Hlavní obsah

Císař Franz věnoval prezidentu Klausovi dres

PRAHA

S prezidentem Václavem Klausem se Beckenbauer setkal na Hradě přesně v 16:00 a poděkoval mu za osobní přijetí. Prezident přípomněl někdejšímu slavnému hráči i trenérovi přezdívanému Císař Franz páteční los kvalifikace mistrovství Evropy 2008, který svedl Německo a Českou republiku do stejné skupiny.

Foto: archiv

Franz Beckenbauer

Článek

"To je přece samozřejmé," zareagoval Klaus plynnou němčinou na Beckenbauerovo poděkování. O Klausovi je známo, že je vášnivým sportovcem, i když fotbal zrovna nepatří mezi jeho favorizovaná odvětví. "Brzy se znovu setkáme, hrajeme přece spolu kvalifikaci," připomněl Klaus německému protějšku los vrcholného evropského turnaje.

Beckenbauer prokázal, že mu nejen fotbalová diplomacie není rozhodně cizí. Jeho doprovod přinesl dar v podobě bílého německého reprezentačního dresu, jehož předání se odehrálo  v jednací místnosti, kam se oba muži po uvítání přesunuli.

Přihrál placírkou

Ještě předtím šedesátiletá legenda přijala s úsměvem nabídku jednoho z fotoreportérů, který jí pod nohy přihrál repliku míče, s nímž se bude světový šampionát hrát. A vedle Klause tak Beckenbauer pózoval i v neobvyklé pozici s míčem, který poté elegantní placírkou přihrál nazpět. Z Hradu se vydal fotbalový činovník do hotelu Carlo IV.

Beckenbauerova mise v Praze začala v pondělí setkáním s vedením ČMFS krátce po poledni. Slavný německý internacionál přiletěl do Prahy propagovat letošní mistrovství světa, na němž je šéfem organizačního výboru. Beckenbauer přiletěl soukromým letadlem s půlhodinovým zpožděním a jeho první kroky vedly do strahovského sídla českého fotbalu. Tam ho přivítali předseda ČMFS Pavel Mokrý, místopředsedové Vlastimil Košťál a Jaroslav Vacek a také jeho trenérský kolega ze Slovenska Jozef Vengloš.

Vzpomínali na Bělehrad

S ním si mohl fotbalový "Císař" zavzpomínat na bělehradské finále ME v roce 1976, v němž byl Beckenbauer na straně poražených, zatímco Vengloš slavil triumf jako asistent trenéra. O čtrnáct let později se potkali znovu na MS v Itálii už jako trenérští konkurenti a po čtvrtfinále se pro změnu radoval německý kouč.

Zhruba třičtvrtěhodinové setkání v sídle svazu, kterého se zúčastnil také generální sekretář ČMFS Petr Fousek, mělo neformální charakter. "Mluvilo se hlavně o šancích českého a německého týmu na mistrovství světa a také o losu evropské kvalifikace, který svedl obě země do jedné skupiny. Podle Beckenbauera mají oba týmy na to, aby se probojovaly na Euro," řekl mluvčí svazu Václav Tichý.

Němci chtějí finále

Před letním šampionátem si Beckenbauer přál, aby se domácí Němci probojovali až do finále. "Bylo by to dobře pro celé mistrovství," uvedla fotbalová legenda.

Na Strahově se Beckenbauer dlouho nezdržel a už v půl čtvrté kráčel po druhém nádvoří Pražského hradu. Na prohlížení historických památek mu ale příliš času nezbylo, a to nejen kvůli tomu, že mu okamžitě věnovali svou pozornost zahraniční turisté, kteří zvědavě pokukovali po muži, kterého dobře znají z televizních obrazovek.

Reklama