Hlavní obsah

Zachraňte Baník, vzkázali vedení Mostu fotbaloví fanoušci

Zhruba dvě stovky fanoušků dnes odpoledne demonstrovaly za záchranu druholigového fotbalového klubu Baník Most. Fanoušci se obávají, že spory mezi akcionáři mohou vést k jeho zániku. Vedení města, které je menšinovým akcionářem, zastavilo klubu finanční podporu, kterou přitom podmiňuje své další financování majoritní vlastník, italská firma SIAD. Zvenčí to vypadá, že akcionáři klub dostatečně nepodporují, řekl ČTK jeden z organizátorů akce Martin Chládek. Vedení města zopakovalo, že chce udělat vše pro záchranu alespoň mládežnického fotbalu.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Fotbaloví fanoušci Baníku Most

Článek

Mostecký klub má problémy už od svého sestupu z první ligy v roce 2008. Původně až stomilionový rozpočet se smrskl na zhruba třetinu a na dospělý fotbal podle informací ČTK musí stačit částka mezi deseti a 15 miliony korun. Od roku 2010, kdy se stal náměstkem primátora Karel Novotný (ČSSD), se problémy začaly stupňovat. Město prohlašuje, že klub je ve špatné situaci a stávající vedení jen oddaluje konec. Šéf klubu a další menšinový akcionář Petr Kabíček tvrdí opak, ale stanovisko obou není tak podstatné, protože přes 80 procent akcií vlastní italský koncern SIAD.

"My jsme připraveni udělat pro záchranu klubu všechno, co bude v souladu s naší rolí menšinového akcionáře," řekl ČTK Novotný v době, kdy pochod fanoušků městem právě začínal. Fanoušci došli s vlajkami pomalu od stadionu pod magistrát. Večer navíc přinesl web Deník.cz zprávu, že Kabíček rezignoval na post předsedy představenstva. Kabíčkovo vyjádření už se ČTK získat nepodařilo, měl vypnutý telefon.

Město klubu přestalo posílat zhruba šestimilionovou dotaci na chod mládeže a podporuje jiné fotbalové projekty. A je to dvojnásobný problém, protože SIAD si coby majoritní akcionář si stanovil podmínku: další peníze bude klubu dávat jen tehdy, když se budou všichni akcionáři podílet podle velikosti svého podílu.

"Nemůžeme financovat a posílat peníze do společností, které mají neprůhledné hospodaření, protože bychom tím porušovali zákon. Nakládáme s veřejnými prostředky, jinak to ani nejde," řekl ČTK už dříve Novotný a argumentoval závěry auditora. Ten nedoporučil účetní závěrku ke schválení a konstatoval, že má společnost dokonce záporný vlastní kapitál. Podle závěrky za loňský rok prodělala 4,4 milionu korun.

Fanoušky spory jednotlivých stran ale tolik nezajímají. "Akcionáři nepodporují klub tak, jak by měli. Fanoušci do toho sice nevidí, ale zvenčí to tak vypadá. V kontaktu jsme pouze s vedením klubu, což je až třetí akcionář v pořadí," řekl dnes ČTK Chládek. "Město vypadá, že mu o zachování klubu nejde, maximálně o zachování mládeže. Ale kde je pravda, to nevíme, rádi bychom se to ale dozvěděli," dodal. Nedohrání druholigové soutěže podle Kabíčka nepřipadá v úvahu, i proto, že klub i letos získal profesionální licenci, která mimo jiné zkoumá právě jeho finanční zajištění.

Reklama

Související témata: