Hlavní obsah

Házenkáři na úvod ME šokovali favorizované Němce, vyhráli 27:24

Čeští házenkáři vstoupili do mistrovství Evropy v Srbsku nedělní výhrou 27:24 nad favorizovaným Německem. Svěřenci slovenského kouče Martina Liptáka do zahajovacího utkání šampionátu dobře vstoupili, rychle vedli o šest branek a svůj náskok už navzdory slabší chvilce v úvodu druhé půle nepustili. Sedmi góly přispěl k triumfu Filip Jícha, který hraje za německý Kiel. V dalším duelu skupiny se Češi utkají v úterý se Švédskem.

Foto: Stojan Nenov, Reuters

Český házenkář Jan Filip (v bílém) střílí gól v utkání s Německem na ME v Srbsku.

Článek

„Nezalekli jsme se agresivity soupeře, dodrželi nachystanou taktiku a každý z chlapců šel na hřiště s báječným zápalem ten skalp urvat,“ říkal trenér Martin Lipták, jemuž přitom v obranné fázi chyběl kvůli zraněnému lýtku Hynek. „Poradili jsme i s takovou absencí a dostali výbornou obranou Němce od začátku pod tlak,“ řekl v České televizi Dan Kubeš.

Výtečně pracující pilíř defenzivní hry si jako památku na tvrdost soupeře odnesl tržnou ranou v obličeji. „Šrámy neřeším. Všichni viděli, že jsme chtěli prostě vyhrát víc a překlenuli svou obří vůlí i nasazením i nějaké ty výpadky, kdy třeba trochu drhnul postupný útok,“ tvrdil Kubeš.

Němci stále jen dotahovali 

Lepší vstup do zápasu si český tým, který obhajuje osmé místo, nemohl přát. Brankář Štochl chytil specialistovi Gensheimerovi sedmimetrový hod a nastartoval spoluhráče k velkolepé první půli. Liptákovy svěřence zdobila především pevná defenziva, která zachytávala německé kombinace a nepouštěla soupeře do vyložených šancí.

V útoku pak Češi jistě kombinovali, a když na konci jedenácté minuty zvýšil nejstarší hráč týmu Filip na 8:3, vzal si nový německý trenér Heuberger, který vystřídal legendárního kouče Branda, oddychový čas. Jeho svěřenci se ale probudili až na konci úvodního dějství, kdy Glandorf po sporném výroku norských rozhodčích snížil na poločasový stav 9:14.

Po příchodu z kabin Němci zahájili velkou stíhací jízdu a z pětibrankové ztráty rychle ukrajovali. Českému týmu přestal jít postupný útok a v 39. minutě držel už jen jednogólové vedení. Vyrovnat se ale soupeři ani jednou v utkání nepovedlo.

Zklamaní němečtí házenkáři po prohře s českým výběrem na ME v Srbsku.foto: Reuters/Stojan Nenov

V klíčové chvíli vykopl Štochl za stavu 17:16 Kleinovu střelu ze strany a o chvíli později pak začal "úřadovat" nejlepší házenkář roku 2010 Jícha, který v předešlém průběhu utkání vynikal spíše obětavou obranou. Češi přežili za stavu 20:19 oslabení poté, co si Motl odseděl dvě minuty za příliš mnoho hráčů na palubovce, a Jícha s Vraným každý dvěma povedenými střelami získali Liptákovu celku zpět pětigólové vedení.

Závěr Češi s přehledem uhlídali a mohli se radovat z cenného skalpu německého týmu, s nímž v posledním utkání minulého evropského šampionátu remizovali 26:26. Dnešní triumf zároveň posílil české šance na postup do kvalifikace o olympijské hry. Aby si reprezentace o Londýn zahrála, potřebuje v konečném pořadí turnaje skončit nejhůře druhá v konfrontaci s Norskem, Srbskem, Slovenskem, Makedonií, Ruskem, Slovinskem, Polskem a právě Němci.

"Hodně z nás hraje v Německu, o to větší motivaci jsme měli. Podařilo se nám na ně vlíttnout a prvních dvacet minut jsme jim vůbec nedali šanci. Ve druhé půli začal soupeř dotahovat, jenže my jsme ukázali velkou týmovou sílu, zase jim odskočili a víceméně v poklidu se to dohrálo," říkal brankář Petr Štochl, jehož úspěšnost dosáhla téměř třicet procent. "Skvěle nám vyšel záměr překvapit Němce nezvyklou obranou, vůbec netušili, že bychom něco takového uměli zahrát," doplnil gólman.

V dalším duelu skupiny B se Češi utkají v úterý se Švédskem, které zahájilo turnaj remízou 26:26 s Makedonií. Čtyřnásobní mistři Evropy měli proti sobě nejen zarputilého soupeře, ale i obecenstvo. Vyprodaná hala pro 4800 diváků hnala papírové outsidery Makedonce k úspěchu, který týmu vystříleli především Kiril Lazarov a Stevče Alušovskij, autoři sedmi gólů. V severském celku skóroval šestkrát Niclas Ekberg.

ME v házené mužů v Srbsku - skupina B (Niš)
ČR - Německo 27:24 (14:9)
Sestava a branky ČR: Štochl, Galia - Nocar 2, Vítek, Vraný 2, Kubeš, Motl, Jícha 7/1, Filip 4, Sobol, Horák 3, Juříček 3, Stehlík 3, Sklenák 3/1.
Nejvíce branek Německa: Kaufmann 5, Haas 4. Rozhodčí: Abrahamsen, Kristiansen (oba Nor.). Sedmimetrové hody: 3/2 - 6/3. Vyloučení: 3:3. Diváci: 3500.
Další utkání skupiny B: Švédsko - Makedonie 26:26 (14:13).
Skupina A v Bělehradě: Srbsko - Polsko 22:18 (11:7), Dánsko - Slovensko 30:25 (15:12).

Reklama

Související témata: