Hlavní obsah

Po osmi letech další triumf plavkyně Coufalové

Alice TejkalováSport.cz

Svoji první zlatou paralympijskou medaili na 100 metrů prsa v kategorii SB 9 vybojovala tělesně postižená plavkyně Kateřina Coufalová v Atlantě 1996. Po bronzu z polohového závodu na 200 metrů v Sydney přišel aténský návrat na nejvyšší stupeň v její nejlepší disciplíně.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Kateřina Coufalová

Článek
Fotogalerie

V Atlantě Kateřina Coufalová triumfovala jako vůbec nejmladší paralympijská vítězka ve třinácti letech, a ještě k tomu v novém světovém rekordu. V Austrálii ji rozhodčí v závodě na 100 metrů prsa diskvalifikovali za pohyb na startu a v aténském finále bylo znát, že se bojí, aby znovu nechybovala.

Z bloku skočila přece jen trochu váhavě: "Start je takové moje trauma, pořád jsem na něj musela myslet, tak jsem si pak radši počkala, než abych ho zase zkazila." Do závodu se ale dostala velmi rychle a postupně si vypracovávala náskok před Britkou Baileyovou a Američankou Haynieovou, které plavaly ve vedlejších dráhách.

Ve druhé padesátce pak už bylo evidentní, že si Kateřina Coufalová za vydatného povzbuzování fanoušků plave pro zlato. "V Atlantě bylo skvělé, že jsem vyhrála ve třinácti letech a ještě k tomu ve světovém rekordu, ale pořádně jsem si to neuvědomovala. Pak v Sydney, i když jsem byla třetí, už jsem z té atmosféry měla víc. Nejintenzivnější pocity mám ale tady," řekla bezprostředně po medailové ceremonii Kateřina Coufalová.

100 m prsa - ženy - SB 9
1. Kateřina Coufalová (CZE)1:24.17
2. Sarah Baileyová (GBR)1:25.38
3. Carly Haynieová (USA)1:25.92

Ostatním paralympionikům se příliš nedařilo

Středa však nebyla kromě zlata Coufalové pro české sportovce nijak zvlášť příznivá. Běla Hlaváčková na 50 m motýlek kategorie S 5 skončila pátá, Jan Povýšil na stejné trati, ale v kategorii S 4 sedmý. Česká štafeta na 4x100 metrů volným způsobem sice do finále také postoupila, ale skončila až osmá.

Cyklistický trojlístek loňských vicemistrů Evropy Michal Stark, Jiří Ježek, Jiří Bouška vypadl na Olympijském velodromu v prvním kole sprintu družstev. V osmifinále zase podlehl Jeremiaszovi z Francie první český tenista, který kdy startoval na paralympijských hrách - Miroslav Brychta.

Nedařilo se ani lukostřelkyním. Lenka Kuncová se se soutěží jednotlivkyň rozloučila už v osmifinále po prohře s Britkou Smithovou a její zbývající reprezentační kolegyně Miroslava Černá a Markéta Sidková skončily ve čtvrtfinále.

Diskař Vrátil čtvrtý

Největším dnešním úspěchem českých atletů bylo čtvrté místo diskaře Petra Vrátila a páté místo oštěpaře Josefa Štiaka. Obhájce stříbrné paralympijské medaile v kategorii vozíčkářů F 56 Štiak se výkonem 31, 69 m prosadil mezi jedenadvaceti závodníky sloučených tříd F 56 a F 55. Spastik Petr Vrátil skončil v hodu diskem kategorie F 38 svým osobním rekordem 38, 51 m čtvrtý, k bronzu mu chybělo přes dva a půl metru.

Do medailové sbírky Českého paralympijského týmu tak přibyla jediná medaile a dohromady jich je prozatím osmnáct (7 zlatých, 6 stříbrných, 5 bronzových).

Reklama