Hlavní obsah

VIDEO: Razgrad oslavuje stopera Motiho. V penaltách vychytal krajany a poslal Bulhary do Ligy mistrů

Razgrad

Do první bulharské ligy postoupili teprve před třemi lety, od té doby tamní soutěži vládnou a teď si dokonce zahrají i v Lize mistrů. Fotbalisté Razgradu slaví historický postup do milionářské soutěže, který jim zařídil rumunský obránce Cosmin Moti. Třicetiletý chlapík, který se v závěru prodloužení se Steauou Bukurešť musel postavit do brány, si v penaltovém rozstřelu počínal excelentně. Hlavně jeho zásluhou se Ludogorec může těšit na dnešní los základních skupin Champions League.

Stoper Moti zářil v penaltovém rozstřelu se Steauou.

 
Článek

Motiho si dobře pamatují pod Ještědem. Před pěti lety přispěl na hřišti k postupu Dinama Bukurešť přes liberecký Slovan, který po úvodní výhře 3:0 už téměř všichni viděli v základní skupině Evropské ligy. V penaltovém rozstřelu tehdy proměnil jeden z pokutových kopů a nakonec se spoluhráči slavil.

A pořádnou radost měl i tentokrát. Razgrad doháněl v odvetě play off se Steauou jednobrankový náskok. Už už to vypadalo, že se jim to nepovede, když v 90. minutě zařídil Bulharům prodloužení Wanderson. Ludogorec byl v nastaveném čase psychicky nahoře a i do penaltového rozstřelu si věřil. Jenže v samém závěru přišly velké komplikace. Brankář Stojanov byl vyloučen, a protože domácí již měli vyčerpanou kvótu střídání, musel mezi tyče obránce Moti.

A Razgradu se tento tah náramně vyplatil. Hned v první sérii se Moti sám ujal exekuce desítky a s přehledem proměnil. Pak se postavil na brankovou čáru a začal zářit. Hned druhou penaltu soupeře dokázal zlikvidovat, když skokem k pravé tyči vyrazil pokus Parvulescua. Střelci se poté činili a drama nabralo pořádné obrátky.

Moti: Je to jako sen

Až v sedmé sérii došlo k rozřešení postupové tajenky. Nejprve uspěl domácí Espinho a poté si pro míč došel zadák Rapa. Čelil velkému tlaku, který neunesl. Moti znovu vystihl směr střely, opět zkusil pravou stranu a balón k nadšení zaplněných ochozů lapil. Pro Motiho měl triumf v penaltách pikantní příchuť, neboť sedm let hájil barvy zmiňovaného konkurenčního Dinama Bukurešť.

"Je to neuvěřitelné, je to sen. Nedokážu teď popsat své pocity. Byl to šílený zápas. V jednu chvíli jsme byli tak blízko, pak zase daleko a nakonec jsme vyhráli. Byl to největší zápas mého života a nikdy na něj nezapomenu," citovaly Motiho oficiální internetové stránky UEFA.

"Když trénujeme penalty, občas z legrace chytá. Proto jsem se ho zeptal, jestli nechce jít do branky," uvedl po skončení střetnutí kouč Georgi Dermendžijev. "Řekl jsem mu, ať do poslední chvíle čeká. Má dobré reflexy a instinkt, ale i tak je to neuvěřitelné. Vždyť ještě nikdy netrénoval v rukavicích," chválil Motiho trenér Razgradu.

Moti se nesmazatelně zapsal do dějin klubu. Prezident Ludogorce Kiril Domuščev po utkání dokonce prohlásil, že po Motim pojmenuje jednu z tribun stadiónu v Razgradu. "Je to skvělý hráč, má charakter. Kéž bychom měli víc takových fotbalistů," řekl.

Razgrad se tak po loňské účasti v osmifinále Evropské ligy může těšit i na prestižní Champions League.

Reklama

Související témata: