Hlavní obsah

Kweuke si může ve Spartě vystřílet 3 milióny ročně, pracháč Eto’o je vydělá za dva dny

Praha

Kouzlo nechtěného. Platy hráčů se v českém fotbale nadále nezveřejňují. Soud si však kvůli insolvenci Zbyňka Pospěcha vyžádal u klubů informace, kolik berou jejich útočníci. Vznikl tedy zajímavý vzorek od průměrného měsíčního platu 150 tisíc korun v elitní Spartě, až po 23 tisíc ve druholigovém Zlíně. Takové částky jsou pro nejlépe placené fotbalisty světa jen almužnou.

Foto: Reuters

Kamerunec Samuel Eto’o je v ruské Machačkale nejlépe placeným fotbalistou světa.

Článek

Fixní částka a bonusy, z těchto dvou položek se skládá plat fotbalistů v českých klubech. Třeba útočníci Sparty si loni vydělali přibližně 150 000 korun měsíčně, takže pokud by Léonard Kweuke pálil tak úspěšně, jak se mu vedlo na začátku nové sezóny, může si kamerunský bourák vydělat na Letné až 3 milióny korun ročně.

Jen pro srovnání. Jeho krajan Samuel Eto'o, nejlépe placený fotbalista planety, si v ruském klubu Anži Machačkala přijde v přepočtu na 504 miliónů ročně. Z toho vychází průměr 1,4 miliónu korun denně. Eto'o si tedy v Dagestánu za dva, tři dny čutání do míče vydělá tolik, jako Kweuke v Praze za celý rok...

Průměrné měsíční platy útočníků základní sestavy
Sparta150 000 korun
Ostrava50 000 korun
Mladá Boleslav45 000 korun
Slavia40 500 korun
Bohemians25 000 korun
Zlín23 000 korun

Olomoucký soud si informace vyžádal v rámci insolvenčního řízení Zbyňka Pospěcha, momentálně hráče Dukly. Třeba Viktoria Plzeň žádné údaje neposkytla s odůvodněním, že jde o obchodní tajemství. Ostatní ale odpověděli, takže jistý podložený žebříček vznikl. Platy zveřejnil deník Insider.

Německý Sport Bild shodou okolností v úterý přinesl žebříček nejlépe placených fotbalistů evropských velkoklubů. Zajímavé je, že třeba Cristiano Ronaldo má v Realu Madrid jen poloviční peníze v porovnání s Eto'em. A pak se mu, troškaři, divte, že ho na San Bernabeu pořád něco trápí...

Však také Ronaldo na vedení Realu vyvinul takový tlak, že by měl v nejbližších dnech prodloužit smlouvu do roku 2018 s tím, že se platově vyrovná Eto'ovi.

Nejlépe placený fotbalista světa
Samuel Eto’o (Machačkala)504 miliónů
Nejlépe placení fotbalisté evropských velkoklubů
Zlatan Ibrahimovič (Paris SG)367,5 miliónu
Wayne Rooney (Manchester United)346,5 miliónu
Yaya Touré (Manchester City)325,5 miliónu
Fernando Torres (Chelsea)273 miliónů
Lionel Messi (Barcelona)264,6 miliónu
Cristiano Ronaldo (Real Madrid)252 miliónů
Wesley Sneijder (Inter Milán)151,2 miliónu
Gianluigi Buffon (Juventus Turín)151,2 miliónu
Daniele DeRossi (AS Řím)151,2 miliónu
Lukas Podolski (Arsenal)147 miliónů
Roční plat v přepočtu na české koruny

Reklama

Související témata: