Hlavní obsah

Bitva poslední naděje, Sparta jde zachraňovat sebe i český klubový fotbal

Alespoň 36 miliónů korun je ještě v banku. Taková je prémie za start v základní skupině Evropské ligy. Pokud fotbalisté Sparty nevyužijí toho, že před týdnem remizovali ve Zwolle 1:1, a dnešní odvetu play off nezvládnou, potáhne se černým flórem nejen Letná, ale na rok i celý český klubový fotbal. Úřadující mistr je jeho posledním pohárovým zástupcem - a to teprve vrcholí předkola.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vrátí Sparta pohárovou hrdost na Letnou...?

Článek

Druhý rok bez pohárového podzimu? To už by bylo na majitele klubu Daniela Křetínského asi příliš. Doma sice Sparta poslední rok vládla, ale mezinárodní rychlík by jí zase o kus odfrčel. Pohárovou konkurenci zkrátka potřebuje stůj co stůj.

Tým je ovšem evidentně nalomený vyřazením z Ligy mistrů a porážkami s Baníkem a Duklou. Postup pro něj zdaleka není hračkou a další krach by mohl otřást pozicí kouče Lavičky.

„Ano, takový tlak cítím. Stejně jako všichni na Spartě. Budu se večer snažit s celým týmem odevzdat takovou práci, která ve mně i ve všech zanechá čisté svědomí, že jsme udělali všechno, abychom postoupili," uvědomuje si Vítězslav Lavička vážnost situace.

Remíza 1:1 z prvního zápasu je přitom nadějná. „Venku jsme položili dobrý základ k postupu. Jen ho teď potvrdit doma," říká mladý stoper Jakub Brabec.

Sparta Praha - PEC Zwolle
Odveta play off Evropské ligy, rozhodčí Bebek (Chorvatsko). Dnes od 20:30, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz. První zápas 1:1.
Předpokládané sestavy - Sparta: Bičík - Kadeřábek, Kováč, J. Brabec, Costa - Matějovský, Mareček, Hušbauer - Dočkal, L. Krejčí - Lafata.
Zwolle: Boer - Van Polen, Van der Werff, Broerse, Lam - Saymak, Rienstra - Moro, Dros, Lukoki - Necid.

Jans: Nejsme žádní turisté

Jenže Zwolle je v pohodě. V nizozemské lize mužstvo zatím netratilo ani bod a může si naplno užívat prvního startu v pohárové Evropě v historii klubu.

„Škoda, že jsme doma jen remizovali 1:1. Spartu jsme přehrávali a do ničeho dalšího ji nepustili. Do Prahy jsme si to s ní přijeli rozdat. Doufám, že průběh bude podobný, jen s lepším výsledkem pro nás," těší se český útočník Tomáš Necid ve službách Zwolle.

„Nejsme žádní turisté! Máme perfektní motivaci. Nejsme lepší než Sparta, ale na druhou stranu za ní v ničem nezaostáváme. Užíváme si přípravy na zápas a cítíme šanci," ujistil trenér Ron Jans před středečním tréninkem v Praze.

Lavička: Na Evropskou ligu máme

Letenští potřebují najít sami sebe, v tom případě by se měly projevit jejich větší pohárové zkušenosti.

„Věřím, že utkání se Zwolle je příhodným momentem, abychom naši nepohodu zlomili. Cítím velké odhodlání a z kabiny vnímám snahu ukázat sami sobě a všem, že Sparta má na to, aby krok do Evropské ligy udělala," doufá kouč Lavička.

Za postup do podzimní části Evropské ligy vyplácí UEFA prémii přibližně 36 miliónů korun, za každou výhru ve skupině pak 5,5 miliónu, za remízu polovinu.

Postoupí Sparta přes Zwolle do základní skupiny Evropské ligy?
Ano
52,2 %
Ne
47,8 %
Celkem hlasovalo 15353 čtenářů.

Reklama

Související témata: