Hlavní obsah

UEFA obvinila Slovan z nedostatečné pořadatelské služby, Sparta zaplatí za své fanoušky

Praha

Fiasko, jakým minulý čtvrtek skončilo obnovené federální derby po 21 letech, nezůstane bez odezvy. Disciplinární komise UEFA zahájila řízení se Slovanem Bratislava a Spartou Praha kvůli řádění fanoušků během vzájemného duelu (0:3) fotbalové Evropské ligy na Pasienkách. Zápas musel být na zastaralém stadiónu na 40 minut přerušen.

Foto: Jan Koller, ČTK

Výtržnosti v sektoru fanoušků Sparty.

Článek

My nic, to oni. V tomto duchu se hájí oba kluby, jimž za výtržnosti fanoušků hrozí tresty.

Sparta výtržnosti odsoudila, nesouhlasí však s tím, že je začali její fanoušci.

„Už máme víc informací než bezprostředně po utkání. K zásadním patří zjištění, že celou situaci vyeskalovala skupinka lidí hlásící se ke Slovanu, která se zezadu natlačila do sektoru s fanoušky Sparty," oznámil v pátek mluvčí letenského klubu Ondřej Kasík.

Incident odsoudil také slovenský klub, podle kterého se skupina příznivců Sparty násilně dostala ze svého sektoru a napadla domácí fanoušky.

Disciplinárka rozhodne ve čtvrtek

Podstatné však bude, jak skandál posoudí UEFA. Její disciplinární komise dnes obvinila Slovan z nedostatečné pořadatelské služby, použití pyrotechniky a nedisciplinovanosti fanoušků. Sparta se zase bude zodpovídat z nepokojů mezi fanoušky, za pyrotechniku a vhazování předmětů na hrací plochu.

Oba kluby se mohou do čtvrtka k obviněním vyjádřit, pak UEFA vynese verdikt.

„Slovan nepochybně stihne nemalý trest za pořadatelskou službu. I pokud by rvačku vyprovokovali sparťanští fanoušci, tak za bezpečnost vždy odpovídá domácí klub a musí nést následky. Vidím to na kombinaci pokuty a uzavření stadiónu," tuší český funkcionář Petr Fousek, který je delegátem UEFA.

„Spartě s největší pravděpodobností hrozí jen pokuta," dodává Fousek.

Oba týmy se přitom již v příštím zápase skupiny I střetnou v odvetě 6. listopadu od 21:05 v Praze na Letné.

Ani zvýšený počet pořadatelů nestačil

Slovan na dnešek svolal mimořádnou tiskovou konferenci, během níž detailně popsal, jak byl na rizikový duel nachystaný. Klub přiznal pochybení pořadatelů, nicméně uzavření stadiónu nečeká.

„Na zápas s Neapolí dohlíželo 180 stevardů a 30 dobrovolníků, jejich počet byl proti tomu v utkání proti Spartě navýšen na 230 stevardů a 30 dobrovolníků. Navýšeny byly i bezpečnostní bariéry," poukázal Marek Bednárik, bezpečnostní manažer Slovanu.

„Celá situace nás velmi mrzí a chceme se omluvit všem divákům přítomným na tomto utkání. V sektoru hostí propuklo něco, co se nemělo stát, a my vynaložíme maximální úsilí, aby se něco podobného už neopakovalo. Mezi naše opatření budou patřit i interní postihy," avizoval Dušan Tittel, generální ředitel klubu.

"Vzhledem k tomu, že se fanoušci Sparty dostali do jiného sektoru, tak je to chyba organizátora. Udělali jsme maximum, co se dalo. Nejsme spokojeni s tím, co se stalo," uznal Bednárik.

Reklama

Související témata: