Hlavní obsah

Na Giru zemřel po pádu při sjezdu belgický cyklista Weylandt

Na slavném cyklistickém závodu Giro d'Italia dnes tragicky zemřel po pádu ve třetí etapě Belgičan Wouter Weylandt. Lékaři bojovali o jeho život hned na místě nehody, nedlouho po resuscitaci však následkům podlehl. Weylandtovi, jezdci lucemburského týmu Leopard, bylo 26 let.

Foto: ČTK/AP

Belgický cyklista Wouter Weylandt na archivním snímku

Článek

Belgický cyklista upadl při sjezdu z Passa del Bocco zhruba 25 kilometrů před cílem, podle belgických médií narazil do zdi. V bezvědomí a kaluži krve zůstal ležet na zemi, dostal atropinovou injekci i masáž srdce. Lékaři ho více než půl hodiny oživovali, poté ho převezli do nemocnice. Krátce nato Weylandt zemřel. V září se měl přitom stát poprvé otcem.

"Byli jsme hned u něj, protože jsme jeli hned za jeho skupinou. Byl už v bezvědomí, když jsme se k němu dostali. Měl frakturu lebky a poraněný obličej. Po čtyřiceti minutách jsme s oživováním skončili, už se mu nedalo pomoci," prohlásil lékař závodu Giovani Tredici. Loni na Giru přitom Weylandt vyhrál právě třetí etapu a před třemi lety se jednou radoval z vavřínu i na španělské Vueltě.

Dnes se zabil při prvním větším sjezdu na letošním Giru. Po třech čtvrtinách etapy se jezdci vydali z kopce z Passa del Bocco, co přesně bylo příčinou Weylandtova pádu, stále není jasné. Lékaři mu přestřihli pásek od helmy i dres, aby mohl začít s masáží srdce.

Jeho dnešní tragédie zastínila celou třetí etapu a otřásla cyklistickým světem. Ostatní jezdci byli v šoku. "Strašná zpráva. To nemůže být pravda!" citovala stránka cyclingnews.com Zdeňka Štybara, cyklokrosového šampiona, který žije v Belgii a od letošní sezony jezdí za silniční stáj Quick Step. Její barvy Weylandt až do letoška hájil.

Roman Kreuziger, jeden z favoritů na celkový triumf na Giru, byl rovněž otřesený. "Je to strašné. Byl to kluk jen o dva roky starší než já, měl život před sebou," napsal na svém webu. "Je to nepříjemná ztráta pro všechny a určitě to ovlivní celkovou atmosféru závodu," uvedl.

Osudný sjezd z vrcholu Passo del Brocco byl podle něj dost kluzký a více jezdců s ním mělo problémy. "Sjíždělo se k moři, a jak dlouho nepršelo, byl tam hodně hladký asfalt. Přede mnou spadl Sastre a já už pak radši neriskoval. I za cenu toho, že ztratím pár pozic," líčil Kreuziger.

O tragédii se dozvěděl až v cíli, kam dorazil v hlavním poli. "S Weylandtem jsem sice nikdy v týmu nebyl, ale pořád je to kolega z pelotonu a jeho úmrtí je velikou tragédií. V dosavadní kariéře se mi nikdy nestalo, že by někdo zemřel při závodě, který jedu. A doufám, že už to ani nezažiju. Je to opravdu strašné," hledal těžko slova. "Když se něco takového stane, tak si člověk uvědomí, že riziko, které na sebe každý den na silnicích bereme, je obrovské. Vždyť kromě helmy nás na tom kole nic nechrání," dodal.

Zatímco se lékaři snažili Weylandta zachránit, spurtovala pětice uprchlíků o vavřín, protože jezdci neměli o tragédii informace. První na cílové pásce byl Španěl Angel Vicioso a druhý Brit David Millar se dostal do čela závodu.

Tradiční slavnostní vyhlášení však bylo hned zrušeno, byť se v tu chvíli ještě nevědělo, že Weylandt svůj boj o život prohraje. Hlavní skupina včetně favoritů i Kreuzigra ztratila 21 sekund.

Představitelé týmu Leopard nyní zvažují setrvání na Giru. "Takové věci se nemají stávat. Dělá se mi z toho zle od žaludku," reagoval britský cyklista Mark Cavendish, lídr stáje HTC-Highroad. Jeho kolega František Raboň přijel v poslední větší skupině se ztrátou bezmála sedmi minut na vítězného Viciosa.

Millarovi růžový trikot nepřinesl žádnou radost, myšlenkami byl u mrtvého Belgičana. "To, že jsem se posunul do čela, není vůbec důležité. Nic to neznamená. Nedokážu si představit, co prožívá jeho rodina," řekl britský lídr novinářům.

Místní státní zástupce už nařídil vyšetřování příčin neštěstí i provedení pitvy.

Weylandt, bývalý pomocník exmistra světa Toma Boonena v Quick Stepu, se stal čtvrtou obětí Gira v historii a první na jednom ze tří velkých etapových závodů od úmrtí Fabia Casartelliho na Tour de France v roce 1995.

V úterý je na Giru na programu další rovinatá etapa dlouhá 208 km z Quarto dei Mille do Livorna. Závod potrvá do 29. května.

Giro d'Italia, cyklistický etapový závod - 3. etapa: Reggio Emilia - Rapallo (178 km):
1. Vicioso (Šp.) 3:57:38, 2. Millar (Brit.), 3. Lastras, 4. Moreno (oba Šp.), 5. Le Mével (Fr.) všichni stejný čas, 6. Tankink (Niz.), 7. Pineau (Fr.) oba -12, 8. Modolo, 9. Taborre, 10. Montaguti (všichni It.), ...43. Kreuziger všichni -21, 196. Raboň (oba ČR) -6:43.
Průběžné pořadí: 1. Millar 10:04:29, 2. Vicioso -7, 3. Sivcov (Běl.), 4. Pinotti (It.), 5. Lewis (USA) všichni -9, 6. Le Mével -12, 7. Petacchi (It.) -13, 8. Lastras -18, 9. Popovyč (Ukr.), 10. Machado (Portug.) oba -19, ...70. Kreuziger -59, 196. Raboň -9:35.

Reklama