Hlavní obsah

Pískot na Letné mě nerozhází, tvrdí kouč Slovanu Bratislava Straka

Bratislava/Praha
Aktualizováno

Po téměř dvaadvaceti letech se Sparta znovu utká se Slovanem Bratislava v soutěžním utkání. V říjnu to bude ve skupině I Evropské ligy v Bratislavě, v listopadu na Letné. Tam nejspíš čeká peklo kouče Slovanu, pravověrného sparťana, který se ale „umazal“ službou ve Slavii, Františka Straku...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kouč Slovanu Bratislava František Straka (vpravo) v dresu Sparty během Silvestrovského derby pražských "S".

Článek

Tomáš Necid byl na Letné vypískán a zurážen. Uvědomujete si, že vás čeká možná ještě větší nenávist. Sparťanský kotel neodpouští...

To už mě nerozhodí. Zažil jsem to. Vím, co mě čeká, ale lidé, co mě znají, vědí, že jsem sparťan tělem i duší. Ale ono vůbec nepůjde o Frantu Straku. Prvořadé je, aby se diváci v Bratislavě i v Praze bavili dobrým fotbalem.

Myslíte si, že Sparta dokáže vyprodat Pasienky?

Určitě! To je tahák, připomínka slavných federálních bitev. Konfrontace dvou nejslavnějších a nejlepších klubů obou zemí, českého a slovenského fotbalu. Bratislava se na Spartu těší. Samozřejmě i na Neapol s odchovancem Slovanu a kapitánem slovenské reprezentace Markem Hamšíkem. Podle mne mohou být všechna tři utkání vyprodaná.

Říkáte sparťan tělem a duší... To zní, jako byste jí přál úspěch i ve vzájemných zápasech...

Ježřišmarjá to ne! Tak si to nemůžete vykládat. My proti Spartě nepůjdeme podělaní. Naopak! Budeme se snažit ji porazit. S každým z těch tři soupeřů se budeme snažit uhrát co nejlepší výsledek. Ale půjdeme do těch zápasů s pokorou a vědomím síly soupeřů.

Sparťané hovoří o hratelném losu. Věříte, že ze skupiny může postoupit Slovan?

Los je super a samozřejmě tomu věřím. Báli jsme se, abychom nemuseli někam na východ, tohle je opravdu skvělá a atraktivní skupina. Kdybych nevěřil, že můžeme postoupit, nemělo by snad ani smysl hrát. Největším favoritem je SSC Neapol. O druhé postupové místo si to rozdáme se Spartou a Young Boys Bern.

Hráči Sparty byli po vyřazení v Malmö z kvalifikace Ligy mistrů frustrovaní. Neprožívají něco podobného vaši svěřenci po prohře v Borisovu, navíc už v play off?

Pochopitelně z toho byli hodně smutní. Všichni jsme věřili, že šance existuje. Ale mezinárodně zkušenější Borisov nám ukázal, kam patříme. Už to přebolelo a těšíme se na Evropskou ligu. Pro Slovan je účast ve skupině veliký úspěch. Sparta o ni musel tvrdě bojovat, a kolik ji to stálo nervů. My si jí opravdu vážíme.

Sledujete Spartu a přijedete se na ni před vzájemným duelem podívat?

Vidím v televizi každý její zápas, takže ji mám dobře zmapovanou. Určitě se přijedu podívat naživo po reprezentační pauze.

Sparta prošla krizí. Myslíte si, že už je z ní venku?

Sparta ukázala v odvetě se Zwolle znovu svoji sílu. Hrála zase fotbal, na který jsme byli zvyklí z minulé sezóny. Útlum přijde čas od času na každý tým. Záleží, v jakém přijde období. Sparta je podle mne zase zpátky. Cítím k ní respekt.

V lize jste senzačně prohráli v Myjavě. Šlo o menší krizi nebo chvilkové zaváhání?

Jaká krize! To bych ani nevyslovoval. V Myjavě jsme hráli bez šesti hráčů základní sestavy a měli jsme tam vyhrát 7:1. Bohužel to byl zápas, který občas přijde. Gól nedáš ani do rána. Jindy vstřelíš čtyři ze tří šancí, jak se říká.

Po utkání v Borisovu vaši hráči hodně hovořili o tom, že kdyby nechyběl zraněný Marko Milinkovič, bylo by to jiné. Je tento srbský záložník skutečně rozdílovým hráčem?

Určitě ano. Je výjimečně technický, sám dokáže rozhodovat zápasy. Doufám, že bude na Spartu fit.

Postoupí Sparta do jarního play off Evropské ligy?
Ano
58,3 %
Ne
41,7 %
Celkem hlasovalo 21497 čtenářů.

Reklama