Hlavní obsah

Trest pro Dominátora: Stop na rok a pokuta 2000 korun

Dvanáct měsíců si bývalý hokejový brankář Dominik Hašek nezahraje v extralize inline hokeje. O takovém trestu rozhodla ve středu disciplinární komise. Ta Dominátorovi za brutální faul navíc udělila pokutu 2000 korun, což je v tomto sportu maximální finanční postih.

Foto: PRÁVO

Disciplinární komise dnes rozhodla o trestu pro Domika Haška.

Článek

Hašek ani Milan Šíla, kterému slavný hokejista zlomil nos, způsobil otřes mozku a poranil krční páteř, se středečního disciplinárního řízení v Praze na Strahově nezúčastnili. Olympijský vítěz z Nagana a držitel Stanleyova poháru se může proti trestu do 15 dnů odvolat, nebo po uplynutí poloviny trestu požádat o jeho prominutí.

Kopec: Nedej Bůh, aby se to opakovalo

"Za dobu, co soutěž organizujeme, jsme takový případ neřešili. Proto bylo spolu s objektivním rozhodnutím důležité rovněž nastavit měřítko, kdyby se, nedej bůh, něco podobného mělo opakovat," vyložil po zhruba hodinu a půl trvajícím jednání šéf asociace a současně předseda komise Ladislav Kopec.

Spolu s ním rozhodovali ještě člen ligové komise Tomáš Březina a Milan Bubeníček, kouč ženské reprezentace. Celá trojice dospěla k jednotnému stanovisku a to i v otázce finančního postihu. "To je sto procent sazebníku. Dle řádů vyšší pokutu ani uložit nemůžeme," dodal Kopec.

Haškův klub chce revizi rozhodnutí

Disciplinární komise před vynesením verdiktu znovu prostudovala řadu materiálů; zápis o utkání, svědeckou výpověď trenéra mužské reprezentace Luďka Stehlíka, písemná stanoviska obou hráčů, klubů a lékařskou zprávu, kterou nakonec Šíla poskytl. Vyslechla rovněž znovu oba rozhodčí zápasu Tomáše Würtherleho a Pavla Janečka a zástupce Haškova týmu Bonfire Střída Zdeňka Hanáka. K dispozici však nebyl videozáznam, který prý pořídil jeden z členů Haškova týmu.

O revizi trestu však hodlá usilovat pardubický klub Bonfire Střída. "Výše trestu nám připadá nepřimřeně vysoká tomu, co se ve skutečnosti na ploše stalo. Domníváme se navíc, že komise neprofesionálně podlehla tlaku médií, čímž poškodila náš klub a také jméno Dominika Haška. Po obdržení oficiálního rozhodnutí se okamžitě odvoláme, protože jsme pevně přesvědčeni, že kdyby se jednalo o jakéhokoli jiného hráče, nemusel by vynechat žádné utkání," napsal ČTK prostřednictvím e-mailu šéf klubu Martin Střída.

O doživotním zákazu činnosti nikdo nepřemýšlel

Haškovi hrozil podle sazebníku inline hokeje trest od tří do osmnácti měsců zastavení činnosti, v nejzazším případě mohla komise sáhnout až k doživotnímu zákazu startu. "O tom jsme ale vůbec neuvažovali," odmítl Kopec. "Je třeba zdůraznit, že to je naprosto výjimečný trest. Jak bychom potom posuzovali ještě těžší případy, kdy bude hráč dlouhodobě nebo dokonce navždy vyřazen z činnosti? Navíc jsme přihlédli i k tomu, že Hašek ještě nikdy v minulosti v inline hokeji potrestán nebyl," vysvětlil.

Hráč SK IHC Pardubice utrpěl po Haškově ataku zhmožděniny ramena a páteře, měl také uštípnuté dva přední zuby. Musel být hospitalizován na neurologii, ale po dvou dnech byl propuštěn do domácího ošetření a v pondělí ukončil pracovní neschopnost. Olympijský vítěz z Nagana soupeře navštívil jak v pardubické nemocnici, tak doma.

Konflikt se odehrál zhruba v 16. minutě zápasu pardubických celků SK IHC a Bonfire Střída. Hašek podle svědků srazil protihráče krosčekem zezadu, sedl si na něj a hokejkou jej několikrát udeřil za krk na krční páteř. Když se ho ostatní hráči snažili od Šíly odtrhnout, ohrožoval prý hokejkou i je. Podle jiných svědků nešlo o brutální útok. Hašek uvedl, že celé situaci předcházel soupeřův úmyslný faul.

Případem se zabývá také policie

Případem se od počátku zabývá také policie, která šetří, zda se Hašek útokem na Šílu nedopustil trestného činu ublížení na zdraví. Žádné obvinění však zatím nepadlo a podle mluvčí Dany Dolanové se zatím nedá odhadnout, kdy policie případ uzavře.

Reklama