Hlavní obsah

Lavička je pod tlakem a cítí, že zápas se Zwolle může být ve Spartě jeho poslední

Praha

Oslavy mistrovského treble rychle vystřídaly starosti. Fotbalisté Sparty nejdříve přišli o šanci na vytouženou Ligu mistrů, po výbuchu v Malmö pak přišly i dvě po sobě jdoucí porážky v lize, což se jim naposledy stalo před dvěma lety. Před čtvrteční odvetou play off Evropské ligy se Zwolle (první zápas venku 1:1) tak stojí před poslední šancí, jak zachránit start nové sezóny. Jinak nejspíš nastane na Letné zemětřesení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Vítězslav Lavička během předzápasového tréninku.

Článek
Fotogalerie

Kouč aby měl hroší kůži. Hapal, Uhrin mladší, Ščasný, Chovanec - to jsou jména, která se teď v souvislosti se Spartou najednou skloňují.

A Vítězslav Lavička si uvědomuje, že je momentálně pod takovým tlakem, že domácí odveta se Zwolle by v případě neúspěchu mohla být jeho posledním zápasem ve funkci trenéra Sparty.

„Ano, takový tlak cítím. Stejně jako všichni na Spartě. Budu se ve čtvrtek snažit s celým týmem odevzdat takovou práci, která ve mně i ve všech zanechá čisté svědomí, že jsme udělali všechno, abychom postoupili," řekl zamyšlený Lavička před středečním oficiálním tréninkem.

Holanďani jsou naopak v klidu a řídí se heslem „My můžeme, Sparta musí". „Zkušenější Sparta je favorit, ale my nemáme žádný stres či obavy. Nejsme lepší než soupeř, ale na druhou stranu za ním v ničem nezaostáváme. Užíváme si přípravy na zápas a cítíme šanci," řekl před tréninkem na Letné trenér Ron Jans.

Jsou rádi, že zápasy rychle následují

Zkušený stoper Radoslav Kováč po nedělní porážce na Dukle konstatoval, že teď jde hlavně o to, aby hráči zvedli palice nahoru, protože je ve čtvrtek čeká zápas roku. Otázkou je, zda to sparťané za dané konstelace dokážou.

„Uvidíme až zítra v půl deváté... Celý tým si ale uvědomuje, o co hrajeme. Můžeme být rádi, že zápasy teď po sobě následují tak rychle. Máme možnost napravit poslední porážky," líčí situaci v kabině kapitán David Lafata.

Trenér teď každopádně musí pracovat také na zlepšení pocuchané psychiky mužstva. „Aktuální rozpoložení nás všech vnímáme, dostali jsme se po posledních výsledcích pod tlak. Nastavení všech je ale takové, že cítím odhodlání. Z kabiny vnímám snahu ukázat sami sobě a všem, že Sparta má na to, aby krok do Evropské ligy udělala," ujišťuje Lavička.

Odveta play off Evropské ligy Sparta - Zwolle se hraje ve čtvrtek od 20:30, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Postoupí Sparta přes Zwolle do Evropské ligy?
Ano
51 %
Ne
49 %
Celkem hlasovalo 7680 čtenářů.

Reklama

Související témata: