Hlavní obsah

Nejzdvořilejší prezident?! Ruský fotbalista po duelu EL provokoval Turky

Vztahy mezi Ruskem a Tureckem jsou kvůli aktuálnímu konfliktu v Sýrii a loňském incidentu, při němž Turci sestřelili údajně nad svým územím ruské bojové letadlo, v posledních týdnech hodně napjaté. Olej do ohně ještě přilil fotbalista Lokomotivu Moskva Dmitrij Tarasov. Osmadvacetiletý záložník po prohře svého týmu 0:2 v úterním prvním duelu play off Evropské ligy na stadiónu Sükrüho Saracoglua sundal dres, pod kterým měl na triku vyobrazenou podobiznu Vladimira Putina s nápisem „Nejzdvořilejší prezident“.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Dmitrij Tarasov z Lokomotivu Moskva po zápase na hřišti Fenerbahce Istanbul vyjádřil podporu svému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Článek
Fotogalerie

Tento čin Turci považují za velmi provokativní. Jakákoliv politická gesta a podobné vměšování do fotbalu trestá i Evropská fotbalová unie. UEFA loni dala pokutu 30 tisíc eur (750 tisíc korun) Barceloně za katalánské vlajky a transparenty fanoušků vyzývající k odtržení od Španělska ve finále Ligy mistrů.

Dvojnásobný ruský reprezentant Tarasov však své úterní chování obhajoval. „Putin je můj prezident. Respektuji ho a rozhodl jsem se ukázat, že jsem vždycky s ním a připraven poskytnout mu podporu,“ řekl osmadvacetiletý hráč agentuře R-Sport.

Fanoušky Lokomotivu musel z istanbulského stadiónu eskortovat policejní doprovod. Na autobus zaútočili turečtí příznivci lahvemi, nikdo však nebyl zraněn a zadrženi byli tři opilí jedinci. Zápas rozhodl dvěma góly brazilský záložník ve službách Fenerbahce Souza.

Reklama

Související témata: