Hlavní obsah

Česko - Dánsko 2:0MS: Výhra s vykřičníkem! Češi porazili po velkém trápení Dánsko

MinutaMin. Tým Hráč Akce
40. Hemský 1 : 0
58. Tenkrát 2 : 0
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Úvod ve Stockholmu na mistrovství světa vyšel. Do Česka národní hokejový tým poslal vítěznou zprávu. Tým vedený trenérem Aloisem Hadamczikem porazil Dánsko 2:0. Ale ze Švédska přilétl také vykřičník. Z české strany šlo na úvod turnaje o trápení a mdlý výkon, který zachránil Aleš Hemský gólem pět sekund před koncem druhé třetiny.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Čeští hráči (zleva) Lukáš Krajíček, střelec gólu Aleš Hemský a Tomáš Plekanec a dánský obránce Daniel Nielsen (druhý zprava).

Článek
Fotogalerie

Na úvod šampionátu se do branky postavil Jakub Kovář, pro kterého šlo o premiéru v bojích o světový titul. Stejné pocity prožíval i čtyřicetiletý útočník Petr Nedvěd.

Už v první minutě se Češi dostali do přesilové hry, ale žádný gól nepadl. V polovině úvodní části se situace otočila, hráče navíc dostali Dánové. Ale i oni svoji příležitost nevyužili a utkání, v němž se střetli Češi, kteří získali z mistrovství světa společně s Československem celkem 45 medailí, a soupeř žádnou, byl zatím bez gólu. Nic nezměnila ani druhá česká hra pěti proti čtyřem, naopak bylo rušno i na druhé straně.

Obě mužstva se dostala do náznaků šancí, ale velkého představení se fanoušci v hale Globen za úvodních dvacet minut nedočkali, jen se potvrzovala Nedvědova slova.

„Papírově horší mančaft, ale co jsem slyšel od kluků, tak nejsou Dánové zase tak velcí outsideři. Hokej hrát umí, není to jako před deseti patnácti lety. Musíme si dát pozor, vykopnout dobře, protože hned druhý den máme Švédy," řekl ještě před startem Nedvěd.

Trápení protrhl Hemský

Pokud měl být tento zápas rozehřívacím na šampionátu, tak tento příměr opravdu platil. Minimum dohrávaných soubojů, zápletek před brankáři poskrovnu a šancí opravdu málo. K tomu komorní návštěva v hledišti.

Rozruch přece jen přišel. Dánsko se dostalo do velké příležitosti v počátku druhé části, 83 sekund pět na tři v oslabení pro český výběr. A před Kovářem bylo horko, ale budějovický gólman ukázal, že má formu. Dánové nakonec branku nevstřelili, ale ukázali, že mají sílu. Místo útoků se Češi opět bránili, přišla další přesilovka soupeře. A opět se skóre neměnilo.

Hadamczikův výběr v neděli vyhrál Euro Hockey Tour, ale v pátek nepředváděl nic oslnivého. Naopak, byl zakřiknutý. Vše mohly změnit poslední dvě minuty v prostřední třetině, další přesilovka Čechů. Ale Dánové si zahráli i nyní v útočném pásmu. Až pět sekund před koncem třetiny protrhl smůlu Aleš Hemský a Česko šlo do šatny s náskokem jednoho gólu.

Tenkrát vše uklidnil

Kdo čekal, že Češi po vstřeleném gólu výrazně ožijí, nedočkal se. Marně doufali i hráči na střídačce. Na začátku třetí dvacetiminutovky mohlo být srovnáno, ale Jensen B. Jesper minul.

Poté se Dánové usadili v českém obranném pásmu a favorit musel bránit jednogólový náskok. Tak tomu bylo i během téměř celé závěrečné třetiny. S koncem zápasu ale přišla úleva. Petr Tenkrát si počkal na vybojovaný puk a z kruhu vstřelil druhý gól. Česko vyhrálo 2:0 a mělo trápení za sebou. Zápas ale nedohrál nakonec Zdeněk Kutlák, který byl naražen na hrazení při hře Dánska bez brankáře.

Kanaďané na úvod skupiny A hráli se Slovenskem, které vede trenér Vladimír Vůjtek starší. Slovenští fanoušci věří, že jejich výběr na šampionátu uspěje, na severu Evropy se mu v minulosti dařilo. V Göteborgu 2002 slavili Slováci zlato, o rok později v Helsinkách bronz. Od té doby jsou bez medaile. První zápas ale Slovácí prohráli 2:3.

Česko - Dánsko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 40. Hemský (Plekanec, P. Nedvěd), 58. Tenkrát. Rozhodčí: Lewis (Kan.), Kaval - Morrison (oba USA), Suominen (Fin.). Vyloučéní: 4:4. Bez využití. Diváci: 1610.
Jakub Kovář - Blaťák, Nakládal, Čáslava, Kutlák, Němec, Krajíček - Frolík, Plekanec, Tenkrát - Hemský, Krejčí, M. Michálek - Průcha, Nedvěd, Vondrka - Petružálek, Novotný, Kašpar. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Andersen - Larsen, J. B. Jensen, D. Nielsen, Lassen, M. Boedker, K. Jensen, Hersby - Eller, F. Nielsen, Hardt - Hansen, Jakobsen, Madsen - Starkov, Lykkeskov, Green - Storm, Poulsen, J. Jensen. Trenéři: Per Bäckman, Carl-Johan Klint a Tomas Jönsson.

Reklama