záhrobská přiznala, že nevěří, že by s otcem mohla ještě někdy spolupracovat a rodina mohla fungovat. "Říká se, že nic není definitivní, ale dnes to vidím tak, že není žádná možnost, že se to dá dohromady. Byla bych ráda, kdyby mi dal pokoj a staral se o svůj život," nastínila Záhrobská ideální konec sporu ze své strany.

Na stranu táty se postavil syn

Na stranu otce se postavil její bratr Petr Záhrobský, jenž pod jeho vedením nyní trénuje. "Je mi líto, že se tak, jak se zastává otce, nikdy nezastal matky nebo před lety mě. Je to ale jeho názor a já ho respektuju," řekla Záhrobská, která neuznala ani bratrův argument, že nemohla být v tréninku přetěžovaná, neboť nikdy nebyla vážně zraněná.

Za skutečnost, že je nyní v dobré kondici a zdravotně fit, prý vděčí jen péči fyzioterapeuta Pavla Koláře a dalších dvou fyzioterapeutek, pod jejichž dohledem od roku 2006 cvičí. "Je to několikaletá práce odborníků a každodenní cvičení. Teprve loni jsem začala ráno vstávat bez bolestí zad," uvedla. Po dlouholeté přípravě s otcem byla prý její záda v hodně špatném stavu.

V současnosti se již Záhrobská připravuje na další sezónu. Minulý týden byla trénovat na ledovci v Rakousku. "Bylo tam krásně, na hory už jsem se těšila. I když zima byla náročná a dlouhá," uvedla Záhrobská, která bude nyní týden odpočívat doma a pak se vydá opět do Rakouska testovat lyže. V příští sezoně by se chtěla zaměřit na slalom, obří slalom plánuje trénovat a závodit v něm chce až v druhé polovině sezony. Úplně vypustit hodlá rychlostní disciplíny a kombinaci.

Reklama