Hlavní obsah

V Baníku budu kopat za všech okolností, říká Svěrkoš

Vždy usměvavý mladý muž má nyní v očích nekonečno smutku. Působí plaše, evidentně má strach. Útočník Baníku Václav Svěrkoš ho ani netají. Je po operaci předního zkříženého vazu v koleni a čeká jej půl roku dřiny v posilovně, v bazénu, na kole a desítky kilometrů běhání. A aby toho nebylo málo, v říjnu se může vracet do týmu, jenž už může být druholigový...

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Útočník Václav Svěrkoš

Článek

Co když se Baníku záchrana nepovede a spadne do druhé ligy? Jak se zachováte?

Baník se zachrání, protože na to má. A kdyby to bohové přece jenom nedovolili a opravdu se to stalo, tak já budu za něj kopat za každých okolností. V Baníku každopádně zůstanu.

Baník pro boj o záchranu ztratil Jankulovského a nyní i vás. Sestup vážně hrozí a fanoušci jsou plni obav. Vy ale stále tvrdíte, že se zachrání. Myslíte to vážně?

To mě podezíráte, že vykládám, co se ode mě čeká, a sám tomu nevěřím? Tak to opravdu není. Na jaře hraje Baník dobře, produkuje lepší fotbal než jiné týmy. Akorát nedává góly, což je neštěstí současnosti. Moje víra stojí na tom, že střelecké prokletí se zlomí a kluci začnou góly dávat.

Aby ale nebylo pozdě.

Přesně to mě napadlo, když jsem na internetu sledoval ligový zápas Baníku v Uherském Hradišti proti Slovácku. Kluci byli jasně lepší, měli pět gólových šancí, ale místo aby vedli 3:0, tak ve druhém poločase dostali gól z teprve druhé střely Slovácka. Více přesných jich v zápase ani nemělo. Uvědomil jsem si, že čas už hraje proti nám. Pořád říkáme, že už musíme zabrat, ale zápasů rychle ubývá. A ještě jedno chci říct.

Povídejte.

Jak už jsem se zmínil, zápas v Uherském Hradišti jsem sledoval na internetu. Jenomže v poločase mi spadl a já musel druhý sledovat akorát prostřednictvím písmenek na onlajnu, obraz a zvuk jsem neměl. Tak jsem na vlastní kůži zjistil, jací chudáci jsou fotbaloví fanoušci v Česku. Odkázáni na jedinou adresu na internetu. Když tam přenos klekne, svůj zamilovaný klub hrát nevidí.

Slyšel jste, jak v Uherském Hradišti baníkovští fanoušci skandovali vaše jméno?

Neslyšel. Asi to bylo ve druhém poločase, který jsem už vidět a slyšet nemohl. Ale kamarádi mi o tom říkali. Měl jsem radost. Právě to je jedna ze silných motivací, abych boj o návrat na hřiště zvládl.

Jak se díváte na týden starou změnu trenéra?

Konec trenéra Malury mě osobně mrzí, protože hlavní vina za špatné výsledky je v nás, hráčích. On odvedl kus poctivé a dobré práce. Radka Látala jsem zažil ještě jako hráče Baníku. Jeho zarputilost, dar bojovat za všech okolností může v tuto chvíli pomoci. Svými výsledky už ukázal, že kvalitním trenérem je.

Vraťme se k vašemu zranění. Vybavujete si, co se vám stalo v souboji se sparťanem Brabcem v zápase na Spartě? Co bylo špatně?

Byl to normální souboj o balón. Akorát jsem špatně dopadl na zem. Ale to by nebylo ještě to nejhorší. Chyba se stala, když v pádu jsem se otáčel za míčem, což byl nepřirozený a nekoordinovaný pohyb. Způsobil tlak do kolena a přední zkřížený vaz praskl. Byla to bolest, jakou jsem ještě nikdy nezažil.

Na druhý den vyšetření magnetickou rezonancí potvrdilo, že musíte být operován. Napadlo vás i to, že s fotbalem skončíte?

Pravda o nutné operaci a půlročním léčení spojeným s tvrdou dřinou byla hodně hořká, ale že s fotbalem skončím, jsem hned vyloučil. Chci se vrátit, chci znovu hrát. Musím ten půlrok zvládnout, jako ho v případě přetrženého křižáku zvládly stovky a tisíce jiných sportovců. Nebojím se práce, ani bolesti, bojím se té hrozně dlouhé doby. Půl roku bez fotbalu, to si stále neumím představit.

Chce to plán a vědět, co kdy vás čeká. Máte ho?

Mám. Myslím, že je důležitý nejen z lékařského hlediska. Pro mě v tom, že jak absolvuju jednotlivé kroky, tak mi to bude ukazovat, jak čas ubíhá. Už dneska se těším, že v červenci snad budu moci vyjet s klukama na herní soustředění. Jakmile už budu s nimi, zase bude líp. Aspoň si to myslím.

Naprosto stejné zranění jako vy a dokonce i na stejném místě hřiště utrpěl před půl rokem Marek Jankulovski. Protože ho postihlo podruhé v roce, ukončil kariéru.

Jsem o šest roků mladší, je mi osmadvacet. Neumím si představit, že bych s fotbalem skončil. Na Jankula jsem samozřejmě ihned pomyslel. Napadlo mě, že osud nás, co máme Baník v srdci, tvrdě zkouší. Mančaft i fanoušci se spoléhali, že oba pomůžeme k záchraně. A my jsme skončili s berlemi. Samozřejmě jsem mu volal a prosil o rady.

Co vám poradil?

Že po celou dobu léčení nesmím ani trochu slevit z poctivosti. Varoval mě, že časem na mě přijdou tendence povolit a nedělat všechno tak poctivě, jako na začátku rekonvalescence, což nikdy nesmím dopustit. I jemu se zdálo, že všechno jde dobře a že je téměř připravený začít trénovat i hrát. Cítil se výborně a možná proto trochu polevil, což bylo hrozně špatně a vymstilo se mu to. „Svěrky, stejnou chybu nesmíš udělat," říkal mi.

Milníky Svěrkošovy kariéry
* Ještě mu nebylo 20 let, když si v sezóně 2002/03 14 ligovými brankami vystřílel angažmá v Borussii Mönchengladbach. Hned v prvním ročníku dal v bundeslize 9 gólů a stal se nejlepším střelcem klubu.
* První návrat do Baníku se uskutečnil v létě 2007 po ztrátě pozice v M'gladbachu a hostováních v Herthě Berlín a Austrii Vídeň.
* Jako král ligových střelců s 15 brankami v ligové sezóně 2007/08 byl nominován na ME 2008 a uvedl se jediným gólem českého týmu Švýcarsku v zahajovacím duelu šampionátu.
* Druhý odchod do zahraničí nastal v lednu 2009, když využil nabídku Sochaux. Ale ani v malém francouzském městečku nenaplnil své představy.
* Druhý návrat do Baníku přišel v létě 2011 po hostování v řeckém Panioniosu Atény. Smlouvu s ostravským klubem podepsal na pět let.
* První těžké zranění v kariéře utrpěl v pátek 16. března v ligovém utkání na Spartě. Přetrhl si zkřížený vaz v pravém koleni a fotbal bude moci hrát nejdříve v říjnu.

Reklama

Související témata: