Hlavní obsah

Z Fulhamu mě nevyháněli, mohl jsem tam zůstat, říká nová posila Slavie Gecov

Jan KrůtaPrávo

První den roku 2013 oslavil Marcel Gecov pětadvacáté narozeniny. Už jako nová posila Slavie. Defenzivní záložník doufá, že po roce a půl na zahraničních štacích ve Fulhamu a Gentu, kde se příliš neprosadil, začne znovu pravidelně hrát. V barvách klubu z Edenu, jehož je odchovancem, ale v lize za něj neodkopal ani minutu.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Nové posily fotbalové Slavie - Milan Bortel (vlevo) a Marcel Gecov.

Článek

Máte spočítáno, kolik jste za Fulham a Gent odehrál soutěžních zápasů?

Ve Fulhamu tři celé a dvakrát jsem střídal. Za Gent asi devět.

Nelitujete, že jste ztratil rok a půl fotbalového života?

Já to takhle nevidím. Z Fulhamu mě nikdo nevyháněl. Kdybych chtěl, mohl jsem v klubu zůstat. Když jsem tam z Liberce přestoupil, nepočítal jsem s tím, že během prvního roku odehraju zdaleka všechno. V lize jsem toho sice moc neodkopal, ale za výkony v těch zápasech jsem se rozhodně nemusel stydět. Rozhodl jsem se přesto odejít.

Neměl jste v Anglii zůstat déle a neodcházet do Belgie?

Možná, ale to se nedá předvídat. Prostě jsem chtěl hrát víc. Přišla nabídka z Gentu s tím, že bych tam měl být víc vytížený, tak jsem na ni kývnul. Ale chtěl bych říct, že celkově odchodu do ciziny nelituji. Jsem rád, že mám něco takového za sebou. Věřím, že mě to posílí.

Očima kouče Petra Rady
Gecova znám z našeho společného působení v Liberci. Jde o odchovance Slavie a svou kvalitu pořád má, i když delší dobu pravidelně nenastupoval. Neměl takové vytížení, jaké by v jeho věku mělo být. Přesto věřím, že naváže na výkony, které ho předurčily k tomu, že se dostal na zahraniční angažmá. Je to slávista, který tady byl od mládeže a prostředí dobře zná, přestože už od jeho odchodu nějaká doba uplynula.

Bylo tedy krokem vedle jen angažmá v Gentu?

Nemá cenu se ohlížet, co bylo dobře a špatně. Mohlo to samozřejmě všechno skončit líp. Zahraniční angažmá jsem si představoval jinak. Čekal jsem, že v cizině zůstanu déle a prosadím se, ale nemá cenu to řešit. Teď jsem ve Slavii a dívám se dopředu.

Jak dlouho trvalo, než jste se dohodl se Slavií?

Všechno se seběhlo rychle, za dva týdny bylo všechno vyřešený.

Sledoval jste slávistické počínání během podzimu?

Spíš jsem sledoval ligu jako celek. Slavia neměla úplně ideální podzim, ale zimní pauza je dost dlouhá a věřím, že na jaře budeme lepší.

Ve Slavii jste byl v kádru áčka, ale v lize jste neodehrál ani minutu. Znal jste někoho ze současného kádru?

Latku, Jarolíma, Hubáčka, hrál jsem ještě se Standou Vlčkem.

Trenéra Radu zase dobře znáte z Liberce. Jaký je?

Pracoval jsem s ním vždycky rád. Jeho tréninky se mi líbily.

Bavili jste se spolu, na jaký post s vámi počítá?

Tyhle debaty by byly hodně předčasné. Čeká nás příprava a každý z nás si musí místo vybojovat.

Vloni jste ve Fulhamu žádnou zimní přípravu neměl.

Ani zimní, ani letní, protože jsem šel do Gentu ve chvíli, kdy už skoro začínala liga. Vždycky je lepší, když člověk někde může měsíc trénovat a pak z toho těží v lize, než když všechno dohání v průběhu.

Když se zpětně ohlédnete za posledním rokem a půl. Co vám dal?

Nechci, aby to znělo kalo klišé, ale získal jsem životní i fotbalové zkušenosti. Trénoval jsem s výbornými fotbalisty, hrál jsem na plných stadiónech. S některými těmi hráči, jako jsou Riise nebo Hughes, jsem v kontaktu dodnes.

Reklama

Související témata: