Hlavní obsah

Zimní olympiádu v roce 2018 uspořádá korejský Pchjongčchang

Pchjongčchang napotřetí uspěl a v roce 2018 uspořádá zimní olympijské hry. Při volbě na středečním zasedání Mezinárodního olympijského výboru v Durbanu porazilo jihokorejské město hned v prvním kole volby Mnichov i francouzské Annecy. Výsledek oznámil prezident MOV Jacques Rogge.

Foto: Rogan Ward, Reuters

Euforie korejské výpravy na kongresu MOV v Durbanu. Pchjongčchang právě získal zimní olympiádu v roce 2018.

Článek

Korejci prohráli v boji o zimní olympijské hry nejdříve pro rok 2010, kdy padla volba na Vancouver. Usilovali pak i o hry v roce 2014, ale ty získalo ruské Soči.

I proto byl Pchjongčchang v konkurenci Mnichova a Annecy horkým favoritem. Zvláště když se v Asii zimní hry naposledy konaly před třinácti lety.

V jihoafrickém Durbanu se předpoklady potvrdily. Pchjongčchang získal potřebnou nadpoloviční většinu z 95 hlasů hned v prvním kole. Korejcům stačilo 48 hlasů, ale získali 63, pro Mnichov hlasovalo 25 delegátů a pro Annecy jen sedm.

První kolo volby o dějišti olympijských her naposledy rozhodlo v roce 1995, kdy americké Salt Lake City porazilo tři protikandidáty pro hry 2002.

Jihokorejci oslavují vítězství Pchjongčchangu ve volbě pořadatele zimní olympiády v roce 2018.foto: ČTK/AP/Lee Jin-man

"Vážení, zvolili jste hostitele zimních her," oznámil Rogge na zasedání členům MOV po prvním kole hlasování, ale na oficiální vyhlášení výsledku se pak muselo čekat přes hodinu. Až v 17:25 donesli původní obyvatelé Durbanu Roggemu obálku se jménem. "Dějištěm třiadvacátých zimních her bude Pchjongčchang," přečetl Rogge.

Korejskou kandidaturu dlouhodobě silně podporuje vláda a v Durbanu nechyběl prezident I Mjong-bak. Pchjongčchang vybudoval za 1,4 miliardy dolarů zimní středisko a rychlovlak z letiště v Soulu by tam měl dojet za 68 minut.

Jeden z proslovů ke zvolení Pchjongčchangu měla olympijská vítězka v krasobruslení Kim Ju-na. "Každý den jsem si opakovala svůj text a teď jsem nadšená. Budu trénovat jako nikdy předtím," plakala štěstím vicemistryně světa.

"Nikdy jsme se nevzdávali, poslouchali rady co a jak máme udělat a teď můžeme po deseti letech práce slavit. Osud se naplnil, jsem dojatý," řekl Kim Čin-son, bývalý guvernér provincie Kangwondo v pohoří Tepek, kde Pchjongčchang leží.

Zklamání Mnichovanů. Zimní olympiádu v roce 2018 neuspořádá bavorská metropole, ale jihokorejský Pchjongčchang.foto: ČTK/AP/Matthias Schrader

Zimní olympijské hry se v Asii konaly zatím jen dvakrát, pokaždé v Japonsku. Poprvé v Sapporu 1972, kde získal zlato krasobruslař Ondrej Nepela, a pak v Naganu 1998, které navždy zůstane v srdcích českých fanoušků zapsáno díky zlatu hokejistů.

Mnichov se mohl v případě úspěchu stát prvním městem, které by pořádalo jak zimní, tak i letní hry. Ty se v Bavorsku konaly v roce 1972. "Jsme samozřejmě zklamaní, protože jsme sem přijeli pro olympiádu, ale MOV se rozhodl pro jiného kandidáta a jako sportovci to akceptujeme," uvedl Mnichov v prohlášení.

Mnichov se mohl v případě úspěchu stát prvním městem, které by pořádalo jak zimní, tak i letní hry. Ty se v Bavorsku konaly v roce 1972.

Reklama

Související témata: