Hlavní obsah

Barcelona vytrvale útočila a je nejlepším klubem Evropy

PAŘÍŽ

FC Barcelona je nejlepším klubem letošní evropské pohárové sezóny. Španělský mistr díky dvěma gólům ze závěrečné čtvrthodiny porazil ve středečním finále Ligy mistrů Arsenal 2:1. Londýňané hráli na pařížském stadiónu Stade de France od 18. minuty bez vyloučeného brankáře Lehmanna, o jednobrankové vedení přišli během pěti minut.

Článek

V úvodu byly vidět největší hvězdy obou týmů. Tutovku Henryho už ve třetí minutě chytil Valdés, Ronaldinhova střela z přímého kopu skončila těsně mimo.

V 18. minutě dostal míč za obranu Eto'o, udělal kličku Lehmannovi a ten ho zastavil na hranici pokutového území jen za cenu faulu. Následovala červená karta a do branky šel místo německé reprezentační jedničky Manuel Almunia. Ze hřiště tak šel Robert Pires, který se tak s dresem Gunners loučil jinak, než by si představoval. Francouz po sezóně přestupuje do španělského Villarealu.

Oba týmy dovedla do finále výborná defenzíva, Arsenal dokonce neinkasoval v Lize mistrů v posledních deseti zápasech. Od začátku se ale oba týmy snažily útočit, diváci se nenudili.

Campbell nedal Valdésovi šanci

Ve 28. minutě Ashley Cole v posledním okamžiku ustřelil míč před nabíhajícím Giulym po jednom z parádních pasů Ronaldinha.

Šok pro Barcelonu přišel ve 37. minutě. Rozhodčí darovali Arsenalu standardní situaci po nasimulovaném pádu Ebouého a Henry posadil míč na hlavu Sola Campbella. Reprezentační stoper Anglie, který se do sestavy vrátil po zranění, nechytatelně hlavou otevřel skóre.

Vyrovnat mohl v nastaveném čase Eto'o, který se obtočil kolem střelce gólu Campbella. Útočník Barcelony ale trefil jen pravou tyč branky Arsenalu, přispěl k tomu reflexivním zákrokem brankář Almunia.

Rijkaardovi vyšlo střídání

Po přestávce poslal trenér Barcelony Frank Rijkaard do hry Iniestu a po hodině také švédského kanonýra Larssona, pro kterého to byl poslední zápas v dresu Barcy. Larsson měl zařídit ukončení skvělé série Arsenalu bez inkasované branky. Španělé se snažili a obranný blok anglického celku byl v defenzívě.

Ale i Londýňané hrozili. Barcelona se tlačila do útoku a Arsenal měl několik příležitostí z brejků. Ljungberg ani Henry ale pojistku nepřidali. A Barcelona trestala. Série Arsenalu bez inkasovaného gólu skončila v 76. minutě, po 995 minutách. Eto'oa uvolnil Larsson a kanonýr španělského velkoklubu střelou na bližší tyč vyrovnal. Arsenal inkasoval v Lize mistrů poprvé od loňského 27. září.

Navíc o pět minut později střídající Brazilec Juliano Belletti propálil Almuniu z těžkého úhlu podruhé a Arsenal najednou prohrával. Naplno se projevilo brzké vyloučení gólmana Lehmanna, Arsenal neměl síly na zvrat.

Barcelona tak navázala na svůj triumf z roku 1992 a po čtrnácti letech tak znovu hráči katalánského velkoklubu zvedli nejcennější pohárovou trofej Evropy.

FC Barcelona - Arsenal FC 2:1 (0:1)
Branky: 76. Eto'o, 81. Belletti - 37. Campbell. Rozhodčí: Hauge - Sundet, Holvik (všichni Nor.). ŽK: Oleguer - Eboue, Henry. ČK: 18. Lehmann (Arsenal). Diváci: 77 500 (vyprodáno).
Barcelona: Valdés - Oleguer (71. Belletti), Marquez, Puyol, Van Bronckhorst - Deco, Edmílson (46. Iniesta), Van Bommel (61. Larsson) - Giuly, Eto'o, Ronaldinho. Trenér: Rijkaard.
Arsenal: Lehmann - Eboue, Touré, Campbell, Cole - Hleb (85. Reyes), Fabregas (74. Flamini), Gilberto Silva, Pires (20. Almunia) - Ljungberg - Henry. Trenér: Wenger.

Reklama

Související témata: