Hlavní obsah

Kontroverze Uhrin versus Neves směřuje k disciplinárce, Plzeň žádá od Pastoora i Slavie omluvu

Plzeň

Fotbalová Viktoria Plzeň podává podnět Disciplinární komisi FAČR ve věci pozápasových vyjádření Alexe Pastoora směrem k Dušanu Uhrinovi. Slávistický kouč na tiskové konferenci naznačil možné užití rasistických urážek plzeňským hlavním trenérem na adresu slávistického obránce Fernanda Nevese.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Dušan Uhrin (vlevo) oslavuje vítězství svého týmu na Slavii.

Článek

Gin z láhve byl vypuštěn, disciplinárka bude mít zase práci. Kapverdský fotbalista Fernando Neves behěm pondělního duelu své Slavie s Plzní (0:2) válčil s koučem soupeře Dušanem Uhrinem. „Kdybych vám řekl, co na mě měl, dostal by deset zápasů," kroutil hlavou Uhrin. „Hráči mi tvrdí, že trenér soupeře použil rasistické poznámky vůči našemu hráči," pálil na druhou stranu Alex Pastoor, kouč Slavie.

Jakékoliv podobné výroky však Viktoria nadále striktně odmítá.

„Se zástupci Slávie se v této záležitosti shodneme pouze na tom, že oba kluby mají před sebou důležitá utkání a pozornost všech zaměstnanců, hráčů i členů realizačních týmu by měla být upřena pouze tímto směrem. Nicméně nehodláme přistoupit na Slavií navržené zametení celého incidentu pod koberec. Viktoria není klubem, který celou záležitost rozpoutal, a nemáme nejmenší zájem na pokračování tohoto vykonstruovaného příběhu," ohrazuje se Adolf Šádek, generální manažer plzeňského klubu.

Viktoria je součástí kampaně UEFA "No to racism"

„Není za nás možné, aby na Viktorii a jejím trenérovi ulpěl byť jen stín podezření z jakýchkoliv výroků s rasistickým podtextem. Viktoria Plzeň je klubem, který nemá a ani v minulosti neměl jakékoliv problémy tohoto typu. Jsme součástí dlouhodobé kampaně UEFA 'No to racism', ke které jsme se v rámci utkání Ligy mistrů a Evropské ligy opakovaně přihlásili. Rasismus nemá ve fotbalové Plzni místo a naším jediným cílem je, aby celá tato záležitost byla co nejrychleji ukončena," sdělil Šádek.

„Na jednání disciplinární komise budeme žádat prošetření celé záležitosti. Nadále platí, že požadujeme omluvu od trenéra Alexe Pastoora, potažmo pak od Slavie. Nechceme přistoupit na situaci, kdy jsou na adresu klubu či jeho trenéra pronesena lživá nařčení tohoto kalibru a následně se jejich autor schová za vyjádření o mediálním klidu či potřebné koncentraci na jiná témata. Znovu opakuji, že Viktoria není iniciátorem celé situace, nicméně její závažnost si žádá naši pozornost. Tímto bereme celou záležitost až do jednání disciplinárky za ukončenou a klub se k ní dále nebude vyjadřovat," poukázal Šádek.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice