Hlavní obsah

Desáté paralympijské zlato patří Radimu Bělešovi

ATÉNY

Atlet na vozíku Radim Běleš prožívá v Aténách svoje životní závody. Nejprve vybojoval svoji první paralympijskou medaili - stříbro v hodu kuželkou, a dnes v hodu diskem vybojoval ve sloučené kategorii F 32/F 51 pro českou výpravu jubilejní desáté zlato. Za sebou zanechal svého kamaráda Ira McCarthyho i nejobávanějšího konkurenta Brita Gala.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Radim Běleš

Článek

"Jsem maximálně šťastný! Já jsem chtěl opravdu jakoukoliv medaili, zlato, to je nejvíc, čeho jsem mohl dosáhnout. Hodně jsem trénoval, byl jsem rozhodnutý dát do toho úplně všechno, abych si, kdyby to nevyšlo, mohl aspoň říct, že jsem to neošidil, a vyplatilo se to."

Největším překvapením bylo, jak daleko hodil Ir McCarthy. Výkon 9, 74 metrů byl jeho nejlepší dosavadní výkon a zároveň stejná vzdálenost, jaké do té doby dosáhl Radim Běleš. Český atlet se pak dokázal ještě zlepšit šestým pokusem o tři centimetry na 9, 77 metru, což už McCarthy nedokázal ani dorovnat, ani přehodit.

Jediným problémem, se kterým se Radim Běleš při závodu potýkal, bylo aktuální počasí, kvůli kterému zkazil dva pokusy. Nejvíce postižení diskaři totiž kvůli zlepšení úchopu disku potírají své náčiní voskem, který je na změny klimatu velmi citlivý:

"Tady je vždycky večer strašná vlhkost vzduchu a natřít na disk vosk je trochu alchymie. Já jsem byl teď pořád zvyklý házet na slunci a ten vosk pak lepí trochu jinak. Vlhkost mu nesvědčí, takže teď večer mi klouzal. Já jsem s tím bojoval, mohl jsem hodit i o metr dál, ale prostě to nešlo silou, disk mi ulétával. Vadilo to všem. David, který skončil až třetí hází normálně přes deset metrů, ale také mu to optimálně nevyšlo."

Hod diskem - muži - F 32/F 51
1. Radim Běleš (CZE, F 51)9, 77 m
2. James McCarthy (IRL, F 51)9, 74 m
3. David Gale (GBR, F 51)9, 41 m

Reklama