Hlavní obsah

Disciplinárka čeká. Kvůli nařčení Uhrina požaduje vyjádření všech stran

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR zatím nezahájila řízení kvůli narčení trenéra Plzně Dušana Uhrina mladšího z rasismu koučem Slavie Alexem Pastoorem. Komise si vyžádala písemné vyjádření všech stran, poté rozhodne o dalším postupu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Dušan Uhrin

Článek

Nizozemec Pastoor po pondělním duelu 25. ligového kola na tiskové konferenci uvedl, že mu hráči řekli, že prý plzeňský kouč pronesl na adresu domácího obránce Fernanda Nevese z Kapverdských ostrovů rasistické poznámky. Dojít k tomu mělo v 62. minutě u lavičky hostů poté, co Neves obdržel žlutou kartu.

Slavia ale žádný důkaz nepředložila, nic o údajném rasismu nebylo ani v zápise o utkání a zprávě delegáta. Plzeň se proti narčení tvrdě ohradila a žádá po Pastoorovi omluvu. Té se zatím nedočkala, a tak se rozhodla obrátit s podnětem na disciplinární komisi.

"Požádali jsme od všech zainteresovaných o vyjádření k incidentu. Na příští zasedání jsme nikoho nepředvolali, žádáme o písemné vyjádření," uvedl v tiskové zprávě předseda disciplinárky Richard Baček.

"Jde o oba trenéry, zástupce Plzně a Slavie i delegáty, aby se vyjádřili, zda-li něco takového zaznamenali. Případně ať to podloží nějakými potvrzeními ze strany těch, kteří měli údajné výroky slyšet. Až ta vyjádření obdržíme, zvážíme další postup," dodal Baček.

Pokuty klubům

Disciplinární komise udělila Plzni pokutu 40 tisíc korun za vulgární chování části fanoušků v zápase s Jihlavou, který kvůli tomu byl přerušen.

Sparta i Slavia musí shodně zaplatit 20 tisíc korun za to, že v derby na Letné fanoušci obou táborů použili pyrotechniku.

Pokutu 20 tisíc korun dostal také kapverdský záložník Teplic Nivaldo, který po domácím utkání s Brnem ukázal hanlivé gesto směrem k vlastním fanouškům.

Disciplinárka zahájila řízení se Slavií a Plzní kvůli chování diváků v pondělním zápase v Edenu. Kvůli nesportovním reakcím svých fanoušků jsou vyšetřovány také Ostrava (za utkání se Znojmem v Brně) a Mladá Boleslav (za domácí duel proti Jablonci).

Komise rovněž kvůli kartám zastavila činnost šesti prvoligovým hráčům. Po jednom utkání musejí za čtyři žluté vynechat Jaroslav Diviš ze Slovácka, ostravský Ondřej Sukup, Daniel Odehnal ze Znojma a Kapverďan Fernando Neves ze Slavie. Martin Kuncl ze Slovácka a příbramský Jakub Jugas budou jedno kolo pykat za červenou kartu.

Reklama

Související témata: