Hlavní obsah

Kniezková obhájila v hodu diskem paralympijské zlato

Alice Tejkalová

Podle naprosto stejného scénáře jako před čtyřmi lety se odehrálo finále diskařek ve sloučené kategorii F 32-34/F 51-53. Před posledním, šestým odhodem, byla Martina Kniezková druhá. A stejně jako v Sydney zvítězila posledním, rekordním pokusem. Diskař na vozíku František Pürgl má v kategorii F 54 bronz, stejně jako Dušan Grézl ve vrhu koulí.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Martina Kniezková

Článek
Fotogalerie

Martina Kniezková poprvé na soutěži překonala hranici patnácti metrů a její výkon 15, 28 metru zároveň znamená nový světový rekord pro kategorii F 51.

"Při druhé sérii si už většinou věřím, že by to mělo vyjít. Druhý pokus byl 14,78, tak jsem si říkala, že jen přidám pár čísel. Začátek druhé série mě sice znejistěl, ale měla jsem před očima, že jim musím ukázat, jak se to háže. Před tím posledním pokusem jsem myslela na paní Žaludovou. Byla to ředitelka soukromého gymnázia v Havířově, které mi umožnilo individuální studijní plán, obrovská osobnost, která mě velmi ovlivnila. Právě jí, mojí matce a všem, kteří mi fandí, moje zlatá medaile patří."

Mistryni světa a Evropy Martinu Kniezkovou ještě čeká start v hodu oštěpem. V něm byla na neevropské scéně zatím pokaždé stříbrná. V Aténách by chtěla situaci změnit.

Hod diskem - ženy - F 32-34/F 51-53
1. Kniezková (CZE, F 51)15, 28 m (WR)
2. Satoová (JPN, F 32)11, 09 m
3. Alsheraianová (KUW, F 32)9, 94 m

Diskař František Pürgl má bronz

Zatímco koulařku Janu Fesslovou stála její překlasifikace zlatou medaili, diskaři Františku Pürglovi naopak klasifikátoři udělali radost. Íránského závodníka Mochtara, vítěze kategorie F 54 podle odhazovací techniky během závodu ohodnotili jako méně postiženého a přeřadili ho do třídy F 55. Tím pádem byl z Pürglova čtvrtého místa rázem bronz.

Obhájce paralympijského stříbra v hodu diskem ze Sydney František Pürgl předvedl v závodě svůj letošní nejlepší výkon - 27,97 metru a na původně třetího Řeka Kalarase ztratil pouhých čtrnáct centimetrů. Nicméně hned po závodě rozhodčí závodníkům oznámili, že medailový ceremoniál proběhne až následující den a odvedli si vítězného Íránce Mochtara.

Do dnešního rána se pak devětatřicetiletý František Pürgl probudil jako bronzový medailista: "Je to skvělé. Myslím, že na závěr kariéry jsem si nemohl přát nic lepšího. Vůbec jsem si na medaili nevěřil, předpovídal jsem, že budu čtvrtý a skoro to vyšlo. Je tu dost nových, neznámých závodníků, kteří mohli překvapit."

Jak sám říká, je to jeho poslední paralympiáda. V České republice by chtěl ještě házet dál, ale s mezinárodní scénou se bude pomalu loučit.

Životní úspěch atleta Dušana Grézla - paralympijský bronz!

Nejlepším dosavadním umístěním pětadvacetiletého spastika Dušana Grézla na velké mezinárodní soutěži bylo třetí místo v hodu oštěpem na loňském mistrovství Evropy v holandském Assenu. Dnes osobním rekordem ve vrhu koulí 13, 19 m v kategorii F 38 získal i skalpy soupeřů z jiných než evropských zemí.

V sektoru mu dodávali duševní síly i jeho dva týmoví kolegové - stříbrný medailista ve vrhu koulí z Atlanty 1996 - Miroslav Janeček, který dnes skončil pátý a druhý v hodu diskem ze Sydney - Roman Kolek. Ten předvedl šestý nejlepší výkon. "Já jsem měl strach hlavně z Dorošenka a z Loosche a vůbec jsem si nevěřil, ale kluci mě povzbuzovali a to mi moc pomohlo," řekl Dušan Grézl. Ihned po vyhlašovacím ceremoniálu se pak s Dušanem Grézlem přiběhlo vyfotit i několik řeckých fanynek.

Grézl se postaral o poslední dnešní českou medaili. Dohromady už jich je deset. Čtyři zlaté, dvě stříbrné a jedna bronzová.

Vrh koulí - muži - F 38
1. Oleksander Dorošenko (UKR)14, 87 m (WR)
2. Thomas Loosch (GER)14, 54 m
3. Dušan Grézl (CZE)13, 19 m (osobní rekord)
5. Miroslav Janeček (CZE)12, 11 m
6. Roman Kolek (CZE)11,72 m
Česká republika10 medailí
zlato4
stříbro2
bronz4

Reklama