Hlavní obsah

Zoufalá pozice českého fotbalu. Za důvěryhodný ho považuje jen čtvrtina fanoušků

Jednoznačný vzkaz vyslali čeští fanoušci k vedení domácího fotbalu. Za důvěryhodný ho totiž podle výzkumu agentury STEM/MARK považuje pouhých 26 procent dotázaných. Pověst českého fotbalu nejvíce trpí kvůli korupčním aférám. Díky nim by fanoušci nejčastěji při známkování volili trojku a čtyřku. Jediným světlým bodem jsou výkony českých týmů v pohárové Evropě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miroslavovi Peltovi důvěřuje 19 procent fanoušků.

Článek

Průzkum se nejvíce zabýval probíhající korupční kauzou, ve které majitel Sparty Daniel Křetínský poukázal na to, že jsou ovlivňovány zápasy, ale dosud nedodal důkazy. Ovlivňovat podle něj měla především Plzeň.

Jen čtyři procenta z 506 dotázaných si však myslí, že za kauzou je upřímná snaha Křetínského očistit fotbal. Naopak 73 procent se domnívá, že jde o zákulisní boj o moc či o mediální divadlo. Celkově má Křetínský důvěru jen 14 procent respondentů.

Pouze o málo větší důvěře se těší předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta (19 procent). Důvěru 32 procent dotázaných má majitel Plzně podezřelé z korupce Tomáš Paclík, který obvinění odmítá. Největší důvěru v boji proti korupci má Policie ČR s 66 procenty. Mírnou důvěru má také disciplinární komise FAČR.

Každý třetí z dotázaných fanoušků ve věku mezi 18 až 59 lety si myslí, že se v českém fotbale pravidelně objevuje korupce. Podle 73 procent z nich však ovlivňování zápasů probíhá i v západoevropských soutěžích. Jen o deset procent méně si myslí, že se korumpují i zápasy v evropských pohárech či mezistátních duelech.

Téměř polovina fanoušků by současné situaci v českém fotbale dalo známku 3 a třetina čtyřku. Jedničku na vysvědčení by si fotbal vysloužil pouze od pěti z 506 dotázaných.

Důvěřujete českému fotbalu?
Ano
5,2 %
Ne
94,8 %
Celkem hlasovalo 5596 čtenářů.

Reklama