Hlavní obsah

Sparta - Plzeň 1:0Sparta plzeňského obhájce převálcovala a po zasloužené výhře už má titul naservírovaný

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Přikryl 1 : 0
Záznam online reportáže

Praha

Mistrovský titul má Sparta naservírovaný na stříbrném podnosu a těžko věřit, že by ho tentokrát odmítla. A nejde vůbec o luxusní osmibodový náskok, který jedenáct kol před koncem Gambrinus ligy má, ale především o způsob, jakým přehrála plzeňského obhájce primátu. Nenechala ho dýchat, doslova ho převálcovala, k jeho fotbalu ho za celých devadesát minut vůbec nepustila. Jednogólová výhra tudíž vůbec nevypovídala o tom, co se na Letné dělo a jak si Pražané se svým největším rivalem poradili. A nic na tom neměnilo, že Viktoria hrála prakticky celý druhý poločas bez vyloučeného Hořavy a zápas dokonce dohrávala jen v devíti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hráči Sparty Praha (zleva): Bořek Dočkal, Jakub Brabec a Pavel Kadeřábek oslavují vítězství po utkání 19. kola Gambrinus ligy nad Plzní.

Článek

Jako na svištící centrifuze si musela připadat Plzeň, neboť Lavičkův tým rozpoutal od prvních vteřin ostře sledovaného šlágru hotovou smršť, z níž šla hostům hlava kolem. Hlavně jejich obráncům, kteří nestíhali, všude byli o krok či dva druzí a s ofenzivou Sparty si nevěděli vůbec rady.

Bleskový úder Plzeň zlomil

Názorným dokladem byla akce předcházející vedoucímu gólu Pražanů. Parádní svou jednoduchostí i tím, jak protivníka dokonale zaskočila. Matějovský totiž kolmicí poslal vpřed Costu, jenž pomalu od brankové čáry našel v šestnáctce zcela volného Přikryla, který už po osmi minutách otevřel skóre.

A za čtyři minuty mohla jít Plzeň do kolen úplně, neboť pro změnu nechala neobsazeného Lafatu a nabídla mu tolik volnosti, že sparťanský kapitán mohl po akci Kadeřábka a jeho tečovaném centru v poklidu rozvážit, ke které tyči vypálí. Ke smůle své i Sparty vybral stranu, kde stál Řezník, jenž jeho střelu tělem vyrazil.

I tento strohý výčet dvou nejzajímavějších situací v samém úvodu střetnutí ovšem dokládá, že se hrálo výhradně v domácí režii. Logicky, protože Pražané byli pohyblivější i důraznější, jejich obrana pracovala spolehlivě a přitom stačila zakládat útočné akce, středová řada naprosto ovládla hru, neboť získávala většinu míčů, která dál přesně rozdělovala, kombinaci dávala nápady i překvapivé řešení.

Třeba zpětnými přihrávkami od čáry do šestnáctky uváděli domácí plzeňskou defenzivu do stavu nejvyšších zmatků, takže bylo až s podivem, že zvýšení náskoku a zasloužené zúročení vytrvalé sparťanské převahy do přestávky nepřišlo. Vždyť Uhrinův tým se k fotbalu vůbec nedostal a mnohdy se bránil jen odkopy nazdař bůh...

Hořava šel ven a režie byla daná

Režie druhé půle byla dána už po dvou minutách. Hořava totiž u půlící čáry zcela zbytečně fauloval Hušbauera, dostal druhou žlutou a musel ze hřiště. Plzeň se sice v oslabení zmohla na pár výpadů, na zvrat však v žádném případě neměla.

Největší šance na vyrovnání se jí nabídla po rohovém kopu a Wágnerově hlavičce. Jenže u tyče vyskočil včas a patřičně vysoko Costa, takže největší příležitost hostů zmařil.

Sparta za panující konstelace, která jí vyhovovala, pochopitelně hlídala vedení, ale přitom bytostně toužila po pojištění náskoku. A měla k tomu hned několikrát blízko. Hašbauer však na Bolka nevyzrál, Lafata bránu netrefil, Váchova střela z trestného kopu prosvištěla těsně kolem tyče a střídající Bednář proti výtečnému Bolkovi také nepochodil.

Rozřešení duelu tak nakonec nabídla sama Plzeň. Šest minut před koncem totiž vyfasoval Ďuriš druhou žlutou a také on byl vyloučen. V devíti mužích už pochopitelně neměli hosté nárok, i když se v závěrečném hektickém vzepětí o zázračné vyrovnání pokusili a po dvou standardních situacích po něm  skutečně sahali. Ale ani Horváthův trestný kop, ani příležitost Hejdy už na výsledku a zasloužené výhře Sparty nic nezměnila.

19. kolo fotbalové Gambrinus ligy:
Sparta Praha - Viktoria Plzeň 1:0 (1:0)
Branka: 8. Přikryl. Rozhodčí: Jech - J. Paták, Zelinka. ŽK: Vácha, Přikryl, Lafata - Hořava, Řezník, Ďuriš, Procházka, Limberský. ČK: 48. Hořava, 84. Ďuriš (oba Plzeň). Diváci: 18 712.
Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa - Hušbauer (89. Mareček), Vácha, Matějovský - Dočkal, Přikryl (90.+2 Vacek) - Lafata (76. Bednář). Trenér: Lavička.
Plzeň: Bolek - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Hořava, Horváth - Tecl (89. Hejda), Kolář (80. Bakoš), Ďuriš - Wágner (65. Rezek). Trenér: Uhrin ml.

Reklama

Související témata: