Hlavní obsah

Latka je z výsledků Düsseldorfu zklamaný, ale stále věří v postup

Praha

Když fotbalový obránce Martin Latka před rokem odcházel z pražské Slavie do Düsseldorfu, rozhodně si nepředstavoval, že s Fortunou na jaře sestoupí z bundesligy a následně bude po podzimní části druhé německé ligy figurovat až na desátém místě tabulky. Devětadvacetiletý stoper je z výsledků v uplynulém půlroce zklamaný, ale cítí, že Düsseldorf má kádr na to, aby postoupil zpět. Proto věří, že na jaře ještě o návrat do bundesligy zabojuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Latka ještě v dresu Slavie.

Článek

Na třetí místo znamenající baráž o postup do první německé ligy ztrácí Düsseldorf šest bodů. "Podzimní sezóna dopadla hodně za očekáváním. Těch bodů máme málo, z toho jsme všichni zklamaní," řekl Latka.

Düsseldorfu nevyšla hlavně střední část podzimu. "Vstup jsme měli docela dobrý, ale pak jsme vypadli z role, jako kdybychom neměli plán co hrát. Nedařilo se nám nic, defenziva, ofenziva. Opravdu jsme hráli špatně, soupeři nás fotbalově přehrávali. Každý týden jsme se v tom babrali a nevěděli jsme, jak z toho ven," podotkl Latka.

"Museli jsme vystřízlivět"

Až v závěru podzimu se Fortuna probrala, z posledních tří kol uhrála šest bodů. "Museli jsme vystřízlivět a zase začít pracovat jako na začátku. Z venkovních zápasů na hřišti Chotěbuzi a Kaiserslauternu jsme získali šest bodů, škoda posledního zápasu doma s Kolínem, který jsme prohráli 2:3 a zase nám to trošku uteklo," uvedl.

Přestože se Düsseldorfu výsledkově nedaří, Latka svého přestupu rozhodně nelituje. "To ne. První půlrok byl perfektní. I tohle je kvalitní soutěž, i když je to druhá liga. Samozřejmě oproti té první je to velký rozdíl. Jsem rád, že jsem si mohl bundesligu zahrát a věřím, že si ji třeba ještě zahraji příští rok. Potenciál na to, abychom hráli o postup, ten tým má. Šance je pořád veliká," věří Latka.

V létě vůbec nepřemýšlel, že by z Düsseldorfu po sestupu odešel. "Objevily se takové určité spekulace, ale já měl smlouvu. Navíc jsme si říkali, že máme kádr na to, abychom postoupili zpět. Sice odešlo pár kluků, ale kádr se doplnil. Myslím, že nejsme slabší než v minulé sezóně. Takže cíl byl jasný, hrát nahoře a vrátit se do bundesligy," uvedl.

I proto, že má Düsseldorf kvalitní kádr, stále Latka věří v postup. "Bude záležet na začátku jara. Tabulka je našlapaná, vyhrajete dvě tři utkání za sebou a jste jinde. Věřím, že jsme si krizi vybrali na podzim," uvedl Latka, jenž vloni jednou nastoupil za reprezentaci.

Na podzim zasáhl do dvanácti bundesligových zápasů a připsal si jeden gól a jednu vlastní trefu. Dvakrát ho vyřadilo zranění. "Hned po začátku jsem byl měsíc zraněný. Pak když jsem se do toho dostával, přišly problémy s patou. Teď už je to ale v pořádku," řekl.

Vyrovnaná druhá liga

Druhá bundesliga ho překvapila obrovskou vyrovnaností. "Může vyhrát opravdu každý s každým, zápasy jsou hodně podobné. Většina týmů předvádí hodně silový a fyzický fotbal," uvedl Latka. Druhá bundesliga se podle něj hraje s větším nasazením a důrazem než česká první liga. "Tempo hry je závislé na fanoušcích, tady všude chodí plné stadióny. V české lize se víc apeluje na taktiku, tady je to občas takové živelné," mínil Latka.

V Düsseldorfu mu na konci června vyprší smlouva, o prodloužení ale zatím nejednal. "Teď to bylo takové hektické, tak jsem to ani neřešil. Po Novém roce uvidíme, jakým se to bude ubírat směrem," dodal. Přípravu na jaro odstartuje s týmem 7. ledna, vrcholem je soustředění ve Španělsku.

"Slavie potřebuje střelce"

Latka na dálku sledoval i výkony Slavie, která po podzimu figuruje až na jedenáctém místě tabulky. "S klukama si voláme. Je mi to i líto, je to dlouhodobější situace. Po příchodu nového trenéra podstatně zlepšili defenzivu, ale také málo gólů dávají. Aby šli nahoru, potřebují střelce. Je to všechno otázka peněz," konstatoval.

Reklama

Související témata: