Hlavní obsah

Desetiboj na MS bude bez olympijského vítěze Claye

TEGU

Na startu desetiboje na atletickém mistrovství světa v Tegu nebude olympijský vítěz Bryan Clay. Jednatřicetiletý světový šampion z roku 2005 se vzdal účasti kvůli zranění kolena, které si přivodil na konci června při domácím šampionátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bryan Clay.

Článek

"Nemohl bych předvést výkon, na který ve skutečnosti mám. Vždy když závodím, chci medaili, a vzhledem ke stavu mého kolena v posledních šesti týdnech mám pocit, že bych nebyl v nejlepší formě," uvedl Clay v prohlášení, které zveřejnil jeho manažer Paul Doyle.

Clay byl v americkém týmu, přestože nevyhověl základnímu pravidlu nominace USA v podobě medailového umístění na domácím šampionátu, kde upadl na překážkách. Letos navíc ještě neměl na kontě žádný desetiboj, ale podle pravidel federace IAAF i amerického svazu se vícebojařům započítávají i výkony z minulé sezony, kdy Clay vedl tabulky součtem 8483 bodů.

Američané i tak mají ve výpravě dva velké favority desetiboje. Čelo letošních tabulek s převahou okupují Ashton Eaton (8729 bodů z domácího šampionátu v Eugene) a obhájce titulu Trey Hardee (8689 z Götzisu). V nominaci je ještě stříbrný medailista z domácího šampionátu Ryan Harlan se splněným limitem B (8011).

Reklama

Související témata: