Hlavní obsah

Žlutá ponorka zamíří znovu do Česka. Sparta vyzve v boji o semifinále Evropské ligy Villarreal

Nyon

Fotbalisté pražské Sparty se ve čtvrtfinále Evropské ligy střetnou s Villarrealem, který v základní skupině postoupil na úkor Plzně. První zápas se odehraje 7. dubna ve Španělsku, odveta se uskuteční o týden později na Letné. Rozhodl o tom páteční los ve švýcarském Nyonu.

Foto: Christian Brun, ČTK/AP

Los ve švýcarském Nyonu přisoudil pražské Spartě ve čtvrtfinále Evropské ligy španělský Villarreal.

Článek
Fotogalerie

Toužili vyrazit do Anglie, přání se jim ale opět nesplnilo. Místo Liverpoolu narazí pražská Sparta na soupeře, který se v Česku na podzim už představil. Žlutá ponorka, jak se Villarrealu přezdívá, změřila na podzim v základní skupině E síly s úřadujícím českým mistrem z Plzně.

Na domácím El Madrigalu vyhrál španělský celek po trefě Baptistaa 1:0, odveta na stadiónu Viktorie skončila 3:3, když svěřenci trenéra Marcelina srovnávali až v nastaveném čase. V tu dobu však už měl Villarreal jistý postup. Ve skupině nakonec obsadil druhé místo a zajistil si účast v play off, kde postupně vyřadil italskou Neapol a německý Leverkusen.

Sparta, jenž v této sezóně Evropské ligy ještě neprohrála, začne poprvé ve vyřazovací části na hřišti soupeře. S Villarrealem se Letenští v soutěžích UEFA ještě nikdy neutkali. "Španělský tým jsme moc nechtěli, ale v osudí byly tři. Moc spokojený nejsem, je to hrozně silný soupeř, vyřadili Neapol a Leverkusen," řekl bezprostředně po losu trenér Sparty Zdeněk Ščasný.

Letenským vynesl postup do čtvrtfinále prémii 27 miliónů korun a v aktuální pohárové sezóně si už vydělali téměř 180 miliónů. Další peníze mohou získat v případě, že projdou do semifinále.

Ve Španělsku momentálně čtvrtí

Soupeř Sparty, jehož největšími esy jsou brankář Sergio Asenjo, jednatřicetiletý zkušený záložník Bruno Soriano a útočník Roberto Soldado, figuruje momentálně ve španělské lize na čtvrté příčce se ziskem 53 bodů.

Na vedoucí Barcelonu má manko 22 bodů, za druhým Atlétikem zaostává o čtrnáct bodů a za třetím Realem Madrid o deset. V neděli čeká na Villarreal pořádná zkouška, neboť na svém stadiónu, který má kapacitu 25 tisíc diváků, přivítá v rámci 30. kola španělské ligy Barcelonu.

Nejlepším střelcem mužstva je konžský legionář Bakambu, který začínal kariéru ve Francii a štěstí zkoušel i v Turecku v Bursasporu. Zatím má na kontě deset ligových gólů.

Marcelino si přál Bragu, nebo Spartu

"Měli jsme trochu víc štěstí než při předchozích losech. V osudí byly těžší soupeři a podařilo se nám vyhnout španělským týmům i Dortmundu. Chtěli jsem buď Bragu, nebo Spartu, takže jsme měli štěstí," uvedl kouč Villarrealu Marcelino.

Pokud by se Spartě podařilo Villarreal vyřadit, vyrovnala by své maximum ze všech evropských pohárových soutěží. Letenští se postupem přes římské Lazio zároveň postarali o nejlepší výsledek českého klubu v evropských pohárech od roku 2002, kdy Liberec v Poháru UEFA rovněž došel do čtvrtfinále, kde nestačil na Dortmund (0:0, 0:4). Českým maximem v druhé nejprestižnější evropské klubové soutěži je semifinále pražské Slavie z roku 1996.

Los čtvrtfinále Evropské ligy (první zápasy 7. dubna, odvety 14. dubna):
Villarreal - Sparta Praha
Braga - Šachtar Doněck
Bilbao - FC Sevilla
Dortmund - Liverpool
Postoupí Sparta přes španělský Villarreal do semifinále Evropské ligy?
Ano
58,1 %
Ne
41,9 %
Celkem hlasovalo 29254 čtenářů.

Reklama

Související témata: