Hlavní obsah

Krasobruslařům kralovali Pljuščenko a Kostnerová, Češi těsně pod stupni

Čeští krasobruslaři Michal Březina a Tomáš Verner skončili na mistrovství Evropy těsně pod stupni vítězů. Soutěž ovládli Rusové, vyhrál Jevgenij Pljuščenko před Arturem Gačinským. Bronzovou medaili vybojoval obhájce titulu Florent Amodio z Francie. Mezi ženami se počtvrté v kariéře radovala Italka Carolina Kostnerová. V celkovém součtu porazila o 16,61 bodu Finku Kiiru Korpiovou. Bronz získala Elene Gedevanišviliová z Gruzie.

Foto: ČTK/AP

Jegenij Pljuščenko slaví sedmý titul mistra Evropy

Článek

Jako první z českých krasobruslařů nastoupil Verner, který upadl při čtverném toeloopu a vzápětí skočil jen jednoduchý axel. Po nevydařeném začátku zabojoval, ale chyběla mu jedna kombinace a ze třetího místa po krátkém programu se propadl na pátou pozici.

Dostal se před něj i Březina, který chtěl zariskovat a zařadit dva čtverné skoky. U toeloopu však rovněž upadl a vzápětí skočil salchow jen se dvěma otáčkami místo plánovaných čtyř. Dva trojité axely a vydařené kombinace mu sice zajistily nejlepší známku za volnou jízdu v této sezoně, ale od Amodia ho nakonec dělilo necelých pět bodů. Březina tak počtvrté za poslední tři sezony skončil na velké seniorské akci čtvrtý, na medaili stále čeká marně.

Pljušenko se ve volné jízdě vrátil jako král. Navzdory problémům s kolenem zařadil na rozdíl od krátkého programu čtverný skok, neudělal jedinou vážnou chybu a v devětadvaceti letech si bezmála o devět bodů vylepšil osobní rekord. Vůbec nejlepší volná jízda této sezony mu vynesla sedmý evropský titul.

Zdatně mu sekundoval jeho kolega z tréninkové stáje Alexeje Mišina Gačinskij. Bronzový medailista z loňského mistrovství světa ve volné jízdě skočil dva čtverné toeloopy a dva axely, jedinou drobnou chybu udělal při trojitém rittbergeru. Za Pljuščenkem sice v konečném pořadí zaostal o téměř patnáct bodů, ale na třetího Amodia měl dvanáctibodový náskok.

Poprvé od roku 2002 odjede z evropského šampionátu bez medaile Brian Joubert. Francouzský krasobruslař se ve volné jízdě vrátil k oblíbenému doprovodu z filmu Matrix, na který jel poprvé před sedmi lety, a zařadil dva čtverné toeloopy. Z desátého místa po krátkém programu se však vinou několika chyb a absence kombinace posunul jen na osmou pozici.

Kostnerová potvrdila, že pokud nekazí, je nejlepší Evropankou současnosti. Ve volné jízdě se rozhodla v zájmu čistoty vynechat lutz, což se jí nakonec vyplatilo. Za doprovodu Mozartova klavírního koncertu neudělala jedinou výraznější chybu a jako jediná překonala hranici 120 bodů.

Stříbrnou pozici udržela Korpiová, i když se znovu ukázalo, že v krátkých programech bývá úspěšnější než ve volných jízdách. Nepokusila se o lutz, místo trojitého flipu skočila jen dvojitý a při salchowu měla ruku na ledě. Nakonec za sebou o jediný bod nechala Gedevanišviliovou, která se díky čisté jízdě posunula na bronzový stupínek ze čtvrtého místa po krátkém programu.

Bez medaile zůstalo v této kategorii Rusko, které jinak na šampionátu dominovalo. Po selhání zkušenějších Aljony Leonovové a Xenie Makarovové měla ke stupňům vítězů nakonec nejblíže teprve patnáctiletá Polina Korobejnikovová. Ta předvedla druhou nejlepší volnou jízdu večera, ale po dvou pádech v krátkém programu jí to stačilo jen k posunu z dvanácté na čtvrtou příčku. Od třetí Gedevanišviliové ji dělilo 1,8 bodu.

Česká republika mezi ženami zastoupení neměla, protože Eliška Březinová vypadla v kvalifikaci.

Mistrovství Evropy v krasobruslení 2012
Muži - konečné pořadí:
1. Pljuščenko (Rus.)261,23
2. Gačinskij (Rus.)246,27
3. Amodio (Fr.)234,18
4. Březina (ČR)229,30
5. Verner (ČR)225,36
6. Fernández (Šp.)222,26
Ženy - konečné pořadí:
1. Kostnerová (It.)183,55
2. Korpiová (Fin.)166,94
3. Gedevanišviliová (Gruz.)165,93
4. Korobejnikovová (Rus.)164,13
5. V. Helgessonová (Švéd.)160,82
6. Makarovová (Rus.)159,59

Reklama