Hlavní obsah

Konečně jsme proměňovali šance, libovali si Ostravané po vysoké výhře nad Znojmem

Brno

Fotbalisté Baníku poprvé od loňského září po dlouhých patnácti kolech okusili, jak chutná radost z vítězství v Gambrinus lize. Bez odvolaného kouče Komňackého rozstříleli v záchranářské bitvě s novým trenérským triumvirátem Znojmo v jeho brněnském azylu 4:0.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Radost hráčů Baníku z první branky.

Článek

„Věděli jsme, že už není kam uhnout. Porážka by snížila naše šance na záchranu na minimum. Naštěstí nám zápas vyšel, konečně jsme proměňovali šance," liboval si Tomáš Bernady, který je nyní oficiálně hlavním trenérem Ostravy, ale během utkání uděloval častěji pokyny hráčům asistent Svědík.

Bernady označil za klíčový moment střetnutí druhý gól Baníku těsně před poločasem. „Uklidnil nás. A ještě předtím naštěstí zabránil Honza Baránek na brankové čáře po Crnkičově střele vyrovnání. Tentokrát nám přálo i štěstíčko," měl radost.

Pro obránce Baníku Ondřeje Sukupa byl zápas hodně pikantní, vždyť ještě před rokem a půl oblékal znojemský dres. „Nějaké hecování s bývalými spoluhráči proběhlo, ale soustředil jsem se především na to, abychom klíčový duel zvládli. Naštěstí se nám to povedlo. Pevně věřím, že nás vítězství nakopne k záchraně. Totéž ovšem přeju i Znojmu," svěřil se.

Sukup tvrdil, že Baník hrál i předtím dobrý fotbal. „Až teď nám to ovšem konečně napadalo. Snad to tak bude pokračovat dál. Nový realizační tým trochu uvolnil v týmu atmosféru. I to se možná na výsledku projevilo," mínil.

Hlavně zvednout sebedůvěru mužstva

Bernady prozradil, že se s trenérskými kolegy pokusili zvednout sebedůvěru mužstva. „Na hráčích ležela psychická deka. Přípravu jsme se tudíž pokusili trochu odlehčit, proběhly i nějaké legrácky. Přineslo to ovoce. Nesmíme ovšem propadnout nějaké velké euforii. Je to jen první střípek na cestě za záchranou. Zatím jsme se pouze bodově přiblížili dalším celkům z konce tabulky. Musíme ovšem pracovat tvrdě dál. Se čtyřmi výhrami se ještě nikdo nikdy v lize nezachránil," věděl Bernady.

Znojemský kouč Leoš Kalvoda litoval, že se Baník rozstřílel zrovna v zápase s jeho týmem. „My jsme ovšem Ostravanům k vítězství dost pomohli. Hráli jsme strašně křečovitě a v některých momentech i nekoncentrovaně. Přístup hráčů se mi moc nelíbil. Takhle se o záchranu nebojuje," zlobil se.

Jihomoravané mají 23 bodů, jen o jeden víc než Ostrava. „Pořád máme všechno ve svých rukou. V závěrečných pěti jarních kolech se o záchranu popereme ze všech sil," předsevzal si Kalvoda.

Jako kritickou vidí situaci Znojma brankář Vlastimil Hrubý. „Dostali jsme se vlastní vinou bohužel někam, kde jsme být nechtěli. Snad ligový závěr zvládneme," doufal. Odmítl, že by za debaklem stála nejistota ohledně přestavby znojemského stadiónu. „To my nemůžeme nijak ovlivnit, na hřišti o tom určitě nepřemýšlíme. Bez ohledu na to, jak to s finanční dotací nakonec dopadne, se snažíme hrát pořád naplno. Vždyť každému z nás jde o peníze i fotbalovou budoucnost," tvrdil Hrubý.

Reklama

Související témata: