Hlavní obsah

Začal soud ve věci korupce ve fotbale s Adámkem, Svobodou a Býmou

Praha
Aktualizováno

Praze dnes začal soud v kauze úplatkářské aféry v českém fotbale. Okresní soud pro Prahu-západ vyslechl obžalovaného bývalého rozhodčího Tomáše Adámka, který měl přijmout úplatek od dalšího obviněného Martina Svobody, údajně aby ovlivnil prvoligové utkání mezi Jabloncem a Plzní. Promluvil i další sudí Pavel Býma, který je obviněn, že korupční jednání neoznámil. Soud byl po třech a půl hodinách odročen na 5. června, aby mohli být vyslechnuti další svědkové.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Vedle všech tří obviněných svědčili také šéf Viktorie Plzeň Tomáš Paclík, generální ředitel západočeského klubu Adolf Šádek, bývalý předseda disciplinární komise Jiří Golda a další dva sudí tehdejšího duelu Drahoslav Handlíř a Emanuel Marek. Ti měli být přítomni na schůzce mezi Adámkem a Svobodou, ale odmítli, že by došlo ke korupčnímu jednání. Marek si dokonce ani nepamatuje, že by ke schůzce se Svobodou došlo. Vypovídat odmítla Svobodova přítelkyně.

Ze soudního líčení se omluvili svědci předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková, předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta a majitel Sparty Praha Daniel Křetínský; kvůli absenci jejich svědectví byl soud odročen. Právě Křetínský schůzkou s Peltou kauzu rozpoutal.

Policie zahájila vyšetřování v roce 2012

Stalo se tak v září 2012. FAČR následně předala informace od Křetínského policii, která zahájila vyšetřování. V březnu 2013 pak policie obvinila Adámka, Svobodu i Býmu. Soud tak začal po více než roce od obvinění. První líčení mělo proběhnout 13. února letošního roku, ale kvůli Adámkově onemocnění bylo odročeno.

Právě Adámek 2. listopadu 2012 poslal fotbalové asociaci dopis s notářským zápisem, ve kterém se přiznal k tomu, že přijal od bývalého funkcionáře Táborska a Čáslavi Svobody úplatek 200 tisíc korun, aby zápas v Jablonci ovlivnil ve prospěch Plzně. Následně jeho verzi potvrdil v dopise i Býma.

"Nechtěl jsem, aby proti někomu bylo vedeno trestní stíhání. Myslel jsem si, že se všechno vyřeší na FAČR," řekl dnes před soudem Adámek. "Více vypovídat nebudu," dodal.

Kauzu disciplinární komise FAČR skutečně vyšetřovala, ale výkonný výbor později doporučil, aby případ nechala jen na policii a zabývala se jím, až po rozhodnutí soudu. V důsledku toho rezignoval tehdejší předseda disciplinárky Golda, podle kterého FAČR chtěla tajit důkazy v celé kauze, která má podle něj širší souvislosti.

To Golda potvrdil i před soudem. "Cítil jsem obrovský tlak na to, aby to nebylo dotaženo do konce. Na FAČR věděli, že to má širší souvislosti, ale nebyl zájem to dořešit," prohlásil Golda.

Svoboda schůzku nezapřel

Svoboda sice připustil, že se s rozhodčími setkal, ale šlo prý jen o přátelskou schůzku, kterou s Adámkem i jinými rozhodčími měl předtím již mnohokrát. Odmítl, že by někomu nabízel úplatek. "Odmítám obvinění. K mé práci podobné schůzky patřily. Nemělo to souvislost se zmíněným zápasem, bavili jsme se přátelsky o fotbale, o úplatku tam nepadla ani zmínka," tvrdil Svoboda. Jeho slova potvrdil i Handlíř, který byl schůzce také přítomen, byť na malou chvíli odešel na toaletu.

U soudu se rovněž neprokázala jiná souvislost mezi Viktorií Plzeň a obviněným Svobodou, než je jeho přátelský vztah s generálním ředitelem klubu Šádkem. Ten Svobodovi mimo jiné zařizoval výjezdy s Plzní na poháry a také odkoupení klubového automobilu. "Tehdy jsme se snažili najít jeho napojení na Plzeň, ale nic podezřelého jsme nezjistili," řekl Golda.

Také šéf úřadujícího mistra Paclík absolutně vyloučil, že by Svoboda pracoval pro Viktorii. "Mám v tomto směru protikorupční mechanismy, které používají všechny velké firmy. A také vylučuji, že by z firmy někdo mohl vzít peníze na takovou činnost," dodal Paclík.

Podle Goldy však Křetínský obvinil představitele Plzně, že již před inkriminovaným utkáním byla série zápasů, které systematicky ovlivňovali ve svůj prospěch. "Mluvil o dvou typech důkazů. Že je schopen sehnat výpovědi rozhodčích, ale že prý mají strach mluvit o poměrech v českém fotbale. A pak, že disponuje nestandardním záznamem něčeho. Důkazy však nedodal," uvedl Golda.

Právě výpověď šéfa Sparty by tak měla být pro soudní líčení klíčová. Z dnešního jednání se však Křetínský kvůli zahraniční cestě omluvil.

Reklama

Související témata:
Obžalovaní