Hlavní obsah

Je tady Lyon. Jarolímovi stoupá tep a netají, že míní zužitkovat i svou francouzskou minulost

Mladá Boleslav

Netají, že jeho tepová frekvence narůstá. Ale že by snad před čtvrteční pohárovou konfrontací s fotbalisty Olympique Lyon pociťoval vzhledem k někdejším francouzským štacím nějakou výjimečnou motivaci, to mladoboleslavský kouč Karel Jarolím odmítá. „Motivovaný jsem dost a dost, ale že bych byl nabuzený víc než třeba před zápasy s Valencií, Arsenalem, Monakem či protivníky podobného kalibru, to tedy rozhodně ne,“ zachovává klid a nadhled.

Foto: fkmb.cz

Michal Ďuriš si proti Lyonu zahrál na jaře s Plzní a teď proti němu vyruzkuje zase.

Článek
Fotogalerie

Klid bude ve čtvrtek večer v prvním zápase třetího kvalifikačního předkola Evropské ligy potřebovat. Jeho tým ještě víc, protože na těžšího soupeře snad ani Mladá Boleslav narazit nemohla. Ostatně, Plzeň, která na jaře vypadla právě s Lyonem v osmifinále EL, by o tom mohla vyprávět.

První zápas 3. předkola Evropské ligy mezi Mladou Boleslaví a Olympique Lyon se hraje ve čtvrtek v 19 h, rozhoduje ho Němec Welze, přímý přenos vysílá Nova Sport.

„Jenže oba Plzeňáci Ďuriš s Wágnerem, kteří k nám přišli v létě a s francouzským protivníkem na jaře hráli, tvrdí opak. Tvrdí, že jsou to normální fotbalisté jako my a že se s nimi hrát dá," tlumočil rozpravy z kabiny jeden z nejzkušenější mladoboleslavských fotbalistů Lukáš Magera.

Loyn bude letos silnější, tvrdí trenér

„Já jsem naopak přesvědčený, že Olympique Lyon bude letos mnohem silnější než v předchozí sezóně. Mužstva se ujal nový trenér Fournier, pod nímž Francouzi předvádí pracovitý, disciplinovaný a hlavně týmový fotbal. Určitě nehrozí, že by nás podcenili a ani jejich handicap v rozehranosti se neprojeví," prozrazoval kouč Jarolím, co vypozoroval u videa z protivníkových přípravných zápasů a co mu hlásili jeho přátelé z Francie, s nimiž díky někdejšímu angažmá v Rouenu a Amiens a trenérské štaci ve Štrasburku, kde působil jako asistent Ivana Haška, stále udržuje kontakt.

„Snažím se čerpat informace, jak to jen jde. I mé někdejší francouzské zkušenosti se proto budu snažit využít, i když je to tak dávno, že pochybuji, zda jsou ještě k něčemu," přiznával dobře naladěný Jarolím.

„Hráči nějaké informace dostali. Věřím, že je vstřebají a něco z toho ukážeme," nemínil zacházet do detailů.

Co prozradil trenér u videa?

Možná i proto, že dost nečitelná předchozí vystoupení Lyonu v přípravě přece jen působí starosti. „V jiném rozestavení absolvoval domácí, v jiném venkovní zápasy. A také jeho herní projev se lišil, ale jedno měla všechna utkání společné - náš soupeř je odehrál ve vysokém tempu a s velkým nasazením," podotkl Jarolím.

„Jedno nám však trenér u videa zdůrazňoval - vyrukuje proti nám velice kvalitní tým nesmírně silný v ofenzivě, který nemilosrdně trestá každou ztrátu míče rychlým protiútokem.  Proto se musíme podobných chyb vyvarovat a udělat vše proto, abychom uhráli přijatelný výsledek," byl přece jen konkrétnější Lukáš Magera, přičemž stejně jako trenér vyslechl reminiscence na to, jak Mladá Boleslav vyřadila před osmi lety z tehdejšího Poháru UEFA jiného francouzského velikána Olympique Marseille.

Možná, že Mladá Boleslav má na Francouze nějaký recept. Bylo by krásné si něco podobného zopakovat a věřím, že uděláme maximum, aby naše současná konfrontace s Lyonem dopadla co nejlépe," zasnil se trenér Jarolím.

Francouzi si přijeli pro postup

Jenže problém je v tom, že Francouzi nijak netají, že si přijeli pro výhru a postup. A nic na tom nemění, že postrádají hned čtyři hráče loňské základní sestavy Fofanu, Greniera, Gourcuffa a Daboa.

„Handicap to představuje, ale musíme je nahradit. Stejně jako se musíme vyrovnat s tím, že jsme spolu teprve dva týdny a nejsme ještě úplně stmeleni. Ale připraveni jsme a vyhrát chceme, protože Lyon je tradičním účastníkem evropských pohárů. A my samozřejmě nechceme tradici porušit," netajil se postupovými ambicemi nový kouč Lyonu Hubert Fournier.

Hned ale dodával, že fotbalové kvality Mladé Boleslavi plně respektuje. „Má oproti nám výhodu v tom, že už rozehrála nejen ligu, ale má za sebou i dva soutěžní zápasy Evropské ligy, zatímco my trénujeme teprve čtrnáct dnů a zdaleka ještě nejsme na vrcholu herní, fyzické a taktické formy," připomínal francouzský trenér. „Musíme si dát na protivníka pozor, ale jsme plní ambicí udělat pro postup všechno."

Postoupí fotbalisté Mladé Boleslavi přes Lyon do 4. předkola Evropské ligy?
Ano
38,7 %
Ne
61,3 %
Celkem hlasovalo 3175 čtenářů.

Reklama

Související témata: