Hlavní obsah

Bednář: Druhou šanci bych nechtěl, neškemrá kontroverzní průšvihář a „sparťan na zkoušku"

Praha

Za uplynulé dva roky vystřídal fotbalista Roman Bednář pět klubů, ale v žádném se výrazně neprosadil. Na poslední štaci v tureckém Sivassporu dokonce neodehrál ani minutu. Přitom měl ještě před pár lety slibné vyhlídky. V ročníku 2007/08 nastřílel v tehdy druholigovém anglickém West Bromwichi ve 23 zápasech šestnáct gólů a zájem o něho projevily i kluby z výsluní Premier League. Kokainová aféra z roku 2009 mu ale obrátila osobní i fotbalový život naruby. „Poslední dvě sezóny skutečně za nic nestály,“ přiznává devětadvacetiletý útočník, který se začal připravovat s pražskou Spartou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalový útočník Roman Bednář na tréninku Sparty.

Článek
Fotogalerie

Asi po letech vzdycháte a říkáte si: Dostat tak novou šanci...

Já bych žádnou druhou šanci nechtěl.

Skutečně se nebojíte, že vám fanoušci budou připomínat vaši minulost? Aféru s drogami, která v roce 2009 plnila stránky anglických i českých novin?

Vím, že nenávistné projevy přijít mohou, protože moji minulost pochopitelně všichni znají. Nebojím se. Jsem dost starý, abych se se vším vyrovnal.

To byste se nechtěl vyhnout úletu s drogami? Netoužil byste využít příležitost, která se vám na ostrovech nabízela? Vrátit se zpátky do minulosti a vyměnit West Bromwich za mnohem věhlasnější klub?

Nic bych neměnil. Udělal jsem chyby, za které jsem zaplatil, ale život ze mě udělal člověka, jakým jsem teď.

Jakým člověkem je tedy Roman Bednář v roce 2013?

Plným touhy dokázat, že fotbal umí. Proto je ve Spartě...

Jenže ta vám novou smlouvu nenabídla a čeká, jak na tom jste. Po půl roce, kdy jste vůbec nehrál a laboroval s neustálými zraněními se není letenské opatrnosti ani co divit...

Mám něco za sebou a Sparta to ví, stejně jako to vím já. Ostatně, ve skotském Heart se mé angažování odehrálo podobně. Přijel jsem na blind, zahrál jeden zápas a podepsali se mnou smlouvu.

Do Sparty ovšem přicházíte po půl roce, kdy jste vůbec nehrál. Nemůžete se proto divit, že si vás chtějí na Letné vyzkoušet.

Vím, dlouho jsem si nekopl, ale přesto bych to nenazýval zkouškou, ale časem, který potřebuji, abych se dal dohromady.

Se zraněními jste laboroval už v tureckém Sivassporu. To jste se nestačil ani za půl roku vyléčit?

Přišel jsem, zranil se a od té doby to nebylo dobré. Nechtěl jsem spěchat jako v Anglii, kdy je všechno strašně rychlé a všichni spěchají, aby se člověk co nejdříve vrátil na hřiště. Nikdy jsem tam zranění pořádně nedoléčil.

Tedy důvod, proč jste v zemi půlměsíce předčasně skončil, i když jste měl smlouvu podepsanou na dva roky?

Jeden z důvodů. Nakonec byly obě strany spokojené, že jsme se dohodli na ukončení smlouvy.

Ve Spartě ví, jak vážné vaše zranění je?

Nedělám s tím tajnosti. Měl jsem zánět kosti pod kolenem a doufám, že už všechno pominulo. Zkusím dva tři tréninky naplno a uvidí se, jak na tom jsem. Kdyby to nešlo, budou to muset řešit doktoři.

Z Turecka jste se vrátil domů oklikou přes Anglii, kam jste odletěl za přítelkyní. Trénoval jste vůbec v posledních týdnech? Připravoval jste se na nové angažmá?

Běhal jsem se psem, ale protože už jsem se dost nudil, rozhodl jsem se, že začnu zase naplno. Sparta mi dává šanci a já doufám, že mně to v jejím dresu půjde a že na Letné po sobě něco zanechám. Čeká mě pěkná dřina, ale docela se těším.

Mluvil jste už o své sparťanské budoucnosti s trenérem Lavičkou?

Dvakrát, třikrát a bylo to příjemné povídání. A hlavně velké plus do přípravy.

Takže na další pokračování kariéry v cizině už jste rezignoval?

Dveře ven si nezavírám, teď je tady ale Sparta.

Jen Sparta?

Ozvala se i Mladá Boleslav, jenže na Letné jsou na české poměry absolutně nejlepší podmínky.

A také nové výzvy. Třeba hned únorová konfrontace s Chelsea v Evropské lize. Mohl byste se proti Angličanům ukázat...

Bylo by to hezké, ale protože se s ní hraje už v únoru, zápasy s Chelsea neřeším. I když nepopírám, že hra Sparty a role, kterou v ní mají Kweuke a Kadlec, by mně seděla.

Reklama

Související témata: