Hlavní obsah

Neapolská výzva pro Spartu. V Itálii ještě nikdy v pohárech nevyhrála

Neapol

Nejtěžší hned na začátek, řekli si fotbalisté Sparty. Večer rozehrají na stadiónu San Paolo základní skupinu Evropské ligy duelem s Neapolí, což je pro ně papírově nejnáročnější zápas. Ve skupině I hrají také Young Boys Bern a Slovan Bratislava, do jarního play off postoupí první dva týmy. A český mistr si ambice na postup dělá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha oslavují třetí gól v utkání se Zwolle.

Článek
Fotogalerie

Sparťané si zatrénovali v Neapoli.

Statistika nuda je, má však cenné údaje. Pro Spartu až příliš jednoznačné. Ještě nikdy totiž v evropských pohárech nedokázala zvítězit v Itálii! „Abych pravdu řekl, to jsem ani nepostřehl. Každopádně to pro nás je velká výzva," usmívá se kouč Vítězslav Lavička.

Neapol prožila hned na startu sezóny stejné zklamání jako Sparta. Neprošla do Ligy mistrů. „Přesto nás čeká soupeř na úrovni Ligy mistrů, o niž Neapol do poslední chvíle bojovala. Vypadla až s Bilbaem a v minulé sezóně skončila třetí v italské lize," poukazuje Lavička.

Italské kluby mají ve zvyku české soupeře podceňovat. Dvě okolnosti však tentokrát mluví pro to, že si Neapol dá dobrý pozor. Před rokem a půl ve vyřazovací části Evropské ligy dostala výprask od Plzně 0:3 doma a 0:2 v odvetě. A tou dobou také Sparta ve stejné soutěži zdatně prohnala Chelsea, na jejíž lavičce seděl Rafa Benítez, současný trenér Neapole.

SSC Neapol - Sparta Praha
Úvodní zápas skupiny I fotbalové Evropské ligy. Dnes od 21:05, rozhodčí Blom (Niz.). Přímý přenos ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.
Předpokládané sestavy - Neapol: Cabral - Maggio, Albiol, Koulibaly, Zúňiga - Jorginho, Inler - Callejón, Hamšík, Insigne - Higuaín.
Sparta: Bičík - Kadeřábek, Kováč, J. Brabec, Costa - Mareček, Matějovský - Dočkal, Vacek (Hušbauer), L. Krejčí - Lafata.

Další Lavičkův duel s Benítezem

„Nedávno si prošli tím co my, teď už potřebují uspět. Je možné, že si po zkušenosti s Plzní dají větší pozor. Pokud jde o Rafu Beníteze, v Neapoli razí stejné rozestavení a způsob hry, na jaký jsme narazili proti Chelsea. Každopádně to pro nás bude hodně těžký zápas," uvědomuje si Lavička.

„To sedí. Neapol má strašně silné mužstvo. Navíc prostředí je tady vyloženě fotbalové. Když se hraje zápas, život ve městě se skoro zastaví, všichni tady fotbalem doslova žijí," líčil před večerním tréninkem spoluhráčům záložník Kamil Vacek, který hrál za Chievo.

Letenští se musejí obejít bez rekonvalescenta Holka a naposledy také bez potrestaného Váchy. „Sestavu mám v hlavě, až po tréninku vyřešíme poslední otazník," avizoval Lavička. Tím otazníkem je zřejmě záložník Hušbauer, který se pomalu vrací do sestavy.

Základní skupina se nicméně hraje na šest kol a Sparta se jako poslední český zástupce v pohárové Evropě pokusí zabojovat o jedno ze dvou postupových míst. V letech 2010 a 2012 to dokázala. „Je to otevřené, skupina rozhodně hratelná je. Věřím, že šance na postup tady jsou," doufá reprezentant Pavel Kadeřábek a Vacek mu přizvukuje: „Jsem přesvědčený o tom, že na postup rozhodně můžeme pomýšlet."

Zlomí Sparta prokletí a proti Neapoli poprvé zvítězí?
Ano, Sparta vyhraje
37,2 %
Zápas skončí remízou
16,3 %
Ne, tři body získá Neapol
46,5 %
Celkem hlasovalo 1598 čtenářů.

Reklama

Související témata: