Hlavní obsah

Trousila vzestup fotbalistů Slovácka nešokuje. Na špici se může udržet dlouhodobě, je přesvědčený

Na přelomu tisíciletí pomohl někdejšímu Synotu do nejvyšší soutěže a v roce 2011 se do klubu ještě jednou vrátil a další tři sezony oblékal dres mužstva, které už neslo název 1. FC Slovácko. Bývalý stoper Jan Trousil, jenž v první lize nastupoval i za brněnskou Zbrojovku, jako jeden z mála expertů tvrdí, že ho současný strmý vzestup výkonnosti fotbalistů z Uherského Hradiště, kteří přezimují na čtvrtém místě, příliš nepřekvapil.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Utkání 18. kola první fotbalové ligy mezi Hradcem Králové a Slováckem

Článek

„Je pravda, že za mě se tady považoval za úspěch lepší střed tabulky. To, že teď tým už druhou sezonu po sobě atakuje přední příčky první ligy, mě ovšem nijak nešokuje. Prostředí v Hradišti totiž velmi dobře znám. Vím, že tamní funkcionáři dělají fotbal srdcem a naplno. Klub ekonomicky stabilizovali. Vyrostl zde krásný stadion. Mužstvo se navíc může opřít o početnou diváckou základnu. Fanoušci Slovácka jsou naprosto skvělí," pamatuje si v současnosti pětačtyřicetiletý Trousil.

Dalším důvodem, proč hradišťský celek v poslední době dýchá na záda elitní trojici tuzemských mužstev, je podle něj stabilizovaný kádr. „Mužstvo je dlouho pohromadě. Opírá se o ostřílené stopery Kadlece s Hofmanem, ve velmi dobré formě hrají i krajní beci Reinberk a Kalabiška. Značným přínosem byl pochopitelně návrat Petržely, který přinesl potřebné zkušenosti. Klimentovy loňské góly nyní nahrazuje na hrotu Jurečka. Klid do týmu vnášejí spolehlivé výkony brankáře Nguyena," zmiňuje gólmana, který ve Slovácku hostuje z Liberce.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Michal Tomič ze Slovácka.

Trousil je přesvědčený, že na vzestupu hradišťských fotbalistů má velkou zásluhu i trenér Svědík. „Dal hře Slovácka tvář. Je mimořádně náročný. Když některý z fotbalistů nepracuje naplno, tak ho ze sestavy vyndá, ať je to kdokoliv. Zdá se, že hráči jeho filozofii přijali," domnívá se.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slovácka Martin Svědík

Současný kouč druholigového Vyškova vyzvedl z podzimních ligových duelů Slovácka hlavně vysoké domácí vítězství 4:0 nad Spartou. „Tým z Letné zřejmě nečekal, na jak kvalitního protivníka narazí. A když Pražané prohrávali, byli pod dekou. Na Hradišťských je hodně sympatické, že hlavně doma nedělají vůbec rozdíly, jestli hrají se Slavií či Spartou nebo s mužstvy z horší poloviny tabulky. Před svými fandy bývají většinou dominantní, moc soupeřům nepůjčují míč. To je nesmírně chvályhodné," tvrdí Trousil.

Týden po demolici Sparty však fotbalisté Slovácka ztratili ligové střetnutí v Českých Budějovicích, byť vedli nad oslabeným Dynamem už 2:0. „Postihl je v závěru čtvrthodinový výpadek. Všichni se hnali dopředu a zapomněli na zadní vrátka. Dostali Budějovické na koně, a ti v euforii utkání otočili. Byla to pro hráče Slovácka velká facka. Myslím, že jim Svěďa rychle vysvětlil, že takhle se zápas dohrávat nemá," usmál se.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Filip Nguyen během tréninku před utkáním kvalifikace MS 2022 proti Belgii.

Následnou domácí porážku s Plzní nepřičítá Trousil kolapsu na jihu Čech. „To byl specifický duel. Slovácko bylo herně jasně lepší, jenže v tom utkání selhalo střelecky, přestože vyložených šancí mělo dost a dost," zaznamenal.

Očekává, že skvělý podzim, který vyústil v současnou čtvrtou příčku v tabulce nejvyšší soutěže, Hradišťští na jaře přetaví v opětovnou účast v evropském poháru. Zvlášť když zároveň postoupili do čtvrtfinále MOL Cupu. „Pokud se jim to skutečně povede, měli by napravit letošní letní nezdar v předkole Konferenční ligy s Plovdivem. Bulharský celek měli vyřadit. Jsem přesvědčený, že napodruhé by si už vedli lépe. A třeba i postoupili do základní skupiny," věří Trousil moravskému týmu.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Václav Jurečka ze Slovácka.

Myslí si, že se Slovácko může udržet v domácí špičce delší dobu. „Do naprosto top českého klubu mu možná ještě malinký kousíček chybí, avšak Hradišťští předvádějí velmi zajímavý fotbal, který baví diváky. Podle mého názoru by v tom klidně mohli pokračovat ještě několik sezon, přestože i já si uvědomuju, že mají mužstvo s vyšším věkovým průměrem. Je jasné, že kupříkladu Kadlec či Petržela nebudou hrát donekonečna," přemítá.

Trousil je ovšem přesvědčený, že hradišťský manažer Šumulikoski má připraveny za končící či odcházející borce náhrady. „Šumiho znám dobře. Vždycky přemýšlí dost dopředu. Jeho spolupráce s trenérem Svědíkem příkladně funguje, je to velká devíza Slovácka," tvrdí.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Hráči Slovácka se radují z gólu.

V současné zimní pauze nedojde podle něj v moravském mužstvu k žádným převratným změnám. „Je možné, že bude zájem o Havlíka nebo Sadílka, kteří jsou ve středu hřiště motory týmu. Ve Slovácku už působí docela dlouho, tak by asi nebylo divu, kdyby se jeden z nich či oba rozhodli pro změnu. Klub by se ale s jejich absencemi vyrovnal," předpokládá Trousil.

Reklama

Související témata: