Hlavní obsah

Z mistrovského týmu zbyl na Bazalech Slončík, radoval se nový kouč Baníku Komňacký

Ostrava

V listopadu byl František Komňacký (62) odvolán z lavičky fotbalistů Vysočiny Jihlava, bez práce ale dlouho nezůstal. Po měsíci dostal nabídku z ostravského Baníku, s nímž v květnu 2004 slavil mistrovský titul. Tehdy mu dělal asistenta Pavel Vrba a v týmu měl stávajícího sportovního manažera Radka Slončíka. „Tenkrát tolik nehrál, ale hodně mi pomohl v kabině. Budu na něj zase spoléhat,“ řekl v rozhovoru pro Sport.cz a Právo Komňacký, který v neděli podepsal s Baníkem smlouvu do léta 2015.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Nový trenér Baníku Ostrava František Komňacký na tiskové konferenci.

Článek

Jak dlouho jste zvažoval nabídku Baníku?

Nebylo to jednoduché a pár dní jsem přemýšlel. Od chvíle, kdy jsem odešel z Jihlavy, uběhl měsíc a já si chtěl volno užít trochu déle. Nakonec mě ale přesvědčil seriózní přístup a zájem jeho nejvyššího představitele Petra Šafarčíka. Zvítězila také chuť vrátit Baníku to, co mi kdysi dal. Pomohl mi více se zviditelnit a získal jsem i zajímavá angažmá. Například na Slovensku, kde jsem vyhrál double s Ružomberokem, Slovenský pohár s Púchovem, ale také u reprezentace nebo v Jablonci, s nímž jsem skončil v lize druhý a třetí.

Hrály vzpomínky na titul s Baníkem v roce 2004 velkou roli?

Určitě, a velmi důležitou. To bylo nezapomenutelné a krásné období, jaké už možná nezažiju. Všechno jsem si připomenul.

Potkáte ještě na Bazalech někoho z té doby?

Z aktivních hráčů nikoho. Bude to deset let. Martin Lukeš totiž přišel až v následující sezóně, kdy jsem u mužstva ještě pracoval. K lidem z té doby ale patří Radek Slončík, který pracuje v klubu jako sportovní manažer. Tehdy se vrátil ze zahraničí, v mistrovské sezóně toho sice tolik neodehrál, měl zdravotní potíže, ale byl důležitým článkem týmu a moc mi pomáhal v kabině, na což spoléhám i nyní. A pak tu je i pan Šafarčík, který už v té době patřil mezi sponzory klubu. Samozřejmě hodně lidí, hlavně hráčů, se vyměnilo.

Neodrazovala vás neutěšená ekonomická situace klubu?

Samozřejmě jsem se o to hodně zajímal. Byl jsem panem Šafarčíkem ujištěn, že Baník je oddlužený a v rámci možností stabilizovaný, i když samozřejmě na tom není finančně nijak zázračně. Během několika týdnů by ale měli přijít další sponzoři. Baník na tom je podobně jako osm nebo deset jiných ligových klubů, které nemají na rozhazování, ale žijí.

Místo posílení ale Baník oslabil...

Je pravda, že odcházejí Fantiš a Rolinc, ale také Engelmann, který hostoval z Dukly, a nepočítá se ani s Vomáčkou. Kádr je třeba doplnit a především posílit, abychom nehráli o holý život, ale cílevědomě o záchranu. O tom jsem s panem Šafarčíkem také mluvil. Už na páteční sraz by mělo přijít až šest nových hráčů. Jedná se o útočníky Schulmeistera z Olomouce a Smetanu z Paralimni, záložníky Štěpána ze Slavie, Bartla ze Žižkova a albánského středopolaře Ciku z Karviné. Z Boltonu se vrací další záložník Greguš.

Kudy by tedy měla vést cesta ke klidné záchraně?

Stabilizováním kádru. Věřím, že noví hráči se uplatní a zapracují do mužstva.

Baník patřil k ozdobám ligy. O perspektivách návratu mezi elitu jste nehovořili?

Samozřejmě také, protože Baník je pořád značka, která má zvuk. A je to přáním všech lidí v Baníku i fanoušků. Ale to je perspektiva několika let. Ten proces bych měl nastartovat.

Tomu by měla odpovídat i délka smlouvy...

Tu jsem podepsal na rok a půl. Dál uvidíme podle toho, jak se bude herně dařit a jak se budu cítit. Roky mi přibývají, ale jsem si vědom, že například Jupp Heynckes v osmašedesáti dovedl Bayern k vítězství v Lize mistrů a dalším úspěchům. Berte tento příměr jen co se týká věku, tedy že když se budu cítit dobře a budeme mít odpovídající výsledky, může se spolupráce prodloužit. Nebo půjdu na odpočinek. Věřím ale, že i za ten rok a půl dokážu tým správně nastartovat.

Reklama

Související témata: