Hlavní obsah

Strakův Slovan na Spartu! A s ním také Benítezova Neapol a Young Boys Bern

Praha

Mohli se potkat v kvalifikaci Ligy mistrů, ale zahrají si až v Evropské lize. A bude to pikantní duel! Fotbalisté Sparty narazí na Slovan Bratislava, na jehož lavičce sedí Franz Straka. Dříve sparťanskými fanoušky uctívaný, nyní po angažmá ve Slavii proklínaný... Dalšími soupeři Sparty ve skupině I je silná Neapol se slavným koučem Benítezem a Young Boys Bern. Rozhodl o tom los v Monaku. Sparta zahájí skupinu 18. září zápasem v Neapoli, Slovan na Letné přivítá 6. listopadu a základní část zakončí 11. prosince v Bernu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparto, těš se, František Straka se vrátí na Letnou...

Článek

Prestižní bitvy z československé ligy zase ožijí. A s Franzem na lavičce Slovanu! Pikantnější souboj si na Letné představit nemohli. Favoritem skupiny I je samozřejmě Neapol s Hamšíkem, kanonýrem Higuaínem a spol. Za Young Boys Bern zase hraje explzeňský Lecjaks.

Je to skupina útěchy. Young Boys Bern se do Evropské ligy kvalifikoval ze třetího místa švýcarské ligy, ostatní tři týmy neuspěly v kvalifikaci Ligy mistrů. Sparta vypadla ve 3. předkole s Malmö, Slovan v play off s Borisovem a Neapol ve stejné fázi s Bilbaem.

Program skupiny I:
18. září: Neapol - Sparta, Bern - Slovan Bratislava,
2. října: Sparta - Bern, Slovan Bratislava - Neapol,
23. října: Slovan Bratislava - Sparta, Bern - Neapol,
6. listopadu: Sparta - Slovan Bratislava, Neapol - Bern,
27. listopadu: Sparta - Neapol, Slovan Bratislava - Bern,
11. prosince: Bern - Sparta, Neapol - Slovan Bratislava.

Lavička půjde proti kamarádovi

Za Slovan v minulosti hráli sparťanský brankář David Bičík a letní posila Michal Breznaník. Kapitánem bratislavského týmu je naopak exsparťan Žofčák, v kádru jsou i čeští legionáři Fořt a Jablonský. Straka je pak pochopitelně dlouholetým sparťanským spoluhráčem trenéra Lavičky.

Favorizovaná Neapol nemá na české kluby dobré vzpomínky. V minulém ročníku Evropské ligy v prvním kole vyřazovací části narazila na Plzeň - a Viktoria ji po výhrách 3:0 a 2:0 senzačně vyřadila.

Vyhnuli se exotice, ale chtěli do Anglie

Největší ohlas v letenské kabině vzbudil Slovan Bratislava. „Je to skvělý zápas pro fanoušky, takže už proto doufám, že se nám je podaří porazit tak, jako tomu bývalo v minulosti," řekl záložník Kamil Vacek pro klubové stránky. „To bude hodně kuriózní zápas, zvlášť kvůli trenéru Strakovi a několika českým hráčům," přidal se obránce Pavel Kadeřábek.

Oba přiznali, že se modlili, aby Sparta nemusela daleko cestovat. „Za to, že jsme se vyhnuli exotickým destinacím, jsem vážně rád. Naopak jsem si hodně přál Anglii, to mě trochu mrzí," lituje Vacek.

Po losu pomýšlejí na postup

Během svého italského angažmá narazil na silnou Neapol. „Nečeká nás nic jednoduchého. Neapol má strašně silné mužstvo, budou to hodně těžké zápasy. Navíc prostředí je tam vyloženě fotbalové. Když se hraje zápas, život ve městě se skoro zastaví, všichni tam tím doslova žijí. Také mají obrovský stadión, na kterém je vždy spousta fanoušků," líčí Vacek své zážitky.

O Young Boys Bern sparťané tolik informací nemají. Přesto věří, že mohou hrát o postup do jarní fáze.

„Je to otevřené, skupina rozhodně hratelná je. Věřím, že šance na postup tady jsou," doufá Kadeřábek a Vacek mu přizvukuje: „Jsem přesvědčený o tom, že na postup rozhodně můžeme pomýšlet!"

Základní skupiny fotbalové Evropské ligy:
Skupina A:
Villarreal,
Mönchengladbach,
FC Curych,
Apollon Limassol.
Skupina B:
Kodaň,
FC Bruggy,
FC Turín,
HJK Helsinky.
Skupina C:
Tottenham,
Besiktas Istanbul,
Partizan Bělehrad,
Asteras Tripolis.
Skupina D:
Salcburk,
Celtic Glasgow,
Dinamo Záhřeb,
Astra Giurgiu.
Skupina E:
PSV Eindhoven,
Panathinaikos, Estoril,
Dynamo Moskva.
Skupina F:
Inter Milán,
Dněpropetrovsk,
St. Étienne,
Karabach.
Skupina G:
Sevilla,
Standard Lutych,
Feyenoord Rotterdam,
Rijeka.
Skupina H:
Lille,
Wolfsburg,
Everton,
Krasnodar.
Skupina I:
Neapol,
Sparta Praha,
Young Boys Bern,
Slovan Bratislava.
Skupina J:
Dynamo Kyjev,
Steaua Bukurešť,
Rio Ave,
AaB Aalborg.
Skupina K:
Fiorentina,
PAOK Soluň,
Guingamp,
Dinamo Minsk.
Skupina L:
Metalist Charkov,
Trabzonspor,
Legia Varšava,
Lokeren.
Postoupí Sparta do jarního play off Evropské ligy?
Ano
58,3 %
Ne
41,7 %
Celkem hlasovalo 21497 čtenářů.

Reklama

Související témata: