Hlavní obsah

Kvitová to dokázala! Vydřela výhru a ve finále Wimbledonu vyzve Šarapovovou

Petra Kvitová je ve finále Wimbledonu! Česká tenisová jednička porazila v semifinále Bělorusku Viktorii Azarenkovou po setech 6:1, 3:6 a 6:2. Osmá nasazená Kvitová poprvé v kariéře postoupila do finále jednoho z grandslamových turnajů sezóny. V tom se střetne v sobotu s Ruskou Mariou Šarapovovou, která zvítězila ve druhém semifinále nad Němkou Sabine Lisickou 6:4 a 6:3.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Tenistka Petra Kvitová se raduje z postupu do finále Wimbledonu po vítězství nad Viktorií Azarenkovou.

Článek

Poněkud nervózně vstoupila do svého druhého semifinále Wimbledonu Petra Kvitová. Své podání v první hře zápasu musela dlouho bránit. Nakonec se to však podařilo a rodačka z Bílovce získala potřebný klid. Začala tvrdě returnovat a ve výměnách téměř nekazila. Ve čtvrtém gamu si vypracovala první dva brejkboly a druhý využila po dlouhé výměně, v níž Běloruska neudržela nervy na uzdě a poslala míč do autu.

Běloruská tenistka Viktoria Azarenková během semifinále Wimbledonu proti Petře Kvitové.foto: Reuters/Stefan Wermuth

Čtvrtá nasazená mohla vývoj úvodní sady zdramatizovat v následující páté hře. Tu za stavu 40:0 pro Češku narušil nepříjemný zvuk, který se nesl nad dvorcem. Zvuk jakoby Kvitovou vyrušil a Azarenková vyrovnala na shodu. Češka ale nakonec nepříjemnou situaci zvládla a servis si uhlídala. V šestém gamu navíc sebrala své sokyni další servis a úvodní sadu tak vyhrála jednoznačně 6:1.

Druhý set patřil Azarenkové

Atak Azarenkové na začátku druhého setu už jednadvacetiletá Kvitová neubránila. Pátá hráčka světového žebříčku si vypracovala tři brejkboly a druhý z nich využila po nevynucené chybě české hráčky. V následujícím třetím gamu sice měla Kvitová jednu šanci na rebrejk, ale nedokázala ji využít. Česká tenistka se v průběhu celé druhé sady snažila dosáhnout na servis soupeřky, ale nepodařilo se jí to. Běloruska proměnila třetí setbol.

Závěrečná sada začala stejně jako ta druhá - jen v opačném gardu. Ve druhém gamu si Kvitová vypracovala brejkbolové příležitosti a druhou z nich využila po nevynucené chybě Bělorusky. Nejnáročnější hra třetího setu přišla pro Kvitovou v pátém gamu. Češka musela odvracet dva brejkboly. První výměnu ukončila po citlivě zahraném voleji, druhou ukončila rázným tvrdým forhendem. Náročnou hru zakončila Kvitová esem. Azarenková si již další příležitosti na sebrání servisu české hráčky nevypracovala a Kvitová se mohla radovat ze svého prvního postupu do grandslamového finále.

Tenistka Petra Kvitová se raduje z postupu do finále Wimbledonufoto: ČTK/AP/Anja Niedringhaus

"Jsem tak šťastná, že skoro ani nemohu dýchat," řekla Kvitová bezprostředně po utkání. "Nevím, co víc říct. Jsem prostě hrozně šťastná," hledala těžko slova. Důležité podle ní bylo, že se jí vrátila jistota servisu v závěrečné sadě. "Vše se točilo kolem podání. Proto jsem ráda, že se mi v tom třetím dařilo," prohlásila Kvitová, která během zápasu nasbírala 40 vítězných míčů.

Radost ruské tenistky Marie Šarapovovéfoto: Reuters/Eddie Keogh

Ve druhém semifinálovém utkání naplnila roli favoritky Ruska Maria Šarapovová, která zvítězila nad Sabine Lisickou z Německa po setech 6:4 a 6:3. Kvitová se s vítězkou Wimbledonu z roku 2004 Šarapovovou střetla jednou. V roce 2010 jí podlehla ve dvou setech na tvrdém povrchu v Memphisu.

Wimbledon (tráva, dotace 14,6 milionu liber):
Muži:
Čtyřhra - čtvrtfinále:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Melzer, Petzschner (5-Rak./Něm.) 6:3, 6:4, 6:4, Llodra, Zimonjič (6-Fr./Srb.) - Cerretani, Marx (USA/Něm.) 6:7 (3:7), 7:6 (9:7), 7:6 (7:5), 7:5.
Čtyřhra - semifinále:
Lindstedt, Tecau (8-Švéd./Rum.) - Kas, Peya (Něm./Rak.) 6:3, 7:6 (7:3), 6:2.
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Kvitová (8-ČR) - Azarenková (4-Běl.) 6:1, 3:6, 6:2.on-line
Šarapovová (5-Rus.) - Lisická (Něm.) 6:4, 6:3.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Peschkeová, Srebotniková (2-ČR/Slovin.) - Šuaj Pcheng, Ťie Čcheng (8-Čína) 6:2, 6:7 (7:9), 6:4, Lisická, Stosurová (Něm./Austr.) - Petrovová, Rodionovová (6-Rus./Austr.) 7:5, 1:6, 6:1
Smíšená čtyřhra - 3. kolo:
Bopanna, Mirzaová (6-Indie) - Damm, Voráčová (ČR) 6:3, 6:0, Melzer, Benešová (9-Rak./ČR) - Ram, Dulgheruová (USA/Rum.) 6:4, 6:3.
Junioři:
Čtyřhra - 2. kolo:
Artuňedo, Carballes (3-Šp.) - Novak, Vrňák (Rak./ČR) 6:4, 6:1, Golding, Veselý (1-Brit./ČR) - Kern, Lenz (Něm.) 6:3, 6:3.
Juniorky:
Dvouhra - 3. kolo:
Gonzalezová (6-Parag.) - Rohanová (ČR) 6:3, 6:3.
Čtyřhra - 2. kolo:
Bouchardová, Minová (2-Kan./USA) - Fabíková, Sasnovičová (ČR/Běl.) 6:3, 6:3; Pavelková, Smitková (ČR) - Duvalová, Razafimahatratraová (5-USA/Madag.) 6:3, 6:3, Chromačevová, Krejčíková (Rus./ČR) - Malečková, Škamlová (6-ČR/SR) 6:3, 6:1.

Reklama

Související témata: